Satul Olimpic de la Londra, pe mâna unui oltean

MĂ DUSEI SĂ TREC TAMISA. Plecat de 13 ani în Marea Britanie, românul Paul Popescu este responsabil cu siguranţa construcţiilor făcute pentru Jocurile Olimpice din 2012.

S-a lepădat de mult de „Las-o că merge şi-aşa“, ca să îmbrăţişeze vorba englezului: „To believe is to succeed“ („să crezi înseamnă să reuşeşti“ - n.r.). Asta l-a ajutat să ajungă din muncitor necalificat pe şantier, cum era în 1995, senior director pe probleme de sănătate şi securitate al Satului Olimpic din 2012 şi membru al consiliului de conducere al Institutului Regal de Sănătate şi Siguranţă la Locul de Muncă, în prezent. Ca să nu se încurce în funcţii, Paul Popescu îţi spune că e „in charge“ („responsabil“) cu tot ce se va întâmpla la Jocurile Olimpice de peste trei ani.

„La român, mititelu-i mititel“

Discriminarea românului, pe care o trâmbiţează ziarele şi o acuză muncitorii în Marea Britanie, nu l-a atins deloc pe olteanul plecat de la 19 ani de acasă.

„Imediat după terminarea liceului am plecat. Nu ştiam pe atunci engleză, dar aveam o dorinţă de a vedea străinătatea care m-a făcut să vreau să plec. Interviul la ambasadă l-am dat cu translator“, îşi aminteşte Paul. Chiar dacă primele luni în Londra au fost „de groază“, românul vorbitor de rusă, dar admirator al istoriei britanice, a reuşit să se adapteze noii societăţi.

„Era mai uşor să te integrezi atunci. Totuşi, am făcut multe sacrificii, şi profesional, şi moral, ca să mă adaptez unei alte culturi, tradiţii. Românul e altfel, mititelu-i mititel, weekendul e weekend, familia e familie. Englezii sunt mai reci, chiar şi când se distrează“, explică Paul diferenţele, într-o română cu accent britanic.

Dorul de Craiova

Profesional s-a format la şcolile britanice, aşa că nu-şi poate închipui ce ar fi însemnat să rămână în ţară. „Eu am primit o nouă educaţie aici. În România sigur aş fi dus o viaţă mai grea, aş fi avut mai puţine realizări. Nu vreau să par arogant, dar profesional nu cred că în România aş fi avut vreo provocare“, spune românul.

Recunoaşte că cel mai mult îi este dor de gustul mâncării româneşti, de aerul curat şi de linişte. Vine rar acasă, din cauza programului încărcat, şi singurul lucru de care îi este într-adevăr dor e copilă ria petrecută la Craiova.

Expertul în şantiere sigure

Paul Popescu a studiat engleza la colegiu timp de trei ani şi în acelaşi timp lucra pe şantier. Seriozitatea l-a ridicat treptat, de la muncitor necalificat la supraveghetor. Responsabil de siguranţa echipei sale, a început în 1997 cursurile Colegiului Health&Safety unde a obţinut două specializări în domeniul sănătăţii şi siguranţei.

A continuat cu Facultatea Occupational Safety and Health la Middlesex University. În prezent este masterand în Managementul Riscului Strategic. Totodată, olteanul asigură implementarea Incident & Injury Free Policy (politica „fără accidente şi răniri“ - n.r.) a multinaţionalei Bovis Lend Lease, companie cu peste 5.000 de angajaţi în Marea Britanie.

ÎNDATORIRI

Olimpiadă fără griji

La Olimpiada din 2012, îndatoririle lui Paul Popescu fac o listă lungă. Trebuie în primul rând să se ocupe de asigurarea şi implementarea pe şantierul olimpic a măsurilor de sănătate şi securitate la locul de muncă şi managementul riscurilor la nivel strategic în ceea ce priveşte protejarea muncitorilor şi a contractorilor pe aceste şantiere. Munca sa nu se încheie în momentul stingerii flăcării olimpice, pentru că Satul va fi transformat în reşedinţă cu apartamente, o parte pentru muncitorii din sectorul public, „affordable houses for key workers“ pentru clasa de mijloc, iar restul vor deveni reşedinţe de lux. Toată construcţia se va afla sub supravegherea atentă a românului Paul Popescu.

DE CE ROMÂNIA NU E ANGLIA

Pentru muncitorul român, banul e mai important decât sănătatea

Popescu a venit de două ori în delegaţii în România din partea Institutului Regal de Sănătate şi Siguranţă la Locul de Muncă şi s-a întâlnit cu reprezentanţi ai Ministerului Muncii. Venirea lui „oficială“ în ţară a luat-o ca pe o datorie morală faţă de România şi şi-a oferit bucuros sprijinul pentru instruirea unor inspectori în siguranţa în construcţii. „Marea Britanie a înregistrat cel mai mic număr din Europa la accidente pe şantiere de construcţii“, spune Paul Popescu.

El consideră că România are mult de lucrat în acest domeniu, pentru că românul crede mai mult în puterea banilor, decât în păstrarea sănătăţii. În ceea ce priveşte criza economică, Paul Popescu e de părere că Marea Britanie va mai avea de suferit doar anul viitor, iar spre sfârşitul lui 2009, economia se va reface în proporţie de 80%. În România, criza ar putea fi privită şi ca un avantaj: muncitorii din afara graniţelor se vor întoarce acasă şi se vor reprofila.