Scad vânzările înainte de Paști! Prețurile la alimente s-au mărit. Cât a ajuns să coste kilogramul de carne de miel

Sursă: Dreamstime.com

În pragul sărbătorilor pascale, prețurile la alimente au atins niveluri record. Este și cazul cărnii de miel - dacă anul trecut, un kilogram de carne de miel costa maximum 30 de lei, în prezent costurile sunt aproape duble. Vânzările, din punct de vedere al cantității, vor scădea din cauza scumpirilor, arată președintele Sindalimenta, Dragoș Frumosu, care a anunțat totodată că s-a stabilit ca salariul minim pentru agricultură și industrie alimentară să fie în valoare de 3.000 de lei.

Vești foarte proaste pentru români, în pragul sărbătorilor pascale: prețurile la carnea de miel s-au majorat semnificativ. În unele supermarketuri din țară, costurile s-au dublat. În lanțurile de magazine Carrefour, un kilogram de carne de miel costă 49,9 lei, în Kaufland 54,99 lei (sfert anterior de miel), în timp ce în Auchan un miel întreg la vrac (12 kilograme) ajunge să coste 600 de lei.

Cât de mult s-a scumpit carnea de miel

În ceea ce privește magazinele Lidl, prețurile au crescut astfel: 54,99 lei/kg sfert anterior de miel, 59,99 lei/kg sfert posterior de miel, 64,90 lei/kg organe de miel și 19,90 lei/kg, cap de miel.

În magazinele Cora, costurile au atins următoarele niveluri: 49,99 lei/kg sfert anterior de miel, 54,99 lei/kg sfert posterior de miel, 55,59 lei/kg organe de miel și 10,99 lei/kg cap de miel.

La piețe, însă, diferența de preț este mai mică decât în lanțurile de magazine, a arătat președintele Sindalimenta, Dragoș Frumosu, explicând că dacă în anul curent se organizau târguri în mai multe localități, costurile ar fi putut fi ceva mai mici.

De Paști 2022, vânzările vor scădea

„Vânzările, din punct de vedere al cantităților, vor scădea pe fondul creșterii prețurilor. Nici Guvernul și nici nimeni nu poate interveni că efectele negative ale creșterii prețurilor la cereale, furaje și tot ce a însemnat influență negativă, creșterea prețurilor la alimente nu le poate opri nimeni și vedem o parte din efecte azi”, a declarat Dragoș Frumosu.

Președintele Sindalimenta a arătat că unele decizii pe care le-a luat Guvernul României în această perioadă de criză s-au dovedit a fi bune și, probabil, se vor resimți în efectele pozitive în cazul prețurilor la alimente. Însă alte hotărâri au fost luate „cu greșeli sau fără cap”, a spus Dragoș Frumosu într-o intervenție televizată la B1TV.

Salariul minim în industria alimentară va fi de 3.000 lei

„Vă spun în premieră: s-a stabilit ca salariul minim pentru agricultură și industrie alimentară să fie 3.000 de lei. Industrie alimentară e cod CAEN 10, sectorul se numește industrie alimentară a băuturilor și tutunului. Din punct de vedere al codului CAEN, ele s-au împărțit în cod CAEN 10 și cod CAEN 11. Sunt subramuri ca apa minerală, băuturile nealcoolice, berea care n-au intrat în această modificare legislativă pentru că sunt din alt cod CAEN.

Probabil cei care au discutat legea, inclusiv Camera Deputaților, nu au știut că industria alimentară a băuturilor și tutunului e generată de mai multe coduri CAEN pe care tot politicienii le-au făcut acum câțiva ani. Se va crea o mare problemă, că sunt angajați care nu vor beneficiia de aceste prevederi”, a spus președintele Sindalimenta, Dragoș Frumosu.