Patru anchete sunt, teoretic, în desfășurare la spitalul bucureștean după accidentul de săptămâna trecută: una internă, făcută de conducerea unității sanitare, a doua este a Administrației Spitalelor București, a treia îi revine Corpului de Control al Ministerului Sănătății, iar a patra – Parchetului. Sorți de izbândă are doar una
Autoritățile centrale și locale par să nu vrea să analizeze scurt și la obiect cazul accidentului petrecut joia trecută la Spitalul Colțea din Capitală. Atunci, în timpul unei operații, chirurgul Marian Stamate și pacientul pe care-l acesta îl opera s-au electrocutat, după ce un electrocauter a făcut scurt circuit și-a explodat. Bucăți topite din dispozitivul medical au rănit și rezidenta care făcea parte din echipa medicului.
Operația a fost întreruptă circa 40 de minute, chirurgul a fost dus la Terapie Intensivă – unde a stat câteva zile, iar intervenția a fost finalizată de un alt medic, după ce pacientul a fost stabilizat.
Abia acum pun întrebări, dar nu cui trebuie!
Conducerea spitalului pare să se miște, în acest caz, cu viteza melcului. Abia ieri a demarat ancheta internă, dar, culmea, fără să îi chestioneze pe cei direct implicați. „Marți dimineață, ora 9.00 a.m., conducerea Spitalului Colțea a demarat o anchetă internă (...) în absența operatorului principal, în absența medicului primar ORL dr. Dana Vlad care a fost nu doar martor al evenimentelor în mod direct, dar care a și preluat în mod direct pacientul, finalizând operația de cancer de limbă, fără șefa secției ATI, dr. Coriu Letiția-Veronica care a coordonat intervenția de acordare a îngrijirilor de sănătate specifice accidentului prin electrocuție deopotrivă pentru echipa operatorie, cât și pentru pacient”, notează, pe pagina sa de Facebook, dr. Marian Stamate. Tot el ne spune că atunci când a vrut să vorbească, unul dintre medicii implicați a fost trimis la plimbare.
Conducerea spitalului face anchetă fără să-i chestioneze pe medicii direct implicați
„Încercând să fie prezentă la audieri, dna dr. Dana Vlad a fost scoasă afară din sala respectivă (...) de către șeful comisiei desemnate de managerul Anca Lupu, manager pus și menținut în funcție de către ASSMB”. Ce va stabili ancheta din moment ce oamenii direct implicați sunt dați la o parte, e greu de prevăzut.
Nicio vorbă de la Administrația Spitalelor
Săptămâna trecută, după accident, la Colțea a fost „în vizită” și o echipă de inspectori de la Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București ( A S S M B ) . Și ei, în anchetă. Doar că nimeni nu știe ce au controlat. ASSMB are de la începutul lunii iulie un nou director, în persoana dr. Emanuel-Gabriel Butnariu, care s-a întors din concediu luni, însă, în ciuda insistențelor repetate ale reporterilor EVZ, ba chiar și a unei solicitări oficiale transmisă prin Primăria Capitalei (în subordinea căruia este ASSMB), nu a găsit că este cazul să elucideze misterul. Mai mult, de bunăvoința sa depinde și cea de-a treia anchetă, a Ministerului Sănătății.
Ministerul Sănătății are mâinile legate
Tot săptămâna trecută a fost anunțată și cea de-a treia anchetă: Corpul de Control al Ministerului Sănătății urma să „descindă” la Spitalul Colțea, ca să vadă exact ce s-a întâmplat. Nicio șansă, deocamdată. Pentru că, odată cu descentralizarea spitalelor, produsă în 2011, Spitalul Colțea a ajus în subordinea ASSMB. Motiv pentru care, dacă vrea să controleze ceva, Ministerul Sănătății trebuie să ceară acceptul Administrației Spitalelor. Altfel nu are dreptul să „calce” în curtea unității sanitare. „Trebuie ca ASSMB să aprobe tematica de control, alfel nu putem trimite Corpul de Control acolo”, ne-a explicat Laurențiu Colintineanu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății.
Ancheta Parchetului, singura cu șanse reale să elucideze cazul
Cea de-a patra anchetă în acest caz o face Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3, care a deschis deja un dosar penal „in rem”. Procurorii fac cercetări pentru săvârșirea infracțiunilor de nerespectare și neluare a măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă. Din câte se poate vedea, aceasta este singura anchetă în urma căreia s-ar putea stabili cine e vinovat de accidentul de la Spitalul Coțea.
Un medic, vinovat de transfuzia greșită de la CF2
În cazul pacientei căreia, săptămâna trecută, i-a fost transfuzat sânge dintr-o grupă sangvină greșită, la Spitalul CF2 din Capitală, ar mai putea exista un vinovat.
Asistenta, amendată deja
Până acum, se bănuia că vina pentru greșeala medicală îi aparține doar unei asistente, cea care i-a pus perfuzia bolnavei. Asistenta a fost, de altfel, amendată cu 700 de lei de către inspectorii de la Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București, care au corectări la Spitalul de lângă Piața Presei. Surse din interiorul unității sanitare dezvăluiau, însă, pentru EVZ, că e posibil ca în acest caz să fie implicat și un medic, fapt confirmat, indirect, de un comunicat al Ministerului Sănătății, remis ieri, redacției. „DSP București sesizează Colegiul Medicilor pentru continuarea investigațiilor conform atribuțiilor legale ale acestuia, inclusiv pentru a răspunde la întrebarea dacă vina pentru incidentul transfuzional este de atribuit și unui medic sau nu”, se precizează în documentul citat.
Pacienta, încă în stare gravă
Aseară, pacienta – care este internată acum la Spitalul Universitar de Urgență din București – era tot în stare gravă. Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 a deschis, luni, un dosar penal „in rem”, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, cu privire la acest caz.