Scamatoria Petrom, protejată politic

Instituţiile abilitate să penalizeze operaţiunile prin care Petrom îşi creşte profiturile din extracţia de gaze pe seama consumatorilor sunt înţesate de oameni de partid. Un exemplu este relaţia de coabitare PRM-UDMR-PNL de la vârful ANRE. Monitorizarea resurselor energetice ale României este girată de partidele politice ai căror oameni ocupă poziţiicheie din instituţiile guvernamentale de control. La fel şi modul defectuos în care supravegherea tranzacţionării acestora se derulează. Criteriul absolut al promovării oficialilor e nu atât competenţa, cât apartenenţa. La un partid.

Agenţia Naţională pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) are toate calităţile unui caz-şcoală. Conducerea instituţiei e înţesată de directori cu proptele împrăştiate prin aproape tot spectrul politic.

EVZ a dezvăluit ieri manevra uriaşă prin care grupul Petrom-OMV îşi majorează ilegal profiturile, determinând scumpirea gazului pentru populaţie cu cel puţin 10%, prin privarea coşului naţional de gaze cu aproape 3 miliarde mc în ultimii trei ani. Cantitate pe care Petrom a virat-o Combinatului Doljchim, care a transformat gazul în îngrăşăminte chimice, obţinând astfel un preţ mai bun.

Potrivit documentelor, deţinute şi de procurori, maşinaţiunea Petrom e cunoscută şi de şefii ANRE. Care însă au tolerat imensele nereguli.

EVZ prezintă astăzi coloratura politică a ANRE. O instituţie care ar fi trebuit să sesizeze şi să penalizeze operaţiunile dintre compania privatizată de austrieci şi Combinatul Doljchim.

REŢETA UNIVERSALĂ

Vârful politizat al piramidei ANRE

Gergely Olosz - preşedinte ANRE. La sfârşitul lunii mai a anului trecut, premierul Călin Popescu- Tăriceanu l-a numit în funcţia de preşedinte al ANRE pe fostul director al Agenţiei Naţionale a Uraniului, Gergely Olosz - propus şi sprijinit de către UDMR. Formaţiune în care s-a înscris şi în cursa internă de ocupare a unui loc eligibil pe lista de deputaţi de Covasna. Dar fără şansă.

Însă relaţiile lui Gergely Olosz cu mediul politic descind din anii ’90. În acea perioadă, tatăl său (acum decedat) a ocupat fotoliul de subprefect al judeţului Covasna. Tot din partea UDMR, unde mai activează şi fratele preşedintelui ANRE, Szabolcs Olosz. Şi nu ca orice activist, ci chiar în calitate de consilier al preşedintelui UDMR, Marko Bela.

Horia-Marius Căliminte - vicepreş edinte în domeniul gazelor naturale, ANRE. Intrarea acestuia în agenţie s-a petrecut relativ recent şi tot politic: adică la finele lui 2007 şi pe „uşa“ PRM. Membru activ al acestui partid, Căliminte s-a bucurat la acel moment de toată încrederea preşedintelui formaţiunii, Corneliu Vadim Tudor în persoană. Tribunul l-a „selecţionat“ şi tot el i-a facilitat accesul la post.

Însă implicarea politică a lui Horia Căliminte rămâne cât se poate de actuală. La instalarea sa în fruntea ANRE, acesta şi-a declarat intenţia de a rămâne în continuare consilier local la Constanţa, poziţie pe care deja o ocupa. Până acum, ce a zis a şi făcut. Potrivit site-ului Primăriei Constanţa, Căliminte este şi astăzi consilier local din partea PRM. Carmen Filipescu - vicepre- şedinte în domeniul controlului, al cooperării şi al logisticii, ANRE. Ocupă o poziţiecheie la vârful agenţiei, în care a intrat pe filieră liberală. Soţul acesteia, Răducu Filipescu, s-a impus în judeţul Călăraşi ca preşedinte al consiliului judeţean, dar şi ca preşedinte al Organizaţiei judeţene a PNL. Alături de alt vicepreşedinte al ANRE, Nicolae Opriş, Carmen Filipescu a girat un contract încheiat între agenţie şi firma controlată de consultantul politic al PNL, Dan Andronic. Obiectul acestuia: furnizarea de „servicii de consultare în relaţia cu publicul“.

