Evenimentul Zilei > Social > Scandal în Germania! Intrare gratuită la teatru pentru cei care poartă svastici
Scandal în Germania! Intrare gratuită la teatru pentru cei care poartă svastici

Scandal în Germania! Intrare gratuită la teatru pentru cei care poartă svastici

Un teatru din oraşul Konstanz a oferit intrare gratuită celor care poartă svastici la reprezentaţia unei piese, panflet după "Mein Kampf".

Procurorii germani au refuzat să interzică spectacolul satiric. Teatrul bavarez din oraşul Konstanz a afirmat că astfel poate fi arătat cât de uşor pot fi oamenii corupţi, dar reprezentția a stârnit numeroase plângeri legale. Parchetul local a anunţat că premiera va putea să se desfăşoare vineri, zi care marchează naşterea lui Hitler în 1889.

Reprezentanţii teatrului au scris, ulterior, pe site-ul instituţiei că cei care au plătit pentru bilete sunt rugaţi să poarte Steaua lui David "ca semn al solidarităţii cu victimele barbariei naziste". Potrivit legii germane, arborarea de svastici în spaţiul public şi a simbolurilor naziste este ilegală, şi permisă doar dacă face parte dintr-o reprezentare artistică, sub garanţia libertăţii de exprimare.

Societatea germano-israeliană din regiune a cerut boicotarea piesei de teatru numită după cartea pe care Hitler a scris-o în închisoare înainte de a prelua puterea. Piesa scrisă de dramaturgul ungar George Tabori, care a murit în 2007, este un pamflet al tinereţii lui Hitler, potrivit teatrului. 

Politicieni germani şi lideri religioşi se tem de o renaştere a antisemitismului din partea unor grupări de dreapta şi din partea unor imigranţi ostili Israelului.

În ultimul caz, un film a devenit viral pe internet după ce doi tineri din Berlin care purtau kippa, tradiţionalele calote evreieşti, au fost atacaţi de trei bărbaţi, dintre care unul vorbea araba.

Ministrul german de Externe, Heiko Maas, a declarat că Germania "poartă responsabilitatea de a proteja viaţa evreilor" la 70 de ani de la sfârşitul Holocaustului în care naziştii au ucis şase milioane de evrei din Europa.