O adevărată telenovelă se desfășoară zilele acestea la Primăria Timișoara. E vorba de un serial lung: a început acum aproape un deceniu, iar zilele acestea suspansul a atins cote maxime.
O funcționară a fost chemată în fața Comisiei de Disciplină pe motiv că nu ar fi lucrat decât câteva ore în luna decembrie. Dovada edililor – raportul de monitorizare al IP-ului calculatorului de la biroul femeii și fotografiile transmise de aceasta în interes de serviciu. În replică, femeia susține că e hărțuită de primarul Nicolae Robu și că, ilegal, i-ar fi fost pus sub urmărire computerul. De ce ar face primarul Nicolae Robu una ca asta? Fiecare din părți are propria variantă. În plus, Evz.ro a descoperit secrete și detalii halucinante care conturează întreaga poveste.
Mirela Toc, funcționara cunoscută pentru faptul că a protestat de una singură în fața Primăriei și că a fost pusă să lucreze într-un birou extrem de mic, este acum cercetată de Comisia de disciplină, în fața căreia a fost trimisă chiar de primarul Nicolae Robu. ”Am o informare venită de la șeful ei care îmi arată că a făcut altceva decât să lucreze. Avea de executat muncă de teren și nu a îndeplinit-o”, a declarat pentru Evz.ro primarul Timișoarei.
Conform sesizării de la Comisia de disciplină, ar fi folosit calculatorul în scop personal timp de aproximativ 52 de ore și 30 de minute, astfel: 42 de ore și 30 de minute a stat pe Facebook, o oră și 30 de minute pe Yahoo mail, 8 minute pe Twitter, 3 pe Instagram, 5 pe relații.net, 15 pe Epoch-timesRomânia.ro, 8 pe OpiniaTimișoarei.ro, 2 pe Eva.ro, 35 pe Farmec.ro, un minut pe Kudika.ro, 1,5 minute pe Renașterea.ro, 6 pe laclasa.ro și alte 6 pe andreearaicu.ro.
Robu: „A lucrat efectiv doar 2 ore”
”Mirela Adriana Toc nu și-a exercitat atribuțiile de serviciu în cadrul Biroului Salubrizare și a folosit calculatorul în scop personal timp de aproximativ 52 de ore și 30 de minute. Conform fișei de pontaj, Mirela Adriana Toc a avut 10 zile lucrătoare pontate în luna decembrie 2019, astfel cumulând 80 de ore lucrate. Din totalul de 80 de ore, aproximativ 52 ore și 30 minute a desfășurat activități de pe calculatorul de serviciu în scop personal. Adică aprox. 65% din orele lucrate în luna decembrie nu a muncit în interesul PMT și pentru timișoreni.
În toată luna decembrie 2019 a transmis doar 9 poze cu deșeuri abandonate pe domeniul public, în data de 4 decembrie, în intervalul orar 12,01 – 12,56 (…) așadar (…) în toată luna a muncit efectiv aproximativ 2 ore (o oră pe traseu + maxim o oră drum dus/ întors de la sediul primăriei). Restul atribuțiilor din fișa de post nefiind cazul de a fi efectuate în luna decembrie 2019, rezultă că din totalul de 80 de ore a lucrat efectiv doar 2 ore, adică 2,5% din timp”, a calculat primarul Timișoarei în sesizarea disciplinară.
City managerul orașului, Robert Kristoff, a detaliat cum se face raportarea rampelor clandestine de gunoi: ”Raportarea rampelor se face folosind o aplicație prin care se transmit imaginile, apărând automat locul, data și ora la care au fost realizate. În cazul de față, imaginile transmise sunt dintr-o singură zi, fiind realizate într-un scurt interval orar”.
Toc stă singură în birou, dar spune că „oricine putea accesa calculatorul meu”
Mirela Toc se apără și spune că, pe de o parte, a fost monitorizată ilegal, fără să fie notificată în prealabil, iar pe de altă parte susține că nu ea a stat pe internet de la calculatorul său.
