Evenimentul Zilei > Politica > SCANDAL în PSD. Un primar EXCLUS din partid IESE la ATAC
SCANDAL în PSD. Un primar EXCLUS din partid IESE la ATAC

SCANDAL în PSD. Un primar EXCLUS din partid IESE la ATAC

Gheorghe Damian, primarul din Ciugud, comuna cu cea mai mare absorție de fonduri europene din România, exclus în urmă cu două săptămâni din PSD, a afirmat că a primit decizia miercurea trecută, informează Agerpres. El a precizat că va face contestație și că nu are nici cel mai mic dubiu că nu o să o câştige.

"Abia alaltăieri am primit decizia de excludere a mea din partid, decizie pe care o văd nedemocratică, nestatutară, nefundamentată şi neadevărată. Ca atare, am depus o solicitare în scris pentru a mi se pune la dispoziţie procesul verbal al şedinţei şi să văd motivele pentru care am fost exclus. Apoi, aş vrea să văd şi eu lista de prezenţă şi modul în care s-a votat. După care o să-mi fundamentez contestaţia şi nu am nici cel mai mic dubiu că nu o să câştig, pentru că există un articol în statut care spune că nu poţi fi exclus fără să fii de faţă, ceea ce la noi s-a întâmplat", a declarat Gheorghe Damian, reales vineri în fruntea filialei Alba a Asociaţiei Comunelor din România.

Primarul a precizat că, indiferent ce o să fie, el o să rămână fidel valorilor social-democrate. 

"Consider că am făcut pentru PSD Alba tot ce am putut, consider că PSD Alba are nevoie de unitate, consider că rezultatele, aşa cum colegul meu, preşedintele interimar Ioan Dîrzu se lăuda că sunt istorice, trebuie conservate şi crescute", a concluzionat Damian. 

Tot vineri, senatorul PSD de Alba, Daniel Breaz, rectorul Universităţii "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia, a spus că el s-a aflat printre cei care la şedinţa în care s-a discutat propunerea de excludere a lui Damian şi-a exprimat un punct de vedere diferit faţă de al multor colegi ai săi. 

"Este o procedură în derulare, dar, încă odată, eu spun că este loc pentru toţi în interiorul partidului, iar lucrurile cred că se vor soluţiona într-un mod pozitiv", a declarat Daniel Breaz. 

Imediat după ce a fost exclus din PSD, Damian a spus că nu doreşte să fie scos ''pe uşa din spate'' a unui partid din care a făcut parte 17 ani şi de care este ''legat sufleteşte'' şi că, în consecinţă, va ataca decizia Comitetului Executiv Judeţean Alba. 

''Sunt un om legat sufleteşte de PSD şi nu doresc să fiu scos pe uşa din spate din acest partid alături de care am avut rezultate foarte bune în ultimii 17 ani. Vă anunţ pe această cale că voi ataca, conform statutului, decizia de excludere a mea din partid şi doresc să fac acest lucru într-o manieră în care să limitez cât mai mult prejudiciul de imagine pe care l-ar putea avea PSD în Alba", a informat, potrivit unui mesaj postat pe contul său de Facebook, Gheorghe Damian, care este şi vicepreşedinte al PSD Alba. 

Damian se află la al V-lea mandat consecutiv de primar, fiind reales în vara anului trecut cu 85%. El susţine că i s-a imputat de conducerea judeţeană rezultatul de la alegerile parlamentare, deşi în Alba PSD a obţinut un "rezultat istoric", câştigând în 9 din cele 11 oraşe şi municipii din judeţ, inclusiv în Alba Iulia. 

Cel mai longeviv primar social-democrat din Alba, Gheorghe Damian, a fost exclus, alături de consilierul judeţean Ioan Florea, din partid, ca urmare a unei decizii a Comitetului Executiv Judeţean. Liderul PSD Alba, deputatul Ioan Dîrzu, a evitat să facă publice motivele celor două excluderi, arătând că ''sunt probleme interne'' ale partidului şi că nu doreşte să intre ''în detalii''. 

Ciugud este comuna din România cu cea mai mare rată de absorbţie a fondurilor europene, fiind atrase peste 16 milioane de euro, ceea ce înseamnă, potrivit autorităţilor locale, bugetul acestei localităţi pe o jumătate de secol.