Bărbaţii se confruntă cel mai des cu ejaculare precoce şi disfuncţie erectilă, iar femeile cu libidou scăzut şi lipsa orgasmului. Află răspunsurile la problemele sexuale pe care le pot avea cuplurile.
Impotenţa nu înseamnă doar lipsa erecţiei, ci şi erecţia slabă. Orice bărbat se confruntă cel puţin o dată în viaţă cu ejacularea precoce, iar femeile sunt rareori frigide de la natură. Află răspunsurile la câteva întrebări frecvente despre sex.
1. Care sunt tulburările specifice, în funcţie de sex?
Viaţa sexuală a bărbaţilor este dată peste cap de afecţiuni ale prostatei şi de tulburări ale circulaţiei sângelui la nivelul penisului, iar femeile se confruntă cu anorgasmie (incapacitatea de a ajunge la orgasm) şi libidou scăzut. Durerile în timpul actului sexual sunt o altă problemă tipic feminină.
2. Ce provoacă ejacularea precoce?
Se poate vorbi de ejaculare precoce în cazul celor care ejaculează înainte de contactul sexual sau în primele două minute de la penetrare. "Cauzele sunt multiple: un sistem nervos hipersensibil (lipsa de control în faţa stimulilor puternici) sau tulburările obsesiv-compulsive", explică dr. Dan Pereţianu, endocrinolog la Centrul Medical Povernei din Bucureşti. Problemele temporare apar şi pe fond de stres sau în timpul tratamentului cu medicamente pentru combaterea răcelii şi gripei.
3. Ce este impotenţa?
Impotenţa este incapacitatea de a obţine o erecţie sau obţinerea uneia care este prea slabă pentru a susţine actul sexual. Dacă doctorii puneau odată impotenţa pe seama tulburărilor emoţionale, astăzi vorbesc mai mult de cauze fizice: diabet, hipertensiune arterială, insufi cienţă renală, boli cardiovasculare, afecţiuni ale prostatei, depresie, abuz de alcool ori tutun, stres etc.
4. Ce cauzează disfuncţiile femeilor?
Libidoul scăzut, durerile din timpul actului sexual şi anorgasmia pot avea cauze psihologice- stresul de la serviciu sau problemele de cuplu, şi fizice- boli ale tiroidei, depresia şi nivelul scăzut de estrogen şi testosteron (în special la menopauză).
"Aceste dereglări hormonale taie cheful de sex şi scad lubrifierea vaginală. De regulă, femeile care nu pot avea orgasm nu primesc suficientă stimulare", explică sexologul Roxana Mischianu.
Uscăciunea vaginală, bolile cu transmitere sexuală, infecţiile urinare sau inflamarea vulvei sunt cauze ale durerilor. "Durerile pot fi atât de intense încât fac penetrearea extrem de dureroasă sau imposibilă", spune specialistul.
5. Ce este ejacularea retrogradă?
În timpul orgasmului, muşchiul situat între vezica urinară şi prostată se contractă, prevenind eliminarea urinei în acelaşi timp cu sperma. Atunci când acest muşchi este slăbit, în loc să fie expulzată în afară, sperma face cale întoarsă şi ajunge în vezica urinară, fiind eliminată la urinare. Nu doare, iar bărbaţii încep să-i dea atenţie abia după câteva partide de sex "uscat", când orgasmul nu este însoţit de ejaculare. Este cauzată de medicamentele pentru reducerea tensiunii arteriale, afecţiuni ale prostatei, intervenţii chirurgicale recente în zona genitală sau abdominală sau leziuni ale coloanei vertebrale. Poate duce la infertilitate sau la diabet.
6. Sexul poate da dureri de cap?
Da, este posibil acest lucru, iar bărbaţii sunt mai afectaţi decât femeile. Posibilele cauze sunt scăderea bruscă a presiunii sângelui după orgasm, dar şi adrenalina eliberată în exces în timpul actului sexual. Durerile de cap după sex pot fi cauzate şi de anumite leziuni şi anevrisme. "Durerile pe care le simt uneori femeile în timpul actului sexual pot fi atât de intense încât penetrarea devine extrem de dureroasă sau chiar imposibilă. Cauzele sunt adesea psihologice." ROXANA MISCHIANU, sexolog Citiți și:
- Zece statistici surprinzătoare despre sex
- Cum recunoşti boala care ţine la distanţă dorinţa de sex
- Cum să fii satisfăcut în viața sexuală
- Top zece beneficii ale sexului
- Ce exerciții fizice să faceți pentru o viață sexuală mai bună