Nicolae Opriş - vicepreşedinte în domeniul energiei electrice, ANRE. Opriş a fost şi preşedintele agenţiei guvernamentale, dar activitatea sa în domeniul energiei rămâne una controversată. Acesta e urmărit de procurorii anticorupţie în dosarul „Hidroelectrica“, pentru subminarea economiei naţionale.

În aceeaşi anchetă mai e implicat şi fostul ministru al economiei, Codruţ Şereş, senator PC.

LEGEA OMERTEI

Instituţiile statului tac

Contactate de EVZ pentru reacţii la dezvăluirea privind operaţiunile Petrom-Doljchim, instituţiile statului au tăcut „strategic“. Până la închiderea ediţiei, nici preşedinţia, nici guvernul nu au comentat informaţiile potrivit cărora scamatoria Petrom saltă preţul gazelor cu cel puţin zece procente, iar dependenţa României de grupul moscovit Gazprom este şi ea astfel în urcare. Nici ministrul de finanţe, Varujan Vosganian, nu a fost de găsit ieri. Motivul: a fost reţinut de o acţiune electorală a PNL.

CONFIRMARE

Petrom consumă mai mult decât Romgaz

În anul 2007, Petrom a raportat un consum propriu de opt ori mai mare decât Romgaz, la o producţie comparabilă. Iată însă răspunsul dat EVZ de directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, Laurenţiu Bogatu: „SNGN Romgaz SA - Mediaş are în concesiune un număr mai mic de zăcăminte, acestea fiind numai zăcă- minte de gaze naturale. În consecinţă, consumurile tehnologice specifice acestora, certificate de ANRM, urmăresc numai acele consumuri ce se referă doar la aceste tipuri de zăcăminte. În concluzie, valoarea consumurilor este cu mult mai mică decât la Petrom SA Grup OMV“.

NE ARDE BUZUNARUL

Ingineria care scumpeşte gazul

EVZ a scos, ieri, la lumină metodele prin care grupul Petrom- OMV a reuşit, în ultimii trei ani, să-şi maximizeze profiturile realizate din extracţia de gaze româneş ti. Un înalt oficial al Direcţiei de Monitorizare Piaţa de Gaze Naturale, din ANRE, a sesizat Parchetul General şi, astfel, procurorii au aflat modalitatea prin care grupul Petrom-OMV se sustrage de la contribuţia obligatorie la „coşul“ naţional de gaze, obligând România să importe mai mult gaz rusesc. Zilele acestea, dosarul a ajuns şi la Tribunalul Bucureşti. Petrom a contribuit doar parţial la „coşul“ naţional de gaze. Spre exemplu, în 2007, nu a vărsat 1,07 miliarde de metri cubi de gaze. Adică o cincime din cei 5,89 miliarde metri cubi extraşi anul trecut.

Gaz plimbat prin „curte“

Oficial, cei peste un miliard metri cubi de gaz au fost raportaţi drept „consum propriu“ al sucursalelor Petrom (Combinatul Doljchim şi rafinăriile Arpechim şi Petrobrazi). EVZ a dezvăluit că grosul din cei 1,07 miliarde mc de gaz este redirecţionat către Combinatul Doljchim Craiova, deţinut de grupul Petrom-OMV şi profilat pe îngrăşăminte chimice. Altfel spus, compania austriecilor transformă gazul ieftin într-o marfă cu adaos, câştigând aproape dublu.

„Coşul“ naţional de gaze reprezintă amestecul dintre cantităţile din import (mai scumpe) şi cele din producţia internă (mai ieftine), înaintea furnizării lor către consumatorii finali. Astfel, se reduce preţul final al gazului sub cel de import şi se asigură accesul egal al consumatorilor la resursele interne.

Citiţi şi:

Petrom ne arde la buzunar