Evenimentul Zilei > Actualitate > Satul Francez îşi schimbă stăpânul
Satul Francez îşi schimbă stăpânul

Satul Francez îşi schimbă stăpânul

Primăria Capitalei decide azi dacă-şi dă cartierul de lux pe un „Bordei“, ca să scape de procesul în care Constanda îi cere 20 de milioane de euro despăgubiri.

Încă o încercare de rezolvare a scandalului „Constanda“ va avea loc azi în Consiliul General al Municipiului Bucureş ti (CGMB), când se va pune în discuţie un schimb de terenuri între municipalitate şi proprietarul Parcului Bordei. Ultima ofertă a primăriei: Satul Francez, pe care de altfel au şi fost proprietari iniţial cetăţenii de la care Costică Constanda a cumpărat drepturile litigioase.

În proiectul de hotărâre supus
aprobării consilierilor se spune că primăria va renunţa la 28.500 mp din Satul Francez în schimbul unei suprafeţe egale din Parcul Bordei. Costică Constanda s-a declarat mulţumit de târg, la fel şi primarul Videanu. Singurii nemulţumiţi par a fi câţiva consilieri generali, care susţin că nu vor vota azi, pe motiv că nu au apucat să studieze întreaga documentaţie a schimbului.

Constanda: „Satul e un jaf“

Costică Constanda spune că înţelegerea nu e o noutate şi că el a susţinut încă de la începutul proceselor că dreptatea s-ar face dacă fiecare ar trece pe terenul lui, adică el pe Satul Francez, iar primăria pe Bordei. Acum, el ştie că pe cei 28.000 mp pe care-i va primi în Satul Francez sunt „18 vile şi trei bloculeţe“. Primăria, mai ştie Constanda, rămâne cu Clubul, care ocupă aproape 5.000 mp, zece vile şi patru bloculeţe pe restul de 30.000 mp. Omul a fost ieri la primărie ca să afle şi care e regimul de construcţie pe care-l are viitoarea lui proprietate şi a auzit că ar putea construi pe acel teren clădiri de până la şapte etaje. „Deocamdată nu mă interesează decât informativ. Intenţionez să păstrez contractele de închiriere în vigoare în urmă torii doi ani, deoarece chiria plă- tită de ocupanţii vilelor este rezonabilă. Deşi vilele sunt nişte jafuri. Cartierul ăsta Francez a fost mult supraevaluat, pentru că acolo construcţ iile sunt înghesuite, iar străzile sunt nişte uliţe, de fapt“, crede Constanda despre viitoarea lui proprietate.

Videanu: „Municipalitatea
e marele câştigător“

„Mi se pare o chestie fair,
cinstită, se revine la situaţia veche de proprietate prin acest schimb“, a apreciat Adriean Videanu, care mai spune că „dacă nu se votează mâine (astăzi – n.r.), pe 18 ianuarie avem proces de executare silită, şi dacă apucă să execute conturile primăriei nu se mai poate face nimic“. Daunele interese cerute de Constanda primăriei ajung la 20 de milioane de euro. Primarul spune că vilele care vor intra în posesia lui Constanda valorează aproximativ şapte milioane de euro, bani pe care omul de afaceri îi va plăti primăriei. „Nimeni nu pierde, nimeni nu câştigă. De fapt, municipalitatea e marele câştigă tor în această afacere, pentru că nu vor exista daune interese, iar prin schimb păstrăm o mare parte din Satul Francez şi vom putea să facem şi un parc în Bordei“, se extaziază primarul.

E posibil ca primarul să se
înşele, şi Constanda să fie marele câştigător al afacerii, deoarece el rămâne şi cu 5.000 mp în Parcul Bordei, pe care susţine că i-a vândut ca să aibă din ce trăi. Pe această suprafaţă se va putea construi.

Consilierul conservator Victor
Adâr a declarat ieri că nu va vota această înţelegere, deoarece nu a primit la timp documentaţia ce stă la baza schimbului.
 

ISTORIC

Construit
pentru străini

Satul Francez a fost construit
în anii ’90, în urma asocierii între Primăria Capitalei, de pe vremea lui Halaicu, şi Bouygues, compania franceză care a investit în World Trade Center. Satul (anexă a WTC) era iniţial destinat expatriaţilor, care veneau în România şi nu găseau locuinţe de închiriat. În timp, WTC a rămas în urmă cu plata taxelor şi s-a trezit dator la stat. Astfel, în 2005, Satul a fost preluat de AVAS, după care a ajuns, cu tot cu chiriaşi, în curtea Primă riei Capitalei, care a câştigat în primul an de administrare aproximativ 75 de milioane de lei.

IMOBILIARE


Chirii între 2.000 şi 5.000 de euro


În prezent, în Satul Francez
stau cu chirie preşedinţi ai unor multinaţionale, bănci şi alte instituţii. Pe o suprafaţă de aproape 70.000 mp sunt dispuse 30 de clădiri, pentru care chiriaşii plătesc pe lună între 2.000 şi 5.000 de euro, preţuri practicate de municipalitate din 2006 şi până în prezent.

În preţul chiriei sunt incluse paza, amenajarea spaţiului verde, cablu TV şi mentenanţa. „Avem angajaţi care intervin atunci când se arde o priză, se sparge o instalaţie sanitară. Este şi în interesul nostru să ne păstrăm în condiţii cât mai bune investiţiile“, explică administratorul Satului, Mihaela Dima.

Şi cum pretenţiile multora
dintre cei care stau cu chirie sunt mari, administraţia pare a fi pregătită pentru orice moft. „Sunt unii care vor să preia apartamentul cu mobilă, alţii stau doar o lună după care îşi aduc mobila din străinătate, noi suntem obligaţi să eliberăm apartamentul. Trebuie să le satisfacem dorinţele, sigur, în limitele contractului pe care îl semnează cu noi“, explică Dima, care mai adaugă că fiecare locuinţă dispune de toate utilităţile şi de aer condiţionat, iar chiriaşii pot profita, contra cost, de serviciile unui SPA, piscină, teren de tenis, serviciile unui doctor şi grădiniţă.

3 milioane de euro pe an


Deşi sumele care se plătesc pe
chirie nu sunt dintre cele mai mici, clienţii se îngrămădesc la poarta Satului, care este ocupat permanent în proporţie de 80-90%. „Aproape jumătate dintre clienţi locuiesc aici încă din 1997, restul rămân la noi între 2 şi 4 ani, în funcţie de mandatul pe care îl au în instituţiile pe care le conduc“, explică administratorul. La un calcul simplu şi ţinând cont că Satul Francez este mereu ocupat, la o medie de 3.500 de euro chirie, reiese că municipalitatea a câştigat în ultimii doi ani peste 6 milioane de euro.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: