Evenimentul Zilei > Politica > Scandal în direct. S-au încins spiritele pentru pensiile magistraţilor
Scandal în direct. S-au încins spiritele pentru pensiile magistraţilor

Scandal în direct. S-au încins spiritele pentru pensiile magistraţilor

În această seară, la România TV, s-au încins spritele în platou. Totul a plecat de la pensiile magistraţilor foarte mari.

Pentru început deputata USR, Lavinia Cosma l-a acuzat pe Liviu Pop că dezinformează în legătură pensiile magistraţilor.  Şi totuşi nu-i chiar aşa, deoarece surpriza cu pensiile magistraţilor vine fix de la USR. Este un proiect de lege al lor, din 2018, cu modificare în calcularea pensiilor magistraţilor şi militarilor.

Deşi Lili Ruse încerca să-i liniştească, Liviu Pop şi Lavinia Cosma au continuat să se contrazică, deputata ridicând puţin vocea superior atunci când deputatul PSD încerca să-i citească din proiectul de lege al colegului din USR.

Atunci, Liviu Pop nu a mai rezistat şi i-a reproşat că dezinformează judecătorii. Lavinia Cosma a spus: Proiectul colegului Claudiu Năsui este mâine pe ordinea de zi, la punctul 4. Iar Liviu Pop i-a răspuns: Da, și scrie la articolul 5.

Din neatenţie, probabil, Lavinia Cosma nu a citit nici punctul 4 şi nici punctul 5 din proiectul colegului său de pe ordinea de zi a Camerei Deputaților pentru că l-a contrazis pe tot parcursul emisiunii.

Aşadar, pensiile speciale ar putea fi abrogate. Proiectul se află pe ordinea de zi a ședinței de mâine a Camerei Deputaților

„Proiectul USR de abrogare a pensiilor speciale a fost în sfârșit pus pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, după ce în sesiunea anterioară liderul nostru de grup Cristina Prună a cerut în absolut fiecare ședință a Biroului Permanent acest lucru și a fost refuzată. Problema principală pe care ne propunem să o rezolvăm este lipsa de echitate. Toți contribuim la fel, toți plătim CAS 25%, dar odată ajunși la vârsta de pensionare sau chiar mult mai devreme pentru unii, nu primim la fel. Unii primesc numiți prin legi speciale, primesc aceste pensii sau indemnizații pentru limită de vârstă prevăzute special pentru ei, primesc mult sume mult mai mari și se ajunge la aberații cum ar fi pensii de 70.000 de lei pe lună, lucrul care nu este normal”, a declarat Claudiu  Năsui, în Parlament.

Claudiu Năsui a precizat că proiectul prevede plafonarea pensiilor magistraţilor şi militarilor

Spunând că este  „un prim pas pentru a rezolva această problemă de echitate”. „Noi propunem abrogarea mai multor categorii de pensii speciale şi plafonarea pentru două categorii, magistraţi şi militari, unde există cutume NATO şi o recomandare a CEDO în sensul acesta. Şi, acolo, propunem doar o plafonare ca un prim pas pentru a rezolva această problemă de echitate. În 2018, statul român a cheltuit peste 9 miliarde de lei pentru aceste pensii speciale, deci o sumă absolut considerabilă şi nu este echitabil din punct de vedere etic şi nu este sustenabil din punct de vedere bugetar să continuăm cu acest sistem”, a explicat deputatul USR.