Evenimentul Zilei > Social > Scandal la Interne: Filmul afacerii „Agronomia”
Scandal la Interne: Filmul afacerii „Agronomia”

Scandal la Interne: Filmul afacerii „Agronomia”

Terenul pe care a fost construit complexul comercial "Feeria" este unul pentru care s-a bătut şi omul de afaceri George Becali. Mai jos, puteţi vedea cum a ajuns un teren dat de regele Mihai pentru dezvoltarea cercetării agricole cel mai mare centru comercial din Europa Centrală şi de Est.

Anul 2000. Terenul se află încă în domeniul public al statului, Universitatea fiind simplu administrator al spaţiului. Situaţia are la bază un amănunt istoric: terenul cedat de Mihai I "Şcolii Superioare de Arhitectură de la Herăstrău" a fost preluat de conducerea statului, începând cu 1942.

Cu toate acestea, conducerea universităţii şi-a dat acordul, în iunie 2000, pentru o asociere cu o firmă patronată de Gabriel "Puiu" Popoviciu, scopul nefiind unul agricol, ci realizarea unui proiect imobiliar. Gigi Becali, care a participat la aceeaşi licitaţie, depune o plângere împotriva rectorului de atunci al Universităţii de Agronomie, Ioan Niculae Alecu.

Anul 2001.
La peste 11 ani de la căderea regimului Ceauşescu, în iunie 2001, terenul ajunge în posesia Agronomiei, deci la îndemâna lui Popoviciu. În acest an, firma Băneasa Investments, controlată de Popoviciu, este împroprietărită oficial.

Anul 2003. Popoviciu intră, pentru prima dată, în Top 300 Capital, cu o avere estimată la peste 100 de milioane de euro. În acelaşi an, Becali susţine că a primit, de la Perchetul Naţional Anticorupţie (fosta denumire a DNA), o notificare, prin care era informat că licitaţia dintre Băneasa Investments şi Agronomie a avut loc corect. Astfel, reclamaţiile latifundiarului erau socotite fără acoperire.

Anul 2006. Este dat în folosinţă Complexul comercial Feeria. La acea vreme, acesta era considerat cel mai mare complex din Europa Centrală şi de Est.

Anul 2008. Magazinul IKEA din România, construit în centrul "Feeria", înregistrează, după numai nouă luni de activitate, un profit de 4,6 milioane de euro. Franciza pentru România este deţinută de acelaşi Popoviciu.

Anul 2009. Popoviciu, rectorul Alecu şi şeful de la DGIPI sunt reţinuţi. Alături de aceştia, este reţinut şi Petru Pitcoviciu, şeful Diviziei Operaţiuni din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie din cadrul M.A.I.

CITIŢI ŞI:

Miliardarul Popoviciu, reţinut de DNA

Protagoniştii scandalului din MAI

Cutremur la Ministerul de Interne

Secretele unui milionar misterios

Perla afacerilor lui Popoviciu

Afacerile cu statul, trambulina capitalistului "Puiu" Popoviciu

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: