Sarkozy a explicat de ce l-a numit pe premierul israelian un mincinos

Sarkozy a explicat de ce l-a numit pe premierul israelian un mincinos

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a explicat, în cursul unei întâlniri cu liderii comunităţii evreieşti, că l-a numit pe Benjamin Netanyahu un mincinos în cursul unei discuţii private cu omologul american Barack Obama pentru că liderul israelian a refuzat medierea Franţei în dosarul Gilad Shalit, scrie Haaretz.

Liderul de la Elysee a precizat în timpul întâlnirii cu liderii comunităţii evreieşti, care a avut loc acum două săptămâni, că Parisul oferise guvernului de la Ierusalim un elicopter militar, aflat la bordul unei nave staţionate în Marea Mediterana, pentru a-l transporta pe soldatul Gilad Shalit din Egipt în Israel.

Shalit, răpit în vara anului 2006, de militanţii Hamas, fusese predat autorităţilor egiptene în cadrul unui schimb de prizonieri încheiat de statul evreu cu gruparea care controlează Fâşia Gaza.

Netanyahu a respins oferta Franţei. Mai mult, guvernul israelian nu a acceptat nici prezenţa ambasadorului francez în Israel, Christophe Bigot, la ceremonia de primire de la baza militară Tel Nof, unde Shalit a fost transportat din Egipt.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sarkozy a subliniat că s-a simţit frustrat după aceste refuzuri, dar mai ales din cauza faptului că Franţei nu i-a fost recunoscută niciun fel de merit în dosarul Shalit. Preşedintele a aexplicat că era normal ca ţara să fie părtaşă la bucuria eliberării soldatului israelian pentru că acesta are şi cetăţenie franceză şi, mai ales, pentru că el însuşi s-a implicat în eforturile de a convinge Hamasul să îl pună în libertate pe ostatic.

Furia lui Sarkozy a fost şi mai mare după ce Israelul a apreciat public doar eforturile mediatorilor egipteni şi germani, implicaţi în primele etape ale negocierilor dintre Hamas şi statul evreu.

În ultimele săptămâni, oficialii francezi au insistat însă pe lângă ambasada israeliană la Paris să facă totuşi un gest simbolic pentru Franţa prin eliberarea lui Salah Hamouri, un palestinian cu cetăţenie franceză, condamnat în 2005 pentru tentativă de asasinare a liderului spiritual al formaţiunii Shas, Ovadia Yosef.