”Nu au dovada că eu am stat. Poate oricine să aibă cheia de la birou. Iar parola cu care orice angajat din Primărie își accesează calculatorul, e prenumele. Oricine putea să intre cu parola mea. În plus, nici nu am fost informată că sunt monitorizată.
Și astăzi am discutat cu colegii de birou, care au acces la ziarele online, la Facebook. Mie, începând cu săptămâna trecută, mi-a fost restricționat accesul de internet, nu mai am acces nici măcar la site-ul primăriei. Lucru care nu se întâmplă la ceilalți colegi”, a declarat pentru Evz.ro, Mirela Toc. Conform femeii, de miercuri, nu mai are internet. Tot ea spune că lucrează singură în birou, deși teoretic ar mai avea un coleg, dar acesta e autosuspendat.
Ce a muncit, totuși, Mirela Toc în luna decembrie 2019
Mirela Toc a mai spus că nu își amintește câte fotografii cu rampe clandestine de gunoi a raportat în luna decembrie. ”Nu îmi bat capul cu așa ceva, am mii de poze, nu e relevant. Problema cea mai mare e că există suspiciunea rezonabilă că bugetul local e prejudiciat prin serviciul de salubrizare. Dovadă sunt sesizările cetățenilor, care sunt foarte multe și care reclamă că nu au văzut muncitorii de la salubritate lucrând pe străzile lor”, a spus funcționara.
”Fac rapoarte zilnice, din munca de pe teren, scriu doar acele locuri unde sunt probleme. Nu merg cu Mercedesul ca și primarul, care are șofer. Eu merg pe jos. L-am întrebat pe primar câți km trebuie să parcurg eu pe zi”, a mai adăugat Mirela Toc. Și tot ea spune că a fost trimisă de șeful direct în control la Târgul de Crăciun, pentru a verifica dacă firmele care preparau și vindeau mâncare aveau contracte pentru evacuarea uleiurilor folosite.
”Șeful de Birou mi-a dat și sarcină verbală să întocmesc proiecte de hotărâri cu privire la regulamentul privind colectarea și transportul uleiului alimentar uzat și la regulamentul similar privind DEE. Lucru pe care l-am făcut, am dovada, cu mailurile transmise, că am făcut mai multe variante. Nu știu exact câte”, a mai spus funcționara.
Varianta șefului: proiectele de hotărâre au fost solicitate din vară
Șeful direct al Mirelei Toc, Daniel Coraș, a explicat pentru Evz.ro cum stau lucrurile din punctul lui de vedere: ”Am încercat să o integrez în colectiv și, începând din vara anului trecut, pe lângă activitatea de teren, am mai încercat să îi dau să întocmească documente. Din păcate niciunul dintre ele nu s-a finalizat.
Cele două regulamente pentru colectarea deșeurilor vegetale uzate din gospodării, respectiv DEE -uri, i-au fost solicitate din lunile de vară și nu s-au putut finaliza prin proiecte de HCL. Iar proiectul pentru achiziția serviciului de colectare si valorificare a deșeurilor vegetale și a celor rezultate din construcții nu l-a întocmit, motivând ilegalitatea achiziționării serviciului. Alt coleg a finalizat proiectul și am demarat procedura de achiziție”.
Cine este Mirela Toc, funcționara care îl acuză pe Robu că o hărțuiește
Nu, nu e vorba că i-ar fi refuzat avansurile, așa cum, eronat, a ajuns să se vehiculeze în presă. Mirela Toc este o femeie de 56 de ani, divorțată, mama unui copil major, consilier superior care lucrează în Primăria Timișoara de 12 ani, trecând, în tot acest timp, prin patru departamente, adunând zeci de petiții, reclamații și șapte procese, din care multe le-a pierdut.
A început în 2007 la Direcția Edilitară, unde a lucrat câteva luni. A fost și începutul petițiilor, după cum a mărturisit pentru Evz.ro. ”Am fost surprinsă că nu am primit de lucru, imediat după ce m-am angajat, iar după ce i-am explicat acest lucru primarului, m-am trezit cu o hârtie pe birou prin care mi se cerea, în bătaie de joc, să număr gropile din jumătate din oraș și să fac un raport în fiecare zi”, spune femeia.
