La o lună după ce primarul Capitalei, Gabriela Firea, l-a demis pe fostul manager de la Colentina și a numit unul interimar, pe Silvi Ifrim, spitalul este în război. Medicii îl acuză pe actualul șef că distruge încet, dar sigur, unitatea sanitară, care s-a dezvoltat uluitor în ultimii ani, ajungând una din cele mai bune din țară. În același timp, managerul se crede „bălăcărit“ și își găsește scuze în chichițe legale interpretabile
Ultima bătălie de la Spitalul Colentina e în plină desfășurare, după ce sâmbătă, unul dintre cei doi specialiști titulari din secția de Neurochirurgie a Colentinei – dr. Ionuț Gobej - o acuză, public, pe managerul interimar Silvi Ifrim, că-l împiedică să salveze viețile a doi pacienți care sunt la un pas de moarte.
Cum a blocat operațiile
E vorba de doi bolnavi cu patologie tumorală benignă, în stare gravă, „cu un prognostic vital ce ar putea fi mai mic de o lună în lipsa operațiilor, dar care, dacă operațiile s-ar face cu succes, ar avea o speranță de viață egală cu a populației generale“, spune neurochirurgul Ionuț Gobej.
Ei ar urma să fie operați pe 21 și 22 februarie, doar că, pentru a putea face aceste intervenții, care durează circa 10-12 ore, uneori chiar mai mult, angajații din secția de Anestezie Terapie Intensivă (ATI) ar trebui să stea în plus la serviciu, gratuit, pentru că managerul interimar a tăiat plata orelor suplimentare și a stabilit că programul se termină la ora 15.00.
„Plin de speranțe și încredere (că vom reuși împreună să salvăm acești oameni, găsind soluții raționale), am apelat cu toată buna credință la ajutorul doamnei manager Silvi Ifrim, la care am fost în audiență vineri, 10 februarie. I-am expus inițial oral această situație și am primit un răspuns siderant, citez: „nu mă interesează , nu este problema mea“... „binele pacientului reprezintă o lozincă“. Văzând că demersul meu a rămas fără rezultat, am făcut o cerere în scris (vezi FACSIMIL), exact cu cele discutate cu doamna manager, pe care o atașez mai jos, însă miam pierdut speranța că vom putea realiza ceva în această echipă“, scria dr. Gobej.
Fără personal, secția se închide
Acuzațiile sale sunt susținute și de neurochirurgul Dorin Bica. „Fapte: nu se prelungesc contractele la 2 brancardieri pe ATI (aparent nimic grav), nu se mai plătesc orele suplimentare. Practic, personalul mediu pleacă la 3. Atât medicii, cât și personalul mediu au și alte joburi pentru a își completă veniturile. Nu plătești orele suplimentare, omul e obligat să plece la alt job. Fapt: e ilegal să plătești orele suplimentare din 2009. Alt fapt: până în ianuarie 2017 s-a putut“, explică acesta. Managerul interimar spune însă că în spital nici nu se știa de aceste intervenții.
„Doctorița Lelia Iliescu de la ATI n-a fost la serviciu vineri, deci n-a fost nimeni întrebat „domnule, vrei să stai pe 22?“(...) Pentru că eu am dat telefon și am vorbit cu asistenta-șefă, Ruxandra Șain, și am întrebat-o, după ce a plecat el (Ionuț Gobej - n.r.), despre ce este vorba. E vorba de un bolnav care trebuie operat, iau om din altă parte, nu vreți să stați peste program? A rămas șocată, uimită, și mi-a spus «dar nu s-a pus problema, nu ne-a spus nimeni, noi stăm, dar nu se operează!»“, a declarat, pentru EVZ, Silvi Ifrim.
„Astfel de intervenții sunt programate cu o lună înainte, de acestea se știa sigur din ianuarie. Pe asistenta mea șefă a întrebat-o dacă în ziua respectivă se operează și dacă am lăsat vreun pacient deschis pe masă! Ceea ce nu s-a întâmplat niciodată și nici nu se va întâmpla vreodată. În plus, să știți că nu e o problemă să stăm peste program. Stăm oricând! Dar dacă nu suntem plătiți, orice se întâmplă în timpul în care stai benevol la muncă, neacoperit de acte, este malpraxis“, a explicat, revoltată, dr. Lelia Iliescu, șeful Secției ATI.
Chirurgii colaboratori, lăsați în aer
Cei trei medici spun că managerul se joacă cu nervii lor și că scopul lui Silvi Ifrim ar fi, de fapt, să închidă secția de neurochirurgie și ATI-ul ei. Secția ar trebui să aibă 4 medici titulari, dar are doar doi. Alți doi lucrau - unul benevol, celălalt în part-time. „(...) În urmă cu două săptămâni, celorlalți doi neurochirurgi de pe secție nu li se putea prelungi contractul, apoi se putea, apoi faceți o cerere, care aparent a fost aprobată, apoi nu se poate asuma asta, apoi trebuie vorbit cu alți colegi, apoi consiliu. Mult fum. Vrem predictibilitate, consecvență în acțiuni“, scrie dr. Dorin Bica.
