Evenimentul Zilei > Politica > Scandal în diplomație! Ambasadorul României la Bruxelles, acuzat de corupție
Scandal în diplomație! Ambasadorul României la Bruxelles, acuzat de corupție

Scandal în diplomație! Ambasadorul României la Bruxelles, acuzat de corupție

Ambasadorul României la Bruxelles, Andreea Păstârnac, este acuzată de fostul consul de la Tel Aviv că a protejat un sistem de corupție cu chitanțe false. Sistemul ar fi fost pus în aplicare în perioada în care aceasta a fost ambasador al României în Israel.

Între 2013 și 2017, atunci când Andreea Păstârnac a fost ambasadorul României în Israel, s-ar fi petrecut mai multe nereguli. Aneta Badiu, actualul consul al României de la Chișinău, dar și ambasador la Bruxelles, a lăsat în urmă în Israel un scandal de fals neelucidat până în prezent. Acuzațiile vin din partea fostului consul Liviu Câmpanu.

Potrivit celor de la „Libertatea”, în mai 2014, un bărbat dubios a intrat în Consulatul României de la Tel Aviv, plasat într-un bloc din cartierul high tech Ramat Gan, și i-a prezentat o chitanță pentru a-l identifica în sistem. Când a verificat, în registru nu exista nicio chitanță – a povestit fostul consul de la Tel Aviv. Câmpanu ar fi așteptat o vreme, a căutat și a mai descoperit trei chitanțe neînregistrate, dintre care a făcut publice două.

„Când am căutat numerele de înregistrare de pe chitanțe, am descoperit în registru că numerele corespundeau pentru alte persoane. Puteau face ușor asta, pentru că, atunci când trimiteau documentele în țară, acestea ajungeau unele la Ministerul de Interne, altele la Autoritatea pentru Cetățenie și aveau garanția că numerele de înregistrare nu o să fie niciodată confruntate”, povestește Câmpanu.

O altă problemă ar mai fi fost procedura de încasare a banilor și asta pentru că nu exista un casier. Tot cei doi consuli încasau și banii la ghișeu, iar când le-a sugerat celor din ambasadă să se introducă sistemul de plată cu cardul, acesta susține că i s-a reproșat că nici nu a ajuns bine și vrea să schimbe sistemul. Fostul consul a mai dezvăluit și că schema chitanțelor neînregistrate în sistem ar fi fost o picătură într-un ocean de nereguli, iar sistemul de obținere a oricăror acte din consulat sau ambasadă era atât de greoi încât oamenii așteptau și un an ca să obțină cetățenie. Așa au prosperat intermediarii.

„Din chitanțe false se făceau bani de buzunar. Nu aceasta era principala sursă de venit. Grosul banilor intrați în buzunar erau de la avocații care intermediau obținerea cetățeniei de către israelieni cu origini românești care doreau pașaport. Când am ajuns la consulat, în 2013, am găsit o listă de avocați preferați”, mai spune Câmpanu, potrivit Rador.

Fostul ministru al românilor de pretutindeni, Andreea Păstârnac, a fost numită prin decret prezidențial ambasador al României în Regatul Belgiei. Andreea Păstârnac a deținut din februarie 2018 până în prezent funcția de consilier de stat în cadrul aparatului propriu de lucru al prim-ministrului Viorica Dăncilă.

Numele ei a fost implicat într-un alt scandal, când comunitatea românească din Israel a acuzat-o că nu s-a implicat în primirea și tratarea victimelor de la Colectiv.