După câteva luni s-a mutat la Serviciul Energetic, unde a lucrat până în 2016. ”În 2016 am fost pusă să întocmesc documentația pentru ordonanțări de plată în baza facturilor emise de Colterm (n.r. – societatea locală de termoficare), și am sesizat șefii ierarhici că sunt firme care își desfășoara activitatea în condominii și primesc subvenții la energia termică. Din acel moment, când s-a schimbat organigrama, am fost mutată la Serviciul Relații cu Cetățenii, fără acordul meu și fără să fiu informată din timp”, a mai adăugat Mirela Toc.
La celebra „Camera 12” Mirela Toc a stat până în martie 2019, timp în care a acționat în judecată pe șefa directă, a contestat calificativele primite la două evaluări anuale, etc. Un alt proces a fost pentru pauza de masă. Le-a pierdut pe cele mai multe. Inclusiv cel pentru drepturi salariale aferente anului 2015, în care nu s-a alăturat colegilor ce și-au disputat drepturile la unison, prin sindicat. ”Am fost singura din Primărie care nu și-a obținut acele drepturi”, a mai declarat pentru Evz.ro. Funcționara spune că judecătorii sunt în cârdășie cu cei din Primărie și de aceea nu i s-a făcut dreptate.
Mirela Toc: „Mi se caută nod în papură pentru că am sesizat DNA”
”Mi se caută nod în papură să fiu dată afară. Din 2016 sunt hărțuită de domnul primar Nicolae Robu. Atunci am fost chemată prima dată în fața Comisiei de disciplină. Eu sunt angajată ca și consilier superior (cu studii superioare), iar tot ce fac, fac pentru că îmi doresc să se intre în legalitate și să nu mai fie prejudiciat bugetul local. În iunie am trimis un e-mail șefului meu în care am atras atenția că angajații nu își pot îndeplini atribuțiile pentru că firma de salubrizare stradală nu are suficienți de angajați, și, prin urmare, nu își poate face treaba conform caietului de sarcini.
Am scris primarului si administratorului public, în august și în septembrie 2019. Am arătat ce probleme sunt. Nu mi s-a răspuns. Probabil de acolo mi se trage această cercetare disciplinară. Eu în calitate de avertizor în interes public, sunt obligată să le scriu șefilor ierarhici. Când nu mi-au răspuns, eu pot să mă adresez presei și organelor abilitate, conform legii. În decembrie, am trimis un denunț penal la DNA București, care a fost direcționat la Serviciul Teritorial Timișoara, cu privire la suspiciunea rezonabilă de prejudiciere a bugetului local, prin încălcarea legislației”.
Mirela Toc susține că știa că e urmărită, după denunțul la DNA. ”Știam că sunt urmărită. Nu am accesat de pe calculatorul de serviciu, aceste social-media. Nici nu am cont pe Instagram și Twitter. O să fac public documente în acest sens, în 18 februarie, ora 11 în cadrul ședinței Comisie de disciplină”, a mai spus funcționara.
Robert Kristoff, city managerul de la Primăria Timișoara, a explicat pentru Evz.ro, cum s-a ajuns la monitorizarea IP-ului Mirelei Toc: ”Aceste rapoarte de trafic nu sunt rezultate din vreun soft instalat pe calculatorul acestei doamne. În serverul Primăriei se vede că IP-ul ei a comunicat cu serverele de social-media. Nu știm cu cine a vorbit și cu ce scop. Nu i-a urmărit nimeni calculatorul, toate aceste rezultate s-au văzut în raportul de trafic, după ce eu am cerut o raportare referitoare la toți angajații din Biroul de Salubrizare, pentru că am fost nemulțumit de activitatea lor”.
