Scandal cu iz rusesc la APCE: Președintele Milos Zeman vrea recunoașterea pe bani a anexării Crimeii. Pulsul planetei

Scandal cu iz rusesc la APCE: Președintele Milos Zeman vrea recunoașterea pe bani a anexării Crimeii. Pulsul planetei

Tensiunile ruso-ucrainene au degenerat ieri la nivelul unui scandal între Cehia și Ucraina, după ce Kievul a acuzat falanga rusă la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei de orchestrarea unui discurs al Președintelui ceh, Milos Zeman, în fața adunării.

Președintele Cehiei, cunoscut pentru înclinațiile sale originale și nu rareori pro-ruse, a declarat în fața forului parlamentar, că pierderea Crimeii de către Ucraina este un „fapt împlinit“, a făcut apel pentru anularea sancțiunilor împotriva Federației Ruse și a propus ca pentru rezolvarea problemei peninsulei anexate, Rusia să despăgubească Ucraina.

În opinia mea, ar exista o compensație pentru Ucraina – și sub formă financiară, sau cu petrol și gaze“, – a spus președintele ceh. El a afirmat că „Crimeea este anexă, fără îndoială, este un fapt înfăptuit”. Zeman a explicat că, dacă Ucraina nu este de acord cu compensația, va începe un „război european”, citându-l pe fostul președinte german Joachim Gauck: „Dacă vom dori să luăm înapoi Crimeea și s-o dăm Ucrainei, ar însemna război european“. Prin urmare, a ajuns la concluzie Zeman, „războiul este inevitabil dacă Ucraina nu renunță la Crimeea. Trebuie să evităm războiul european și trebuie să înțelegeți acest lucru”, le-a spus el parlamentarilor APCE.

Nu a întârziat reacția din partea delegației ucrainene la APCE la enormitatea clamării legalizării unui fapt împlinit prin forța armelor, anexarea Crimeii, în fața forului garant al dreptului internațional și al drepturilor omului. Deputatul Alexei Goncearenko i-a amintit lui Zeman ca în anii ’30 a existat un alt agresor, pe care au încercat în zadar să-l împăciuiască, dar ca rezultat a izbucnit un război îngrozitor, iar una dintre primele victime a fost chiar Cehia. Parlamentarul de la Kiev a părăsit sala de ședințe. „Dacă se poate vinde Crimeea, poate președintele Republicii Cehe îi va vinde lui Putin Praga sau Karlovy Vary? Putin îi va da și bani și petrol!”, a adăugat el mai târziu. „Zeman a trădat memoria victimelor Primăverii de la Praga. Îi convine acum să uite despre tancurile rusești de pe străzile orașelor cehe. Dar noi le vedem acum pe străzile noastre!“ – a explicat parlamentarul ucrainean.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministrul ucrainean de Externe, Pavlo Klimkin, a avut și el o reacție, în timp ce MAE ucrainean elaborează un comunicat dur în care solicită Cehiei intrarea în regulile dreptului internațional, dezavuarea Președintelui său în legătură cu această afirmație și oferirea de scuze publice Ucrainei pentru o asemenea poziție. Klimkin susține că Zeman nu e decât un actor într-o scenetă regizată de altcineva, respectiv de falanga rusă din Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. „Lăsați-l pe Zeman în pace, nu mai poate fi reparat. Orice piesă de teatru are regizori și actori. Cei care l-au invitat să vorbească știau ce va spune. Noi cu aceștia trebuie să luptăm,” susține Klimkin.

Ideea utilizării forului european al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei ca spațiu pentru oferte indecente către Ucraina, și prin gura unui lider de stat european, creează dificultăți majore atât acestui for, legat de respectarea drepturilor omului în spațiul european, cât mai ales statelor implicate, Cehia și Ucraina. În plus, ideea utilizării președintelui ceh accentuează problemele Pragăi care situează un guvern pro-occidental alături de un președinte extrem de voluntar și original, chiar dacă rolul său în statul ceh este marginal.

Cât despre Ucraina, situația sa devine extrem de complicată după adoptarea legii educației, prin tensionarea relațiilor exact cu statele vecine, care au interes și au promovat problema ucraineană la nivel european și care au susținut constant suveranitatea, integritatea teritorială și independența Ucrainei. Pavlo Klimkin merge la Budapesta - dar nu e sigur că-și va întâlni omologul, care anunța că refuză această întâlnire - după care urmează să vină la București, la final de săptămână, tot în perspectiva liniștirii spiritelor, cu anunțul că legea a fost trimisă la expertizare la Comisia de la Veneția și Consiliul Europei și că va fi revizuită potrivit avizului respectiv. Ea nu va intra în vigoare în această formă, iar Rada Supremă evaluează deja elementele și posibilitățile de revizuire, înregistrând presiunea și nemulțumirile generate care aduc mai multe costuri Kievului decât beneficii și exact de la cei care-l susțineau în fața presiunilor ruse.