SCANDAL în USR. Nicușor Dan își acuză colegii de MINCIUNĂ: "Congresul ne ia mințile"

SCANDAL în USR. Nicușor Dan își acuză colegii de MINCIUNĂ: "Congresul ne ia mințile"

Nicușor Dan, a reacționat la acuzațiile colegilor din partid, Cristian Ghinea și Tudor Benga, care au afirmat că liderul USR împiedică dezbaterile interne și că expune partidul pericolului de "oligarhizare". El spune că aceștia mint și apropierea alegerilor începe să le ia tuturor ușor mințile.

"Din păcate apropierea Congresului USR începe să ne ia ușor mintile. Postarea de ieri a lui Tudor Benga, preluată de Hotnews, si declaratii recente ale lui Cristian Ghinea, afirmă că actuala conducere a USR refuză o dezbatere asupra viitorului partidului. Aceasta afirmație este, din păcate, un neadevăr. Un calendar clar de pregătire a Congresului fost stabilit in ședința președinților de filiale județene din 11 februarie. În teleconferința cu președinții filialelor județene din 28 februarie au fost anunțați responsabilii care să colecteze propunerile de la TOTI membrii asupra Statutului.

Până în 10 aprilie acești responsabili au sistematizat propunerile primite de la membri. În 22 aprilie comisia de juriști va prezenta sinteza națională către președinții filialelor județene, care vor agrea asupra chestiunilor fundamentale pentru care există puncte de vedere diferite, acestea urmând să fie tranșante de Congres. Tot în 22 aprilie se va discuta despre alte documente care să fie eventual aprobate de Congres în afara Statutului.

Tudor și Cristi știau aceste lucruri când au făcut declarațiile publice. Dezbaterea internă chiar are loc. Campania internă este legitimă, dar nu e în regulă când se bazează pe informații false transmise în spatiul public. Să dezbatem, dar să nu ne mințim între noi", a scris, pe Facebook, Nicușor Dan. 

Deputatul USR de Brașov, Tudor Benga, care împreună cu Cristian Ghinea și Adrian Prisnel au lucrat la un proiect care cuprinde măsuri de reformare a partidului, a scris pe Facebook,  că cei din conducerea formațiunii nu abordează subiectele lansate în dezbatere, ceea ce este "supărător" și că "părți" din conducerea SUR "se tem de deschidere și de competiție".

"Am lansat acest document în primul rand în interiorul partidului. L-am vrut mai întâi de toate o baza de discuție, un punct de plecare într-o dezbatere absolut necesara despre cine vrem sa fim și încotro vrem sa mergem. Deși s-a scurs repede în presă, nu l-am popularizat în nici un fel public tocmai dintr-un sens de fair-play față de organizație și colegi. Deși am fost cât se poate de clari despre faptul ca vrem pur și simplu sa întărim organizatia prin reguli și principii clare și deschise, am fost urgent atacați, atât din interior cât și din exterior, ca vrem sa-i luam partidul lui cutare sau cutare.

Dar, mai supărător decât orice, deși documentul a primit feedback extrem de pozitiv din partea a numeroși membri, conducerea actuală a partidului nu dă nici un semn ca ar interesa-o vreo discuție serioasa pe aceste subiecte. Ceea ce naște aceleași dubii pe care le-a născut și episodul "uite Ciolos, nu e Ciolos" de luna trecută. Anume că părți din conducerea actuala se tem de deschidere și de competiție. Că sunt mai degrabă preocupați de menținerea propriei influențe în partid, decât de deschiderea și dezvoltarea sa. Că văd mai degrabă pericolul unor competitori puternici acolo unde ar putea vedea potențialul unor coechipieri de valoare. Iar genul ăsta de perspectiva risca sa ne transforme într-un partid mic și irelevant taman acum când ar trebui sa prindem aripi si sa canalizam setea uriașă de reformă din societatea asta", a scris, pe Facebook, Tudor Benga.

Ghinea: "USR e departe de modelul Bușoi candidat unic"

La rândul său, deputatul USR și fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a reproșat conducerii partidului modul în care a purtat negocierile cu Dacian CIoloș și în felul în care structurează Congresul, pe cercuri mici de putere. 

"Statutul actual este un statut clasic de partid românesc ierarhizat, centralizat, în care deciziile se iau în cercuri mici. Eu vreau un partid în care deciziile să se ia în cercuri mari și după dezbateri. Vreau introducerea instituției referendumului intern, prin care toți membrii votează direct, prin vot electronic, în chestiuni importante, cum ar fi apartenența la o familie politică europeană. Doresc un partid în care congresul, deci forul suprem de decizie, să dea niște mandate vicepreședinților pe anumite proiecte, cum ar fi pregătirea alegerilor locale viitoare, care sunt punctul de cotitură în evoluția viitoare a acestui partid. În prezent, vicepreședinții partidului sunt de formă, nu au nici o atribuție concretă, iar genul acesta de centralizare a puterii nu poate duce partidul mai departe. Săptămâna viitoare urmează să se agreeze ideile de statut, vedem dacă aceste idei sunt preluate de conducerea partidului. Dacă nu sunt preluate de conducerea partidului, atunci vom veni cu un statut alternativă la Congres, astfel încât Congresul să decidă pe ce reguli jucăm. După ce se încheie această perioadă de dezbatere pe statut, se depun candidaturile. Sunt mulți alții care se gândesc să candideze, mulți vor să candideze la vicepreședinți, la comisia de arbitraj și în mod cert vor fi mai mulți candidați și pentru președinție. USR e departe de modelul Bușoi-candidat unic-unanimitate. Suntem altceva, am promis o politică „altfel“ și asta începe în primul rând cu noi, în interior", a explicat Ghinea.