Alte procese. Chemată în instanță de Asociația de proprietari, pentru datorii, și de administrator, pentru calomnie
Investigația Evz.ro a scos la iveală însă și alte procese ale Mirelei Toc, în care ea a fost dată în judecată, și pe care le-a pierdut.
A fost dată în judecată de Asociația de proprietari a blocului în care locuiește, pentru neplata cheltuielilor de întreținere. A confirmat acest lucru și pune că a plătit ceea ce a fost stabilit prin sentință: ”Vreo 7.000 de lei cheltuieli și, cam tot atât, penalități. Cu Asociația de proprietari am dosar penal, sunt în lucru la Parchet. Am sesizat și Primăria, și au fost amendați, președintele și administratorul, și puși să calculeze penalitățile din urmă”.
Am întrebat-o cât timp nu a achitat întreținerea și de ce, înainte să fie dată în judecată. ”Nu mai știu cât nu am plătit. Calculele nu erau corecte. După ce am pierdut procesul am plătit în fiecare lună, și am făcut contestație, lunar, la lista de cheltuieli”, ne-a mai declarat Mirela Toc.
A ajuns în instanță și cu fostul administrator al imobilului. Acesta a acționat-o pentru calomnie, injurii și atac la persoană, câștigând, după câțiva ani, daune de 6.000 de lei. Bani pe care Mirela Toc, recunoaște că i-a plătit, dar nu vrea să deschidă subiectul, susține ea, de teamă să nu fie acționată din nou în instanță.
”Doamna nu dorea sa plătească întreținerea, spunea ca nu se fac calculele cum trebuie. Noi ne-am judecat pentru calomnie, injurii, atacuri la persoană. M-a reclamat la toate instituțiile abilitate și a intrat în posesia, numai ea știe de unde, unui certificat de persoană cu handicap, care e un act personal al meu, nu are ce să caute în posesia altora. Procesul s-a încheiat în favoarea mea, dar în urma conflictului cu ea am plecat de la această asociație.
Această doamnă cere prea multe societății românești. Iar ea nu face prea multe. Susține că e avertizor de integritate, dar nu a putut dovedi în instanță acest lucru, când i-am cerut fișa postului, la proces. Dumneaei are un dar: își arogă scaune pe care nu le are. După aproape 5 ani de procese am încheiat conflictul cu ea. Să îi dea Dumnezeu sănătate, eu acum sunt liniștit, nu mă mai tracasează. Am aproape 40 de ani de când sunt administrator, dar așa probleme nu am avut în afară de ea”, a declarat, pentru Evz.ro, administratorul Romiță Răducan.
Epilog. Mirela Toc a vrut să candideze la primărie din partea USR
Pentru a încheia tabloul mai e de amintit un singur detaliu. Mirela Toc a vrut să fie candidatul USR la Primăria Timișoara. Vara trecută, a vrut să se înscrie în acest partid și să participe la competiția internă pentru alegerea candidatului care va intra în lupta pentru fotoliul de primar contra edilului en-titre Nicolae Robu.
Era convinsă că are șanse să câștige cursa internă, dar și să îl ”bată” pe Robu. Nu a fost însă lăsată. Mai exact USR-iștii i-au respins cererea de adeziune. ”Nu mi-au aprobat cererea ca să nu se amplifice cumva conflictul dinte mine și primar”, ne-a explicat Mirela Toc.
Prin urmare, s-a înscris în PLUS, unde a fost primită fără obiecții. Am întrebat-o, dacă, totuși va candida, poate nu neaparat la Primărie, dar pentru un loc în Consiliul Local al Municipiului Timișoara.
”Nu mai doresc să fac parte din partid. Nu m-am înscris în cursa internă. Cred că am să las lucrurile așa. Am primit și alte oferte, de la două partide, să candidez pe listele lor, de la unii pentru funcția de primar, de la alții pentru Consiliul Local. Nu sunt hotărâtă însă, trebuie să mă mai gândesc”, a mai declarat, pentru Evz.ro, funcționara de la Biroul de Salubritate al PMT.
Sursa foto: Facebook / Mirela Toc