E scandal în sport, după ce s-a descoperit că șase atleți din Republica Moldova vor participa la Jocurile BRICS, un fel de olimpiadă alternativă pe care regimul Putin o organizează înaintea Jocurilor Olimpice de la Paris, la care Rusia nu poate participa ca stat din cauza încălcării dreptului internațional prin invazia din Ucraina.
Scandal mare în sport, în Republica Moldova
Sportivii din Republica Moldova care vor participa la „olimpiada” lui Putin au plecat în Rusia fără avizul autorităților, au declarat oficiali moldoveni citați de Europa liberă. Mai mult, autoritățile spun că cei care au mers la Jocurile BRICS (denumirea unui grup format din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, cărora li s-au adăugat Iran, Egipt, Etiopia și Emiratele Arabe Unite) vor fi sancționați.
Jocurile BRICS se desfășoară, anul acesta, în perioada 12-23 iunie, în orașul Kazan din Republica Tatarstan, parte a Federației Ruse.
Cei șase sportivi moldoveni care merg la „olimpiada” lui Putin sunt: Vera Zorea, Evelina Cazacu și Ana-Maria Vaculovschi, la sambo, Elina Tarleva, la gimnastică ritmică, Valeri Muravski, la judo și Victoria Bolohan, la belt wrestling.
Autoritățile spun că nu știau nimic
Autoritățile de la Chișinău spun că nu au știut despre participarea sportivilor moldoveni la Jocurile BRICS. De exemplu, secretarul de stat din Ministerului Educației responsabil de domeniul sportului, Sergiu Gurin, declarat că a aflat din presă de participarea sportivilor din Republica Moldova la așa-zisele „jocuri olimpice” din Rusia.
„Trebuiau să ceară permisiunea Ministerului Educației, dar nu au făcut-o, au plecat pe cont propriu. Urmează să fie sancționați, inclusiv financiar”, a declarat Gurin pentru Europa liberă.
„Ministerul Educației și Cercetării s-a autosesizat cu privire la presupusele participări ale sportivilor moldoveni la așa-zisele competiții BRICS, organizate în orașul Kazan, Rusia. Ministerul a solicitat explicații de la federațiile din care fac parte sportivii - Asociația de Lupte la Brâu, Federația de Judo, Federația de Sambo, Federația de Gimnastică Ritmică”, se arată într-un comunicat al ministerului.
Scandalul din sport și implicațiile politice
„Dacă în urma anchetei interne se va constata că federațiile au admis, cu bună știință, delegarea sportivilor pentru participare, acestea riscă reducerea sau sistarea finanțării. Totodată, amintim că federațiile pot sancționa sportivii care participă în mod neautorizat la competiții, prin excluderea acestora din lotul național”, a mai anunțat, pe Facebook, Ministerul Educației de la Chișinău.
„Reiterăm că federațiile nu pot delega membrii loturilor naționale la competiții sportive internaționale fără o coordonare prealabilă cu MEC (cu 14 zile înainte de desfășurarea competiției propriu-zise).
MEC menționează că participarea la așa-numita competiție încurajează statul agresor care se face vinovat de crimele comise pe teritoriul Ucrainei. Această competiție organizată pe teritoriul Federației Ruse încalcă prevederile Cartei Olimpice, document care guvernează organizarea, acțiunile și funcționarea Mișcării Olimpice”, se mai arată în document.
Amenințare cu excluderea din sport
„Dacă în urma anchetei interne se va constata că federațiile au delegat sportivii cu bună știință, fără a coordona în prealabil cu ministerul (cu 14 zile înainte de competiție), ar putea să le fie redusă sau sistată finanțarea. La rândul lor, federațiile pot sancționa sportivii care participă în mod neautorizat la competiții, prin excluderea acestora din lotul național.
Ministerul menționează, de asemenea, că participarea la aceste jocuri „încurajează statul agresor care se face vinovat de crimele comise pe teritoriul Ucrainei” și că această competiție încalcă prevederile Cartei Olimpice”, se încheie comunicatul oficial al ministerului.
Iar președintele Comitetului Național Olimpic al Republicii Moldova, Nicolae Juravschi, a declarat la rândul său că nu știa nimic despre participarea sportivilor moldoveni la această competiție. „Este o noutate și pentru mine. Urmează ca ministerul să stabilească cum au ajuns sportivii acolo, dacă au ajuns prin intermediul federațiilor sau pe alte căi”, a declarat Juravschi pentru sursa citată.
Performanțe slabe pentru Republica Moldova
La Jocurile BRICS, pe prima poziție se află, în acest moment, echipa Federației Ruse, cu 244 de medalii, dintre care 115 de aur, urmată de Belarus, cu 95 de medalii, dintre care 19 de aur. China este abia pe poziția a treia, cu 36 de medalii, urmată de Iran, pe poziția a patra, cu 29 de medalii.
Deocamdată, niciunul dintre sportivii din Republica Moldova nu a obținut vreo medalie.