Un falsificator american susține că a pictat o copie ”perfectă” după lucrarea impresionistului francez din secolul al XIX-lea, iar aceasta e expusă la Dumfries House, sediul fundației Prințului Charles. Imediat, tabloul a fost dat jos de pe perete.

Se pare că și alte două tablouri, un Picasso evaluat la 42 de milioane de lire sterline și un Dali de 12 milioane de lire sterline ar fi, de asemenea, contrafăcute. Ele fac parte dintr-un lot de 17 tablouri împrumutate de fundație de la omul de afaceri James Stunt, fostul soț al moștenitoarei Formula 1, Petra Ecclestone.

Scandalul, confirmat oficial

Un purtător de cuvânt al fundației Prințului Charles a confirmat aseară știrea: ”Dumfries House acceptă din când în când lucrări de artă împrumutate de la persoane și organizații. Este extrem de regretabil faptul că autenticitatea acestor tablouri, care nu mai sunt expuse, pare să fie acum pusă la îndoială.”

Ieri, artistul american Tony Tetro, care a fost condamnat în trecut la șase luni de închisoare pentru fals în artă, a declarat pentru The Mail că a pictat reproducerile și că le-a vândut lui Stunt.

În prezent, Tetro lucrează perfect legal, executând cu măiestrie copii după capodopere universale, comandate, pentru uz privat, de către clienți. ”Îți poți impresiona prietenii cu imaginile mele, îți decorezi casa cu ei, dar nu vor trece niciodată prin expertize”, susține americanul.

Potrivit lui Tony Tetro, James Stunt a achiziționat de la el 11 astfel de piese. Artistul spune că a văzut imaginile cu replic ile sale în Dumfries House și s-a simțit dator să reacționeze, avertizând că sunt copii.

Sursa: DailyMail