Perioada sărbătorilor vine la pachet cu mese bogate și preparate alese. Odată cu acestea, românii se pot expune unui pericol major, mai ales dacă se confruntă deja cu anumite afecțiuni.
De sărbători, majoritatea românilor se bucură din plin de toate bucatele tradiționale. De pe mesele acestora nu lipsesc grăsimile și carbohidrații, două elemente care pot fi responsabile de siluetă, dar și de anumite probleme de sănătate. Pentru a sta departe de ele, nutriționiștii îi îndeamnă pe români să fie cumpătați.
Masa de sărbători, dușman al siluetei
Greutatea se poate schimba de la un an la altul cu 0,4 - 1 kg. Kilogramele în plus pot fi acumulate mai ales în timpul iernii.De sărbători, majoritatea românilor își răsfață papilele gustative cu bucate alese, dar bogate caloric.
Mai mult, cei mai mulți combină la aceeași masă un întreg șir de alimente bogate în grăsimi. Aceste obiceiuri pot reprezenta o adevărată amenințare Nutriționiștii îndeamnă pe români să fie cumpătați în această perioadă, alegând să se bucure de masa de sărbători într-un mod echilibrat.
Procesul de slăbire poate fi dificil
Majoritatea românilor aleg să se bucure din pline de masa de sărbători, bazându-se pe dieta începută în luna ianuarie. Nutriționiștii susțin că procesul de slăbire nu este unul atât de ușor, mai ales după o perioadă cu excese alimentare.
„Greutatea nu revine la normal în perioada imediat următoare sărbătorilor. Şi, deşi această creştere în greutate poate părea nesemnificativă, în 10 ani, putem avea pe cântar un plus de 10 kilograme, un exces care poate avea consecinţe importante asupra sănătăţii noastre. ”, susține Adina Rusu, preşedinta Colegiului Teritorial al Dieteticienilor din judeţul Iaşi.
Mesele de sărbători, bombe calorice pentru majoritatea românilor
Nutriționiștii le recomandă românilor să își stabilească un program fix pentru mesele servite în această perioadă. Mai mult, aceștia sunt îndrumați să țină cont de semnalele organismului, senzația de sațietate fiind unul dintre acestea.
„Numai în ziua de Crăciun o persoană poate consuma peste 6.000 de calorii, de trei ori mai mult comparativ cu aportul energetic zilnic recomandat. Este indicat ca, odată cu apariţia senzaţiei de saţietate, să ne oprim din mâncat şi, mai ales dacă masa a fost foarte abundentă, să evităm să încheiem cu dulciuri sau cu fructe. ”, a adăugat aceasta.
Specialistul amintește că mâncatul în viteză poate duce la balonare sau aerofagie.