Scandal în Franţa. Înregistrările cu criminalul din Toulouse scandalizează familiile victimelor

Scandal în Franţa. Înregistrările cu criminalul din Toulouse scandalizează familiile victimelor

Difuzarea de către televiziunea franceză TF1 a unor pasaje din discuţiile ce au avut loc între ucigaşul Mohamed Merah şi poliţia franceză care l-a asediat provoacă polemici aprinse în Franţa. Familiile victimelor s-au declarat nemulţumite, însă postul TV s-a justificat afirmând că aceste înregistrări conţineau "informaţii importante". În plus, apar semne de întrebare legate de natura relaţiilor dintre Merah şi Serviciile secrete din Franţa, existând suspiciuni că acesta ar fi fost informator.

Pasajele acestui dialog au fost prezentate de TF1 în contextul în care se intenţionează explicarea crimelor comise de tânărul franco-alegerian care a ucis, în martie, în sud-vestul Franţei, trei militari de origine magrebiană şi patru persoane de confesiune evreiască, inclusiv trei copii.

În înregistrare, Merah afirmă că este pregătit să continue nebunia, susţine că este în legătură cu reţeaua teroristă Al-Qaida şi explică modul în care a înşelat vigilenţa serviciilor de informaţii care îl supravegheau.

Aceste extrase, datate 21 şi 22 martie, conţineau "informaţii foarte importante privind modul în care oamenii Raidului (poliţia de elită) au negociat" în cursul asediului asupra apartamentului în care se afla ucigaşul, la Toulouse, ce a durat 32 de ore, a afirmat directoarea de informaţii a grupului TF1, Catherine Nayl.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Cred că acest document dovedeşte că până la capăt negociatorii au încercat să-l aresteze pe Mohamed Merah şi să-l aresteze în viaţă", a spus Nayl.

Cotidianul Le Monde a publicat, la rândul său, o transcriere a acestor înregistrări. Scandalizaţi, apropiaţii victimelor lui Mohamed Merah vor sesiza justiţia imediat pentru a intrezice difuzarea oricărei înregistrări acestor conversaţii.

Mohamed Merah a fost ucis pe 22 martie, în urma unui raid al poliţiei asupra apartamentului în care se afla. Acest caz a scos la iveală lacunele contraspionajului francez, criticat pentru faptul că nu a luat în serios un bărbat care se deplasase în special în Pakistan şi în Afganistan.