Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” reprezintă colțișorul de Rai din inimia fiecărui român
Acum 80 de ani, în ziua de 17 mai, era inaugurat la Șosea, Muzeul Satului Românesc, după viziunea lui Dimitrie Gusti, în prezența regelui Carol al IIlea și a celor mai importante personalităţi ale vremii. Satul era adus la București după mai bine de 10 ani de cercetări aprofundate în peste 600 de localități din România interbelică. Satul s-a realizat din martie până în mai 1936. În acest scurt interval de timp, echipele de specialişti şi studenţi (aceiaşi care participaseră la campanile de teren), conduse de profesorii D. Gusti şi H. H. Stahl, au achiziţionat din satele cercetate construcţii ţărăneşti, considerate ca reprezentative pentru locurile lor de origine.
Aniversare
Timp de o săptămână, Muzeul Satului va fi aniversat prin diverse evenimente, în perioada 16 – 22 mai 2016. Paradă de modă, cu haine inspirate de creația populară, muzică și joc, tradiţii din satul de odinioară cu ansambluri folclorice din frumoase zone etnografice ale țării, expoziții aniversare. Vor mai fi Colocviul internaţional Etnomuseologica, prezentări de carte, târgul meşterilor populari, teatru ambulant, ateliere interactive de creaţie meşteşugărească. Marți se vor deschide, cu mare alai, porţile mari ale Satului Nou. Iar sâmbătă 21 mai este sărbătorită Ziua satului românesc, sub semnul Sfinților Împărați Constantin și Elena. În aceeași zi se va deschide cea de-a V-a ediție a Festivalului Culturii Thailandeze.
Moștenirea culturală
Paulina Popoiu, managerul MNSDG, spune cu dragoste: „Muzeul Satului a devenit o școală în care un număr mare de copii învață cu plăcere istoria «pe viu»; a devenit o școală de muzeologie recunoscută și în țară, dar și în străinătate, un centru de cercetare și de documentare asupra vieții tradiționale. Istoria Muzeului Național al Satului «Dimitrie Gusti» este legată de oameni și de magia satului tradițional. Pentru a-l înțelege trebuie să-i descoperi secretele ascunse, să-l iubești, să crezi în nemurirea moștenirii culturale, să apreciezi sensibilitatea creatorilor populari și trăinicia tradiției.”