Evenimentul Zilei > International > Scandal în UE. Cancelarul Austriei vs. comisarul european Adina Vălean
Scandal în UE. Cancelarul Austriei vs. comisarul european Adina Vălean

Scandal în UE. Cancelarul Austriei vs. comisarul european Adina Vălean

Cancelarul Sebastian Kurz a criticat-o, marți, pe Adina Vălean într-o declarație făcută la Innsbruck, subiectul referindu-se la Tunelul Brenner.

Coridorul Brenner nu aparține numai Tirolului, ci și Europei, a declarat recent când a vizitat Tirolul comisarul UE pentru Transporturi, românca Adina Valean, a scris cotidianul austriac Kronen Zeitung.

Cancelarul Kurz a spus că Tirolul sau Austria ar putea părăsi piața internă din cauza interdicțiilor de conducere a camioanelor care sunt „scandaloase”, după cum a spus în cadrul unei conferințe de presă din Innsbruck. Kurz a declarat că el ar putea „înțelege orice, cu excepția observațiilor comisarului”. Kurz și Vălean fac parte din PPE.

Guvernatorul Tirolului, Günther Platter (ÖVP), partidul cancelarului Kurz, i-a informat pe cancelarul Germaniei Angela Merkel și pe premierul italian Giuseppe Conte despre caz. Platter a scris o scrisoare președintelui Comisiei UE, Ursula von der Leyen, în care „și-a exprimat poziția și furia”. „Nu vom ceda”, a spus el din nou, conform flux24.ro.

Comisarul european pentru Transport, Adina Vălean, a vizitat, în prima misiune oficială din mandatul preluat la începutul lunii decembrie, Tunelul Brenner.

Ea a încercat astfel să aducă la masa negocierilor Germania, Austria şi Italia pentru a rezolva disputa istorică pe problema tranzitului pe acest coridor principal de traversare a Alpilor.

Adina Vălean a avut întrevederi cu autorităţile regionale din Tirol (Austria) şi Tirolul de Sud (Italia), precum şi cu ministrul austriac al Mediului, Leonore Gewessler, ministrul italian al Transporturilor, Paola de Micheli, şi ministrul Transporturilor din Germania, Andreas Scheuer.

Ruta Brenner, care face parte dintr-un coridor european extrem de important mai ales pentru transportul de mărfuri, este supra-aglomerată, dar şi supra-poluată, iar deciziile de limitare şi restricţionare a traficului pun probleme din punctul de vedere al liberei circulaţii a mărfurilor şi persoanelor.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: