Sârbii au atacat Ambasada SUA

Sârbii au atacat Ambasada SUA

Mulţimi de sârbi furioşi au atacat cu pietre clădirea Ambasadei SUA din Belgrad, în semn de protest faţă de proclamarea independenţei provinciei Kosovo, sprijinită de Washington.

„Kosovo este inima Serbiei“, au scandat aproximativ 2.000 de protestatari adunaţi în jurul ambasadei păzite de peste 500 de poliţişti echipaţi cu căşti şi scuturi de protecţie. Dispozitivul poliţienesc a încercat să-i ţină pe protestatari la distanţă utilizând câteva grenade lacrimogene. În urma confruntărilor, un poliţist sârb a fost rănit uşor. Manifestanţii au spart câteva geamuri ale clădirii.

Traficul rutier pe un bulevard principal din apropiere a fost imobilizat timp de câteva ore. Asupra clădirilor Uniunii Europene şi Naţiunilor Unite din oraşul Mitrovica, fieful minorităţii sârbe din Kosovo, au fost aruncate două grenade, imediat după proclamarea independenţei provinciei. Nu s-au înregistrat victime şi nici pagube materiale semnificative. Lupta abia începe

Presa şi lideri sârbi au abordat un ton contestatar încă de ieridimineaţă. O poziţie extrem de fermă a fost exprimată de şeful Bisericii Ortodoxe Sârbe din Kosovo, episcopul Artemije. „Serbia ar trebui să cumpere arme de ultimă generaţie de la Rusia şi de la alte state şi să ceară Moscovei să trimită voluntari şi să stabilească o prezenţă militară în Serbia“, a declarat episcopul Artemije, în vârstă de 73 de ani, pentru cotidianul „Glas Javnosti“. „Kosovo a fost şi va fi mereu a Serbiei. Totul va trece, ca şi ocupaţia Kosovo“, a adăugat acesta.

Ne puteți urmări și pe Google News

Analistul sârb Bosko Jaksici a explicat că „în următoarele zile vor exista apeluri pentru şedinţe ale Consiliului Naţional de Securitate şi ale Curţii Internaţionale de Justiţie. Nivelul relaţiilor diplomatice cu ţările care vor recunoaşte noul stat din Balcani va fi redus“, a comentat acesta pentru cotidianul proguvernamental „Politika“.

„Clopotele vor bate şi ştim că episcopul va repeta că trebuie să luptăm pentru Kosovo încă 500 de ani“, a subliniat analistul. Într-un editorial al cotidianului „Politika“ se arată că declararea independenţei Kosovo „nu va însemna sfârşitul unei părţi a istoriei Serbiei“, ci „începutul unei lupte, al unui maraton în care nu este important cine aleargă cel mai repede, ci cine va ajunge la final“. Bătălia va fi crâncenă pentru că „prejudecăţile legate de sârbi sunt puternic înrădăcinate“, a notat publicaţia.