Evenimentul Zilei > Actualitate > Sărutul poate fi mai puternic decât morfina
Sărutul poate fi mai puternic decât morfina

Sărutul poate fi mai puternic decât morfina

Ca şi când ai face paraşutism, bungee-jumping sau ai alerga! Aşa este când oamenii se sărută, conform site-ului BeemBee.com. Acelaşi site ţine să sublinieze că bărbaţii care îşi sărută iubitele înainte să plece la muncă au venituri mai mari decât cei care nu o fac.

Deşi nu există lucruri foarte clare cu privire la începuturile acestui…obicei, majoritatea antropologilor consideră că sărutul a evoluat din  adulmecat. În cultura triburilor amerindiene noţiunea de sărut, aşa cum o ştim acum, nu exista până la sosirea europenilor. Pentru multe culturi schimbul de salivă era considerat revoltător. De exemplu, sărutul nu exista ca şi concept în Japonia secolului al XX-lea.

Chiar unele comunităţi europene îl considerau dizgraţios: bărbaţii şi femeile lapone din nordul Finlandei obişnuiau să facă baie dezbrăcaţi împreună dar un sărut în public era inacceptabil. Se spune că primul sărut erotic atestat s-a produs în  India, că cei care şi-au însusit sărutul erotic au fost francezii, iar cei care au introdus sărutul în ceremonia nunţii au fost ruşii.

Efect narcotic

Cercetătorii britanici au „ordonat” câteva date interesante cu privire la sărut. Astfel, aflăm că în timpul sărutului,”îndrăgostiţii fac schimb de salivă care conţine diverse substanţe (minerale şi proteine)”. Potrivit ultimelor studii, schimbul de astfel de substanţe poate duce la producerea anticorpilor care au rol de a combate divere afecţiuni.

Mai aflăm că 66 la sută dintre oameni ţin ochii închişi în timpul sărutului, pentru a se bucura de ceea ce simt, că o persoană  îşi petrece cam  20.160 de minute din viaţă sărutându-se şi că trupurile  îndrăgostiţilor care se sărută produc o substanţă care este de 200 de ori mai puternică decât morfina, în privinţa efectului narcotic!

În ceea ce priveşte ineditul sărut al eschimoşilor, despre care s-a încetăţenit ideea că reprezintă semnul iubirii şi al unei atracţii puternice, explicaţia britanicilor este cam tehnică, definindu-l drept o formulă de a-i saluta pe cei dragi: „Eschimoşii respiră adânc  şi expiră aerul în timp ce îşi ţin buzele apropiate. După ce îşi  savurează mirosul fiecăruia, partenerii îşi ating nasul”… 

Oricum ar fi, tot specialiştii sunt cei care spun că a săruta este chiar mai senzual decât a face dragoste, adăugând că 98 la sută dintre oameni adoră să îşi sărute partenerul în public!