Scandal în interiorul PNL. Liderii locali ascut cuțitele, iar Orban trage de timp

PNL este pe cale să explodeze, după ce mai mulți lideri locali îi reproșează lui Ludovic Orban că a cedat ministere importante, cu bani, pentru a-și asigura funcția de președinte al Camerei Deputaților.

Mai mulți lideri liberali şi-au arătat nemulţumirea faţă de rezultatele negocierilor politice pentru formarea viitorului guvern, condus de Florin Cîțu. Nemulțumiții au încercat să convoace o ședință a Biroului Politic Național unde să ia în discuție aceste probleme, însă președintele partidului, Ludovic Orban a refuzat să-și dea acordul.

Surse politice susțin că lui Orban îi era teamă că într-o asemenea ședință, ținută la nervi, s-ar putea confrunta cu o revoltă a șefilor de organizații și i s-ar putea cere demisia și retragerea din fruntea PNL. Drept urmare, Orban a transmis un mesaj în care a anulat convocarea Biroului, pe motiv că nu s-ar fi respectat statutul.

„Dragi colegi, Va transmit acest mesaj important din partea domnului Președinte Ludovic Orban: Biroului Politic Național al PNL va fi convocat de președintele PNL, Ludovic Orban, la finalizarea negocierilor care se află în acest moment în desfășurare. BPN convocat în această seară (ora 19), NU s-a realizat în mod statutar, întrucât NU a fost convocat de președintele PNL. Ludovic Orban”, se arată în mesajul care a ajuns la șefii de organizații.

Orban trage de timp

Ludovic Orban speră că amânând ședința BPN, spiritele din partid se vor mai liniști, iar între timp el își va asigura susținerea unui număr suficient de lideri și șefi de organizație, astfel încât să-și securizeze poziția. Orban speră că, reușind să amâne discuțiile interne suficient de mult, va obține votul pentru președinția Camerei Deputaților și își va mai întări poziția în interiorul partidului.

Informaia privind anularea ședinței de Birou Politic Național al PNL a fost confirmată de prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan. Potrivit acestuia, în acest moment, sunt mai importante negocierile pentru constituirea guvernului și mai puțin disputele interne.

Pe de altă parte, Rareș Bogdan a confirmat tensiunile din PNL, arătând că sunt multe organizații, din sudul țării, dar și din Transilvania, care au au cerut o discuție cu privire la stadiul negocierilor. Chiar și așa, se așteaptă ca următoarea ședință a Biroului Politic Național să fie foarte încinsă, în cazul în care Ludovic Orban nu va reuși să prezinte argumente suficient de convingătoare prin care să justifice rezultatul negocierilor.

Ce-i reproșează liberalii

Nemulțumirile din interiorul PNL s-au accentuat din cauza pierderii celor mai „bănoase ministere”, Fondurile Europene, Dezvoltarea și Transporturile, cu atât mai mult cu cât unii dintre ei își doreau aceste portofolii.

Potrivit unor surse politice, nemulțumiții îi reproșează lui Ludovic Orban faptul că ar fi fost interesat doar de obținerea funcției de președinte al Camerei Deputaților și ar fi cedat tot ce i s-a cerut, fără să se gândească și la interesele partidului.

Astfel, ministerul Dezvoltării era vizat de Robert Sighiartău, secretarul general al partidului, care a fost în cărți pentru acest portofoliu și în primul guvern propus de Orban. La momentul acela, Robert Sighiartău a fost scos de pe listă, cu câteva ore înainte ca guvernul să fie prezentat oficial de Ludovic Orban, și înlocuit cu Ion Ștefan – Grindă.

Pe de altă parte, liderii partidului din Ardeal, precum Ilie Bolojan sau Emil Boc, sunt nemulțumiți din cauză că PNL a cedat prea ușor Ministerul Fondurilor Europene. Aceștia își doreau ca Marcel Boloș să continue pentru a duce la bun sfârșit modificările pe care intenționa să le facă la nivelul Agențiilor de Dezvoltare Regională, prin intermediul cărora se impart banii europeni, în teritoriu, prin Programul Operațional Regional.

De asemenea, pierderea Ministerului Transporturilor, condus până acum de Lucian Bode a nemulțumit pe cei care își doreau să controleze investițiile în drumuri și autostrăzi. Aceasta, mai ales că multe dintre promisiunile electorale ale liberalilor au fost legate de construcția unor autostrăzi precum cea a Moldovei.