Scandal între români și maghiari la Carei. Dezvelirea unei statui în prezența președintei de la Budapesta amplifică tensiunile în zonă. Video

Sursa foto: ziarulfaclia.ro

Participarea președintei Ungariei, Novak Katalin, la un eveniment organizat la Carei a stârnit un adevărat scandal local. Mai mulți membri ai unor organizații naționaliste românești și-au făcut apariția, cu steaguri tricolore, la manifestarea de dezvelire a monumentului dedicat lui Kolcsey Ferenc, autorul imnului Ungariei.

Autoritățile locale din municipiul Carei au organizat un eveniment cu prilejul dezvelirii monumentului poetului Kolcsey Ferenc, autorul versurilor imnului Ungariei. La manifestare și-a anunțat prezența și președinta Ungariei, Novak Katalin, care a efectuat o vizită privată în România.

În acest context, mai multe organizații naționaliste românești și-au convocat membrii la o contramanifestație, cu steaguri și bannere tricolore. Odată ajunși la fața locului, naționaliștii români s-au inflamat văzând că zona a fost asigurată de jandarmi care au montat garduri de protecție. Împrejmuirea delimita zona oficialităților de cea în care se aflau restul participanților. Lucru normal, dat fiind situația tensionată care putea să escaladeze în violențe.

În aceste condiții, mai mulți membri ai unei organizații locale, Neamul Românesc, prezenți la acțiune au desfășurat un tricolor de aproximativ 30 de metri. Ei s-au scandalizat în momentul în care jandarmii prezenți au încercat să-l înlăture de pe împrejmuirea pe care au montat-o. Într-un final, jandarmii au renunțat, iar participanții au început să scandeze lozinci românești: „Traiască, trăiască, trăiască să trăiască! Moldova, Ardealul și Țara Românească”.

De partea cealaltă, organizatorii au încercat să acopere scandările românilor, punând muzică maghiară în boxele amplasate în zonă.

Ce-i deranjează pe naționaliștii români

Daniela Ciută, preşedinta organizației ASTRA din Carei susține că statuia lui Kolcsey Ferenc, amplasată în fața Primăriei, este de natură să sporească tensiunile dintre comunitățile maghiare și române. Mai mult, aceasta s-a arătat deranjată de prezența președintei Ungariei la evenimentul de inagurare.

„Noi am solicitat un punct de vedere de la MAE și ni s-a comunicat că este o vizită privată, iar acum, în teren, sunt sute de forțe de ordine, aduse inclusiv de la Cluj, în condițiile în care toate aceste cheltuieli sunt suportate de statul român. Din acest motiv, nu poate fi vorba despre o vizită cu caracter privat. Acea statuie amplasată în fața Primăriei Carei este ostentativă, provocatoare, iar acest personaj nu are nicio legătură cu clădirea Primăriei”, a afirmat Daniela Ciută.

Românii se simt disciminați la Carei

De asemenea, ea s-a arătat deranjată că versurile imnului Ungariei, inscripționat pe soclul ansamblului monumental nu a fost tradus și în românește și a acuzat faptul că românii sunt discriminați la Carei.

„De asemenea, să pui acolo doi bolovani cu inscripții, cu imnul Ungariei netradus în limba română, în condițiile în care ne aflăm pe teritoriul României, iar la Carei se distrug mormintele personalităților românești, chiar este o provocare. Primarul, care este și președinte organizației municipale UDMR, a interzis amplasarea plăcilor comemorative cu numele delegaților careieni români participanți la Marea Unire pe clădirea Primăriei Carei. Aceea este clădirea care, la data de 28 noiembrie 1918, a găzduit adunarea de alegere a delegaților. Românii sunt discriminați în Carei”, a mai spus Daniela Ciută, citată de Gazeta de Cluj.

Șefa organizație ASTRA a mai spus că, în Carei, situația tensionată datează din 2008, deoarece românii nu mai au nici o reprezentare în conducerea primăriei.

„Situația tensionată există din anul 2008, de când noi românii din Carei nu avem niciun reprezentant în conducerea orașului. Noi, poate o dată la trei ani avem dreptul la un spectacol folcloric cu repertoriu patriotic. Când ne-am dorit să amplasăm bustul lui Mihai Eminescu, ne-am certat cu cei din conducere timp de trei ani pentru că nu au vrut să aprobe această inițiativă. Mai mult, când s-au decis să aprobe, costurile au fost plătite de către noi, oamenii din Carei. A venit la dezvelire conducerea Academiei Române, un secretar de stat din Ministerul Culturii, episcopii de la ambele culte române și alte personalități importante, chiar primari din republica Moldova, însă nu a fost prezent niciun reprezentant din Primăria Carei”, a precizat Daniela Ciută.