Cinci localități din România iau parte la competiția globală pentru titlul de „Cel mai frumos sat din lume”, eveniment organizat sub auspiciile Organizației Mondiale a Turismului.
Localitatea Eibenthal, din județul Mehedinți, concurează anul acesta în cursa pentru „Cel mai frumos sat din lume”. Eibenthal este un loc unde descoperim o insulă lingvistică a minorității cehe din România și a fost fondat în 1827, în cadrul celui de-al doilea val de colonizări cu cehi.
Eibenthal aspiră la titlul de „Cel mai frumos sat din lume”
Principalele ocupații ale comunității erau exploatarea lemnului și mineritul, reprezentând astfel sursele principale de venit pentru locuitorii din Eibenthal.
După o evaluare la nivel național, România prezintă cinci candidaturi pentru titlul de „Cel mai frumos sat din lume”. Acestea includ Polovragi din Gorj, Eibenthal din Mehedinți, Gura Siriului din județul Buzău, Biertan din Sibiu și Ciocănești din Suceava.
Selecția acestor propuneri a fost efectuată de către o echipă de specialiști din cadrul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului.
Sat din România ales cea mai atractivă destinație rurală din lume
Datorită păstrării cu sfințenie a tradițiilor locale și frumuseții sale uluitoare, un sat din județul Sibiu a fost oficial desemnat „Best Tourism Village”, adică „Cel mai frumos sat turistic”. În cadrul unei ceremonii organizate de Organizația Mondială a Turismului (UNWTO) a Organizației Națiunilor Unite. Evenimentul a avut loc în Arabia Saudită, în luna martie a acestui an.
Satul Rășinari din Mărginimea Sibiului este marele câștigător al titlului la cea de-a doua ediție a competiției mondiale.
Premiul a fost adus în România de către domnii Cătălin Canciu, secretar de stat MAT (Ministerul Antreprenoriatului și Turismului n.r), și primarul comunei Rășinari, Bucur Bogdan”, a anunțat MAT, într-un comunicat de presă.
Unul dintre motivele pentru care Rășinari a fost distins cu acest premiu este economia sa diversificată, fundamentată pe agricultură, creșterea animalelor și tradițiile meșteșugărești, cu un accent special pe creșterea ovinelor.
Conform surselor oficiale, Rășinari este unul dintre cele mai vechi sate din Ardeal, cu mențiuni documentate încă din 1383. Numele său derivă de la activitatea localnicilor de colectare și comercializare a rășinii.