Cât privește intenția managerului de a submina secția, specialistul arată că asta se poate face foarte ușor. „O secție de neurochirurgie e formată din brancardieri, infirmiere, personal de serviciu, asistente, anesteziști și chirurgi. Blocarea unei secții nu se face prin concedierea neurochirurgilor sau a anesteziștilor. Blocarea ei se face prin blocarea oricărei părți a personalului. De exemplu – pe secție avem 7 asistente cu care facem gărzile și toate rotațiile. Dacă pleacă două, secția se blochează pentru că nu putem acoperi permanent. Deci blocarea activității unei secții e simplă: nu prelungesc contractul brancardierilor sau nu mă interesează că se operează și după ora 3“, conchide dr. Bica.
Apel disperat pentru viața unor oameni
Din cei doi pacienți care trebuie operați, altfel n-au nicio șansă de supraviețuire, băiatul unuia dintre ei a postat, pe Facebook, un mesaj disperat. Corneci Mihai cerere tutor să popularizeze povestea în speranța că cine poate lua măsuri va vedea situația disperată în care se află familia sa. „Mama mea este una dintre cele două persoane care au nevoie neapărată de această operație. (...) Vă rog dați mai departe pentru că situația să fie cât mai cunoscută astfel încât acest manager să fie demis/ să își schimbe decizia“, scrie el. Omul atașează inclusiv actele medicale care arată situația disperată în care se află cea care i-a dat viață. În ajutor au sărit și rudele unor foști pacienți ai celor doi doctori. „Viața soțului meu și a multor români a fost salvată de niște medici tineri specializați în Franța și care au hotărât să se întoarcă în țară și să schimbe un întreg sistem românesc falimentar (...) acești medici de excepție și vă veți convinge că de regulă o operație chirurgicală nu durează mai puțin de 10-12 ore, în cazul soțului meu a durat aproximativ 14-15 ore. În prezent actualul manager al Spitalului Colentina a dispus în mod absolut eronat ca secția AȚI a spitalului să funcționeze doar până la orele 15.00. Să înțelegem că cei care ies din sala de operații după orele 15 nu mai au dreptul la viață???“, scrie Elena Constantin.
Silvi Ifrim: „Să demonstreze afirmațiile făcute. Eu sunt acoperită cu acte“
De cealaltă parte a baricadei, managerul interimar Silvi Ifrim susține că este „bălăcărită“ fără motiv și că Secția de Neurochirurgie de la Colentina ar funcționa ilegal pentru că are ca șef de secție un ortoped, întrucât cei doi neurochirurgi nu au 5 ani de experiență în specialitate, ca să poată deține funcția.
Caută chichițe birocratice
„Pentru că acești doi doctori, Ionuț Gobej și cu Dorin Bica, sunt tineri și de abia și-au obținut specialitatea prin 2014, e clar că dânșii nu au cum să fie numiți șefi de secție. Și atunci, șeful secției a fost numit cu delegație un ortoped, și anume doctorul Mihai Măgureanu. O treabă care este ilegală. Deci, nu se poate să conduci în calitate de șef o secție a cărui specialitate tu nu o știi“, a explicat, pentru EVZ, dr. Silvi Ifrim.
Mai mult, spune ea, tot scandalul ar fi pornit de la faptul că a cerut fișele unor pacienți pentru că i s-a semnalat o neregulă pe care ar face-o dr. Ionuț Gobej, care ar semna ca „șef de secție“.
„Vineri, în cursul dimineții, am aflat de la doctorul Măgurean cât și de la doctorul Gobej că dânsul semnează – doctorul Gobej – foile de observație la rubrica „șef secție“. Iarăși, o treabă total ilegală! Deci, nu poți să-ți asumi o funcție pe care tu nu o deții și să semnezi niște documente medico-legale. Foile de observație sunt documente medico- legale. Am cerut să-mi fie aduse astfel de foi (...) Eu am acte care demonstrează ce spun!“, susține managerul interimar.
„E o minciună“, spune ferm, dr. Ionuț Gobej, pentru EVZ. „Secția de Neurochirurgie nu funcționează ilegal! Are două departamente: de neurochirurgie și de chirurgie spinală! De aceea e condusă de un ortoped, iar foile pacienților de care vorbește ea, eu le-am semnat în calitate de șef al departamentului de neurochirurgie din cadrul Secției. E o nuanță pe care nu o înțelege“.
