Profesorul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a atacat studiul care urmează să fie făcut pe 10.000 de persoane din București, pentru a vedea în ce măsură aceștia au fost sau nu infectați cu noul coronavirus.
Profesorul a spus că valoarea acestor teste, de fapt a întregului program pus la punct de un alt profesor universitar, Adrian Streinu Cercel, este discutabilă. ”Nu fac multe comentarii la acest program. Poate fi folosit ca un studiu pentru a vedea cine a trecut prin infecție. Se pot face și testări de confirmare a diagnosticul. Valoarea acestor teste este discutabilă. Ne găsim la începutul acestei perioade în care putem face aceste studii. În Franța abia acum se poate începe cu o astfel de investigație, când numărul cazurilor de infectare este semnificativ”, a spus profesorul Rafila, la știrile Pro TV.
Întrebat de ce se consumă importante resurse financiare și medicale, dacă aceste sunt ”discutabile”, profesorul Rafila a mai comentat că se abține de la comentarii. ”Nu vreau să intru în discuții despre utilitatea sau inutilitatea acestui studiu. Vreau să mă abțin de la comentarii. Există o metodologie de la Organizația Mondială a Sănătății. Eu personal nu pot să spun că în acest moment mi se pare pregătit acest studiu. Responsabilitatea pentru supravegherea epidemiologică este la Institutul Național de Sănătate Publică”, a mai afirmat profesorul Rafila.
În România, în prezent, există o capacitate de testare estimată la 2.000 de teste pe zi, capacitate care va putea fi crescută de trei ori, într-o perioadă de maxim o lună de zile. Mai mult, profesorul Rafila le recomandă medicilor care sunt lipsiți de echipamentul medical atât de necesar să folosească banalele măști chirurgicale iar peste față să poarte o vizieră. ”Medicii să folosească orice echipament de protecție care îl au la dispoziție. Să folosească măștile simple și vizierele care sunt foarte importante pentru protecția feței. Protecția feței și a ochilor este foarte importantă pentru că acestea sunt căile de transmitere a virusului. Nu am un răspuns minune pentru o soluție, pentru că, până la urmă trebuie să ai un echipament adecvat”, a mai spus Rafila.
Vârful epidemiei în România nu se știe când va fi dar important este ca autoritățile medicale să acționeze eficient. Rafila a mai spus că a purtat o discuție online cu omolul lui din provincia Veneto, din Italia, vecină cu Lombardia. ”Nu este cea mai bună soluție internarea celor cu forme ușoare în spitale. Regiunea Veneto, din Italia, a avut o extrem de bună performanță. Dacă în Lombardia sunt 5000 de decece, în Veneto, regiune vecină, sunt doar 500 de decese. La Veneto, 80 la sută dintre pacienți au fost internați în afara spitalelor, hoteluri, unde erau tratate cazurile medicale ușoare și medii. Au ținut accesul la oxigen pentru pacienții care erau cu forme grave. În Lombardia au fost puși toți împreună și rezultatul s-a văzut”.
Previziunea sumbră făcută de profesorul Rafila se referă la faptul că în perioada următoare și în România, vor exista câteva mii de cazuri pe zi. ”Numărul total se schimbă da la o zi la alta. Și la noi o să trecem de la câteva sute de cazuri pe zi, la peste o mie de cazuri pe zi. Numărul de cazuri nou confirmate va fi corelat cu numărul de teste care pot fi făcute zilnic. Personal mă aștept la câteva mii de cazuri pe zi. Pe termen puțin mai lung cred că această criză se va termina în doi ani. Vor fi tot mai multe persoane care vor trece prin boală, și vor deveni imune. De aceea se face aceste teste”, a spus Rafila.