Elvețianul Sepp Blatter, reales vineri în funcția de președinte al Federației Internaționale de Fotbal, a acuzat campania plină "ură' cu care UEFA a acționat împotriva sa în ultima perioadă, însă susține că și-a "iertat" contestatarii și speră într-o bună colaborare, pe viitor, cu forul european. Pe de altă parte Englezul David Gill, ales de Uniunea Europeană de Fotbal pentru a ocupa unul dintre posturile de vicepreședinte al FIFA, a refuzat această funcție.
Într-un comunicat dat publicității sâmbătă, Gill a precizat că "evenimentele teribile" din ultimele trei zile l-au convins "că nu ar fi potrivit să ocupe funcția de membru în Comitetul executiv al FIFA sub conducerea actuală", infomează Agerpres, citânt AFP.
Postul elvețian de televiziune RTS a difuzat sâmbătă dimineața un amplu interviu cu Blatter, în care conducătorul FIFA a acuzat maniera în care a acționat justiția americană și o pune în primul rând pe seama faptului că Statele Unite au eșuat în tentativa de obținere a dreptului de organizarea a Cupei Mondiale din 2022, atribuită Qatarului.
"Există semne care nu mint: americanii au fost candidați pentru Cupa Mondială din 2022 și au pierdut (...) În cazul în care americanii au de-a face cu delicte legate de bani sau de drept comun, care se referă la cetățeni nord-americani sau sud-american, să-i aresteze acolo, nu la Zurich, în timpul unui Congres", a spus Blatter.
Aceasta a adăugat: "Să nu uităm că ei (americanii) sunt sponsorul numărul unu al Regatului Hașemit, deci și al adversarului meu (prințul iordanian Ali bin Al Hussein), această afacere nu arată prea bine".
"Nu pot să nu mă gândesc la faptul că nu este o simplă coincidență între aceste atacuri ale americanilor și reacția UEFA și a domnului Platini", a mai spus Sepp Blatter, care a denunțat "o ură, venită nu doar din partea unei persoane de la UEFA, ci a unei organizații, UEFA, care nu a înțeles că am devenit președinte".
Chestionat în legătură cu atitudinea lui Michel Platini, președintele UEFA, care i-a cerut demisia joi, conducătorul FIFA a răspuns: "Îi iert pe toți, dar nu uit".
Iar Blatter nu a uitat nici atitudinea presei engleze, cu titluri ostile la adresa sa ("Ai ucis fotbalul", de exemplu). Președintele forului fotbalistic mondial a reamintit faptul că "englezii au fost candidați la Cupa Mondială 2018 și au pierdut".
În privința relației viitoare cu UEFA, Blatter a avut o atitudine conciliantă: "Va trebui să continuăm cu Platini și UEFA. Nu putem trăi fără UEFA, iar UEFA nu poate trăi fără noi".
Sepp Blatter și Michel Platini se vor afla față în față sâmbătă, la sediul FIFA, cu ocazia repartizării locurilor pe confederații, pentru Cupele Mondiale din 2018 și 2022, din Rusia, respectiv Qatar.
Întrebat de ce nu a demisionat din funcție, așa cum procedează conducătorii marilor corporații multinaționale în cazul arestării unora dintre membrii consiliului de administrație în cazurile de corupție, Blatter a răspuns: "De ce aș fi demisionat? Ar fi însemnat să accept, să spun că sunt vinovat de tot ceea ce s-a întâmplat. Eu lupt din 2011 (de la precedenta sa realegere) împreună cu diferitele noastre comisii (din cadrul FIFA) împotriva oricărui fel de corupție", s-a apărat Blatter.
"Dacă priviți componența Comitetului executiv al FIFA din decembrie 2010 (care a ales gazdele CM 2018 și 2022 — n.red) și cea de astăzi, jumătate dintre membri nu mai sunt acolo", a adăugat președintele FIFA.
În orice caz, justiția americană nu intenționează să se oprească aici cu ancheta privind corupția din cadrul Federației Internaționale de Fotbal. "Sunt mai degrabă încrezător în faptul că va exista un nou val de inculpări", a dezvăluit șeful celulei de anchete criminale a fiscului american (IRS), Richard Weber, citat de New York Times.