Scandal în conducerea TVR pe meciul Ludogoreț – Steaua. După ce directorul TVR-ului, Stelian Tănase, a cerut din partea producătorului general Cristian Zgabercea un raport justificativ vizavi de costul uriaș al transmisiei sportive, în timpul ședinței Consiliul Director (CD) de săptămâna trecută, spiritele s-au încins, producătorului general i s-a făcut rău și a fost chemată salvarea.

După turul meciului Steaua- Ludogoreț, transmis pe 19 august, în direct la TV, de trei posturi, Digisport, Dolcesport și TVR 1/HD, a avut loc o dezbatere în ședința CD. Președintele Stelian Tănase a cerut explicații din partea producătorului general Cristian Zgabercea, vizavi de costul uriaș al transmisiei, cca.45.000 de euro, deși celelalte posturi plătiseră mult mai puțin.

„Am avut o discuție mai aprinsă, ce-i drept, i-am cerut o notă explicativă față de închirierea carului pentru ultimul Champions League, Steaua. Am declanșat o cercetare administrativă și am cerut note explicative de la toți cei care au fost în comisia de licitație. Aștept să vină toate aceste rapoarte. Am făcut și o cercetare a contractelor, iar pe 11 septembrie sper să fie în mapa Consiliului de Administrație pentru o discuție pe această temă”, a spus Tănase.

Acesta a completat că, deși „Cristian Zgabercea nu a fost în comisia de licitație, avem o problemă că la toate licitațiile sunt discuții, cred că mai mult folclorice, cu sumele la care la închiriem. Unii zic să cumpărăm noi un car, alții nu, și aș vrea să închid toate aceste discuții. Suspiciunile sunt mari. Gândiți-vă că urmează și alte meciuri, meciurile Naționalei, unde va trebui să închiriem un car. Iar urmează scandalul după meci. E mai bine să avem o discuție pe cifre”, a explicat Stelian Tănase.

Cristian Zgabercea are vechi problemele de sănătate, iar în timpul ședinței a făcut un puseu de tensiune. Producătorul general și-a luat concediu, pe care l-a întrerupt însă ieri pentru a fi prezent în Comisiile de Cultură.

Fără TVR?

Stelian Tănase, a declarat, ieri, în timpul audierii sale în Comisia de Cultură din Senat, când a vorbit despre relația pe care o are conducerea cu sindicatele că televiziunea publică nu va supraviețui financiar, dacă nu va găsi sprijin în sindicate și s-ar putea închide și redeschide peste o lună în primăvara anului viitor.

În replică, Dragoș Bocanaciu, președintele principalului sindicat din TVR, SPUSTV, a declarat că „se persistă în a se considera salariații și sindicatul printre principalii vinovați pentru situația economică a TVR. Ceea ce uită însă este că aceiași oameni care în urmă cu 15 ani erau cu TVR pe primul loc în audiență sunt în momentul de față în curtea TVR. Aceiași oameni care făceau emisiuni acum 15 ani, în momentul de față sunt dați la o parte și înlocuiți cu colaboratori externi, aduși pe mii de euro pe lună și care s-a dovedit până acum că au avut rezultate sub prestația angajaților TVR”

Grila de toamnă

„Vom face chiar la televiziune o întâlnire cu Comitetul director, Consiliul de Administrație, Comisia Senatorială. La Comisie s-au discutat problemele fiecărei televiziuni: situația financiară, grila de toamnă etc. Membrii comisiei au spus că apreciază seriozitatea noastră pentru că a fost tot comitetul director prezent. A fost o discuție utilă și necesară. Am subliniat că toamna aceasta este una electorală”, a spus Stelian Tănase despre întâlnirea de ieri de la Comisia de Cultură a Senatului.

Șeful TVR a anunțat că grila de toamnă „este foarte ieftină”și va fi lansată la 1 septembrie. „Intrăm în deschiderea grilei de toamnă la 1 septembrie. Avem o anumită orientare. Suntem în divergență, nu toți avem același punct de vedere, dar vom ridica această grilă și vor fi destule noutăți”.