Scandal la Bruxelles pe tema procurorilor lui Kovesi. Slovenia a retras două nominalizări importante

Scandal la Bruxelles pe tema procurorilor lui Kovesi. Slovenia a retras două nominalizări importante Laura Codruța Kovesi Sursa foto: EVZ

Vicepreședintele executiv al Uniunii Europene, Frans Timmermans a refuzat să apară într-o fotografie alături de alți lideri europeni, în semn de protest față de prezența premierului Sloven.

La Bruxelles, decizia premierului sloven de a rerage nomializările în cazul a doi procurori care urmau să lucreze la Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi a creat îngrijorare.

Timmermans a spus că este inacceptabil gestul făcut de guvernul Sloven de a nu îi nominaliza pe procurorii selecatați pentru Parchetul European. În replică, premierul sloven a răspuns ironic că nici nu a observat că Timmermans nu se află printre demnitarii europeni prezenți la fotografia de grup.

Joi trecută, primul ministrul sloven Janez Jansa a refuzat să îi recunoască pe cei doi candidați ai țării sale pentru poziția de procurorul european, la Parchetul European (EPPO). Timp de mai multe săptămâni săptămâni, Jansa a criticat procedura de numire a candidaților, după care a luat decizia să o anuleze.

Ne puteți urmări și pe Google News

Decizia lui Jansa a fost criticată de Laura Codruța Kovesi, fost procuror șef la Direcția Națională Anticorupție, în România.

”Este un „semnal foarte rău. Lipsa unei cooperări sincere este greu de acceptat. Este evident că ceva nu este credibil”, a spus Kovesi.

”Nu suntem colonia nimănui”

Măsura este în concordanță cu alte acțiuni întreprinse de Janša, un populist de dreapta, care a fost criticat pentru subminarea libertății presei. Guvernul său a preluat Consiliul președinției rotative a UE în iulie. Acum, Slovenia testează și capacitatea UE de a combate frauda și corupția prin EPPO, la fel cum se pregătește să lanseze pe 1 iunie.

„Nu avem nicio problemă ca cineva să verifice orice ar dori: statul de drept, libertatea presei, finanţarea mass-media. Slovenia nu este o colonie, nu este un stat de mâna a doua. Insistăm asupra unui tratament echitabil”, a subliniat premierul sloven.

Ce este EPPO

EPPO, care numără 22 de țări din Uniunea Europeană, este conceput pentru a urmări penal frauda bugetară cu fonduri ale UE. Unul dintre punctele forte ale noului organism, potrivit lui Kövesi, este capacitatea sa de a aborda infracțiunile transfrontaliere care până acum erau dificil de urmărit - cu un nou sistem care permite analiștilor din Luxemburg să trimită procurorilor EPPO informații în timp real.

Biroul se va baza pe o rețea de așa-numiți procurori europeni delegați în fiecare țară. Dar două țări - Slovenia și Finlanda - nu au numit încă oamenii pentru aceste posturi. În plus, cinci țări nu s-au înscris încă în acest mecanism, fiind vorba despre Danemarca, Ungaria, Irlanda, Polonia și Suedia.