SCANDAL LA INTERNE. Băsescu: "Băieţii au început să facă striptease aruncându-şi şepcile, iar acum îşi aruncă caracterul la televizor"

SCANDAL LA INTERNE. Băsescu: "Băieţii au început să facă striptease aruncându-şi şepcile, iar acum îşi aruncă caracterul la televizor"

CAZUL "NEAMŢ". Preşedintele Traian Băsescu a declarat astăzi, la începutul şedinţei de guvern că doreşte să discute situaţia de la Ministerul de Interne, remarcând că "băieţii au început să facă striptease aruncându-şi şepcile, iar acum îşi aruncă caracterul la televizor".

"Nu voi evita nici subiectul a ceea ce se întâmplă la Ministerul de Interne. Băieţii au început să facă striptease aruncându-şi şepcile, iar acum îşi aruncă caracterul pe toate posturile de televiziune. Ne aşteptăm şi la alte evoluţii", a spus Băsescu. Preşedintele Băescu a precizat la începutul şedinţei de Guvern că vrea să discute cu membrii cabinetului Boc despre Summitul NATO, dar şi despre alte aspecte sensibile ca de exemplu criza economică, "care afectează tot mai multe state". "Voi aborda şi situaţia din UE. După cum vedem, situaţia din Irlanda şi Grecia, suntem în plină criză. Se prefigurează intrarea în derapaj şi a altor state. Suntem în plină criză a datoriilor guvernamentale în Uniunea Europeană. Trebuie să stopăm creşterea datoriei", a declarat Traian Băsescu. În ceea ce priveşte aspectele "extrem de sensibile", cum le-a numit şeful statului,acesta a precizat că vrea să discute despre arieratele din sănătate, ale societăţilor comerciale dar şi despre compensarea de TVA.

Ministrul Internelor Traian Igaş a declarat, astăzi, înainte de şedinţa de guvern, că nu a primit niciun document oficial prin care să i se solicite demiterea şefului IGPR, Petre Tobă. Deşi superiorii i-au cerut demisia în urma răfuielii sângeroase dintre interlopi, susţinut de subalternii obedienţi, şeful Poliţiei Neamţ ţine cu dinţii de scaun. De la protestul ilegal al poliţiştilor - organizat la jumătatea lunii septembrie şi care a provocat demisia ministrului Vasile Blaga (acesta încercând să-i păstreze astfel în funcţii pe şeful poliţiei şi pe cel al jandarmeriei) - şi până la scandalul de la Piatra-Neamţ (unde şeful inspectoratului judeţean, care a pierdut de mult controlul asupra clanurilor interlope, refuză să-şi dea demisia de onoare), atmosfera care domneşte la Interne poate fi exprimată simplu astfel: anarhie.

Numirile în funcţie, "dictate de considerente politice sau de simpatii personale şi care merg de la vârf până la şefii de post", după cum au acuzat în nenumărate rânduri liderii sindicali şi după cum au recunoscut public, în ultima perioadă, chiar maimarii ministerului, îl pun acum la grea încercare pe ministrul Traian Igaş. Motivul: acesta se confruntă cu un "război" fără precedent între generalii săi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fătuloiu: "Am cerut sistematic demisia lui Tobă" Şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Neamţ, comisarul-şef Aurelian Vasea Şoric, a încălcat ieri "o cutumă", refuzând să demisioneze după asasinatul comis în plină stradă în Piatra-Neamţ de un membru al lumii interlope, recidivist, care l-a avut drept ţintă pe principalul său rival: Gheorghiţă Mararu - un alt interlop celebru în nordul Moldovei. Despre acesta din urmă, presa locală a relatat că ar avea relaţii apropiate nu doar cu Şoric, ci şi cu politicieni.

Numit în funcţie de Dan Fătuloiu, în 2006, după ce a susţinut un concurs la care i-au fost testate cunoştinţele de limba engleză şi abilităţile de a folosi un computer - după cum s-a lău dat, ieri - comisarul Şoric a refuzat cu îndârjire să urmeze sfatul chestorului şi să demisioneze. Cu atât mai mult cu cât are susţinerea a mare parte dintre subalterni, majoritatea şefi de post.

Prin urmare, ministrului Igaş nu i-a mai rămas decât să urmeze soluţia legală, să trimită Corpul de Control la Neamţ şi să-l sancţioneze pe Şoric, doar dacă ancheta internă va cere acest lucru.

Deşi chestorul Fătuloiu a insistat, ieri, într-o declaraţie dată EVZ, că Aurelian Şoric şi-ar fi depus demisia, acesta din urmă a negat vehement. "La ora aceasta, demisia lui Şoric este pe masa ministrului de interne. El hotărăşte dacă o acceptă", a spus Fătuloiu. "Nu mi-am depus demisia", a replicat Şoric. Cu toate că şi în opinia unor foşti miniştri de interne acesta ar fi fost obligat să facă asta.

"În condiţiile în care situaţia din Piatra-Neamţ era supravegheată, ar fi fost normal ca şeful poliţiei judeţene să demisioneze", a explicat pentru EVZ fostul ministru Ioan Rus. Deşi de câteva zile lăsa să se înţeleagă faptul că ar vrea să propună şi demiterea şefului poliţiei, chestorul principal Petre Tobă, dar abia la finalul evaluărilor pe care le face în teritoriu, Fătuloiu şi-a făcut brusc, aseară, publică intenţia: "Am cerut sistematic demisia lui Tobă", preciza el. Motivul oficial: mitingul ilegal al poliţiştilor.

Surse din Interne au explicat însă că Fătuloiu este de mai mult timp în conflict cu Tobă şi, în plus, acesta din urmă ar fi fost înregistrat de Şoric criticându-l pe secretarul de stat în timpul unei discuţii. Înregistrarea ar fi ajuns - au arătat sursele citate - pe masa secretarului de stat, "care nu a mai aşteptat să termine evaluările ca să scape de Tobă". (Au contribuit Georgeta Ghidovăţ, Antoaneta Etves)