A dat afară oameni?
Apoi, Silvi Ifrim susține că cele două operații vitale pentru pacienți vor fi făcute! Doar că trebuie să fie semnate niște acte. Ea afirmă și că întâlnirea de vineri cu dr. Gobej ar fi fost una cu urlete.
„I-am spus extrem de civilizat că este o treabă pe care o vom analiza, ore suplimentare eu nu pot da, pentru că nu mă lasă legislația. Că orele suplimentare se fac în anumite condiții. Trebuie justificat de angajato (...). Sunt niște treburi care oricum nu se pot rezolva pe loc, adică vii să bați cu pumnul în masă! Oricum, acești bolnavi urmează să fie operație pe 21 sau 22 februarie, deci nici nu s-a pus problema să se fi întâmplat ceva“. Managerul susține că nu a concediat pe nimeni, ba chiar îi cere doctorul Gobej să aducă documente care să demonstreze ceea ce el susține. „Dânsul trebuie să dea explicații pentru cele scrise și spuse. Și anume: care sunt oamenii concediați de mine? Deci, eu nu am concediat pe nimeni, ba din contră, am ascos la concurs a două posturi pentru neurochirurgi“, spune Silvi Ifrim.
Îi pune să se milogească de colegi pentru posturi
„Ca o secție să devină nefuncțională, în condițiile de lipsă acută de personal din ziua de azi, e suficient să plece doi oameni ca schemă să fie dată peste cap. În cazul nostru doi brancardieri de la ATI cărora le expira contractul. I-a ținut în șah vreo două zile, nu le-a reînnoit contractele, pentru ca apoi, sfătuită probabil că nu e inteligent să dai oameni afară când e lipsă de personal, i-a reangajat la alte secții. Din acest moment, secția ATI nu poate lucra legal peste ora 15.00“, spune dr. Ionuț Gobej. Afirmația sa o susține și șeful Secției de ATI, dr. Lelia Iliescu, care ne-a dezvăluit, însă, că situația este mult mai gravă.
„Pentru cei doi brancardieri am făcut numeroase referate ca să le fie prelungite contractele. Miau fost refuzate. Am aflat, ulterior, că au fost reîncadrați, unul la secția unde a lucrat doamna manager, și celălalt într-o altă secție. Situația este critică. Ar trebui să fim 43 de angajați la ATI, ca număr de paturi și responsabilități, pentru că noi acoperim și două săli de operație, iar noi suntem 16. Am depus un referat de scoatere la concurs a posturilor deficitare și nu mi s-a răspuns. Problema e că mai urmează ca pentru alte 4 persoane să se termine contractele, două asistente, o infirmieră și un brancardier. Apoi, o asistentă îmi intră în concediu medical, o a doua în concediu prenatal“, a explicat, pentru EVZ, dr. Lelia Iliescu.
Ea spune și că a fost pusă să se milogească de colegi pentru posturi. „Doamna manager mi-a spus ca la întâlnirea Consiliului Medical să mă rog de ceilalți colegi să-mi cedeze posturi, altfel ea nu va cere la Administrația Spitalelor mărirea schemei de personal. Apoi, îmi spune mereu că secția este «nesustenabilă». Păi, noi, ăștia mici, i-am ridicat spitalul de la categoria a 3-a, la a 2-a, astfel încât să aibă dreptul să contracteze mai multe servicii de la stat. Această secție unde se fac operații pe care alții le refuză. Avem vfinanțate din programe naționale, anul trecut am avut 2,6 milioane de lei, anul acesta ajungeam la 3,5 milioane, dacă lucrurile decurgeau normal. Muncim pe gratis peste program, de o lună, de când a tăiat sporurile. Ce treabă avea dânsa să taie sporurile, pentru că e director interimar? Acestea au fost aprobate de ani buni în consiliul director!“, ne-a explicat dr. Lelia Iliescu.
Apoi, Silvi Ifrim nu știe că Spitalul Colentina are secții satelit pentru Spitalul de Urgență Floreasca. „Legat de ce afirmă doamna Silvi Ifrim, că noi nu suntem spital de urgenţă şi că programul este până la ora 15.00, este adevărat parţial şi demonstrează că nu a preluat atribuţiunile de manager atâta vreme cât nu ştie că Spitalul Colentina şi-a schimbat încadrarea, din 2015, trecând la spital de categoria 2, prin creearea unei unităţi suport pentru spitalul Floreasca prin secţiile hematologie, terapie intensivă, neuro-stroke şi reumatologică, ceea ce înseamnă că aceste secţii funcţionează şi au alte necesităţi şi altă finanţare şi alte reguli decât restul spitalului pe care îl tot aduce în discuţie doamna manager în mod profund eronat”, arată alți medici din spital.