Laura Ștefan, expert anticorupție, a demisionat din Grupul de Dialog Social. Decizia vine în contextul în care GDS a anunțat că îl va premia pe Augustin Lazăr. Radu Filipescu şi-a anunţat autosuspendarea, de asemenea, Mircea Dinescu a cerut să fie şters de pe lista cu fondatori.
Laura Ştefan, expert anticorupţie a scris pe social media: "Am demisionat din GDS". Întrebată de această decizie, aceasta a răspuns: "divergenţe de opinie".
Şi Radu Filipescu, deţinut politic, disident anticomunist în anii 1980, a anunţat că se autosuspendă din Grupul de Dialog Social, unde era membru fondator.
Mircea Dinescu a anunţat, de asemenea, într-un editorial că a cerut GDS să îi şteargă numele din lista cu fondatori. "Ca membru fondator al GDS-ului, solicit ca numele meu să fie șters de pe certificatul de botez al Sfintei Sfintelor Civice, cum părea acest lăcăș de cult al dialogului în 1990. Nu de alta, dar taman zilele astea, cînd se împliniră 30 de ani de la apariția scrisoricii de amor a subsemnatului către Nicolae Ceaușescu, publicată în ziarul Libération, din pricina căreia fusei priponit la domiciliu, n-aș vrea să fiu părtaș la scena în care, pupîndu-l pe procurorul Lazăr pe frunte, GDS-iștii îl vor săruta, post-mortem, pe Nea Nicu în cur", a scris Mircea Dinescu.
Şi Daniel Morar, judecător al Curții Constituționale, a anunțat: ”În pofida faptului că activitatea dânsului a presupus volens nolens, prin actele întocmite în dosarul disidentului anticomunist Iulius Filip, cauționarea regimului represiv. Din câte ne dăm seama, domnul Augustin Lazăr nu a fost un torționar, însă nu este nici un inocent. Profesia de procuror în regimul comunist a ales-o în cunoștință de cauză și trebuia să înțeleagă care sunt consecințele unei asemenea activități într-un regim represiv”, a declarat Morar.
Amintim că Grupul pentru Dialog Social este prima organizație non-guvernamentală constituită după 1989. Asociația își propune să apere și să promoveze valorile democrației, libertățile și drepturile omului.