Sărbătoarea muzicii țărănești, la Sibiu

Cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Tarafuri şi Fanfare se va desfășura și anula cesta în cadrul Complexului Naţional Muzeal ASTRA, în perioada 10-11 septembrie 2016.

Veţi descoperi, şi de această dată, istorisiri cu totul speciale din lumea satului de ieri, păstrate cu grijă, peste ani, de bătrânii muzicanţi, care ştiu întotdeauna să le povestească tainic, cu strălucire în priviri, ca într-o revedere, preţ de câteva clipe, cu cei care nu mai sunt, însă le-au lăsat moştenire cântecul şi datinile străbune.

Festivalul Tarafuri şi Fanfare este o manifestare de credinţă că muzica tradiţională din vetrele satelor noastre încă îşi poartă menirea prin bătrânii muzicanţi care cunosc sensul sărbătorilor şi al rânduielilor, fiind cei care pot explica rostul cântecelor bătrâneşti şi legătura lor cu satul tradiţional care s-a transformat după cum „au dictat” vremurile. Ei vor zice cântece de joc, de dragoste, de jale, hore, sârbe, doine şi balade, cântece lirice, de lume. Festivalul Tarafuri şi Fanfare este o întâlnire emoţionantă cu numeroşi purtători de tradiţii care au ce povesti.

Începând din acest an, Festivalul Tarafuri şi Fanfare reconturează atmosfera târgurilor de odinioară: cu muzicanţi, cu bucate alese pregătite de socăciţe iscusite, cu meşteri populari care îşi etalează măiestria. Aşadar, poftiți la Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, pe 10 şi 11 septembrie 2016, la scena de pe lac şi la Târgul de ţară, la o întâlnire specială cu Taraful din Băbiciu (Olt), Nea Titi Burcea, lăutarul din Băduleasa (Teleorman), Taraful Gorjului, Comunitatea din Vinerea (Alba), Fanfara din Turnişor (Sibiu), Mihai şi Firuţa Moldovan, de pe Valea Idicelului (Mureş), Fluieraşii din Polovragi (Gorj) şi tinerii sibieni „Fluier verde”. Ei vor demonstra că muzica tradiţională, o parte importantă a patrimoniului românilor, este inegalabilă.

Vă veţi întâlni şi cu meşteşugurile, ridicate la rang de artă, prin intermediul unor oameni cu totul speciali: Daciana Ungureanu (artă decorativă, Gorj), George Dumitru (ţest, Teleorman), dar şi cu meşteri neîntrecuţi care cunosc secretele construirii de instrumente muzicale. Totodată, Comunitatea din Vinerea va sosi în Dumbravă cu multe poveşti: din „Câmpul Pâinii”, despre rânduială, port, joc, gastronomie.

Din acest an, Festivalului Tarafuri şi Fanfare i se alătură şi Doina Lavric Parghel, a cărei voce emoţionantă, însoţită de sunetul cobzei sale fermecate şi de poveşti arhaice aduse de pe plaiuri bucovinene, va completa imaginea satului de odinioară.