Ancheta privindu-l pe secretarul general al Palatului Elysée, Alexis Kohler, va fi redeschisă ca urmare a dezvăluirilor făcute de Mediapart, a aflat astăzi FranceInfo.

Kohler, care este mâna dreaptă a lui Emmanuel Macron, și cu care președintele se cunoaște din perioada în care ambii au lucrat la Ministerul Economiei, este suspectat de conflict de interese, datorită legăturilor sale cu armatorul italo-elvețian MSC.

În august 2019, ancheta a fost închisă fără alte urmări, însă asociația anticorupție Anticor a depus o plângere în decembrie, reclamând nereguli în anchetă.

Redeschiderea anchetei vizându-l pe omul de încredere al lui Emmanuel Macron are loc după ce site-ul de investigații Mediapart a prezentat marți o notă adresată de către președintele Franței Parchetului Național Financiar, care se ocupa de anchetă. După o lună, ancheta era închisă.

Potrivit Mediapart, această notă reprezintă dovada că Emmanuel Macron „a intervenit direct într-o procedură judiciară individuală” în detrimentul „separării puterilor” în stat.

În această misivă, prezentată ca o notă în atenția avocatului lui Alexis Kohler, șeful statului dă asigurări că, în perioada în care a lucrat la Ministerul Economiei, în timpul mandatului prezidențial al lui François Hollande, era perfect informat despre legăturile dintre Kohler, care era șeful său de cabinet, și compania MSC.

Or, Mediapart dezvăluie că Macron a trimis scrisoarea către Parchetul Financiar imediat după ce acesta întocmise un prim raport al anchetei „care era zdrobitor pentru Alexis Kohler” și cu o lună înaintea unui al doilea raport, definitiv, în care concluziile erau radical diferite de primul.

Contactate de FranceInfo, persoane din anturajul lui Emmanuel Macron au dat asigurări că „nu există nici o atingere la adresa separării puterilor” și spune că scrisoarea era ceva de genul unui „atestat al angajatorului” pentru un angajat al său.

„Acest atestat a fost semnat de Emmanuel Macron ca fost ministru al Economiei. Avocatul a apelat în același mod la toți foștii angajatori ai lui Alexis Kohler, cum ar fi Agenția Participațiilor Statului și Pierre Moscovici, pentru a se asigura că clientul său a informat într-adevăr despre un posibil risc de conflict de interese în funcțiile sale. Avocatul lui Kohler a trimis apoi aceste documente la Parchetul Național Financiar”, a declarat o persoană din anturajul lui Macron.

Dar avea dreptul Macron să intervină? Potrivit profesorului de drept public, Jean-Philippe Derosier, „oricare angajator ar scrie acest tip de scrisoare despre oricare angajat al său, dar Emmanuel Macron nu este oricare angajator”.

„El este garantul independenței autorității judiciare, el nu își poate permite orice”, a declarat Derosiei pentru FranceInfo, arătând că scrisoarea lui Macron „este o eroare simbolică și politică”.