Praznicul Întâmpinarii Domnului este sărbătorit în fiecare an de Biserica Ortodoxă pe 2 februarie. Întâmpinarea Domnului este o sărbătoare care comemorează momentul în care Hristos este adus la Templu din Ierusalim de Fecioara Maria și de Iosif pentru împlinirea rânduielilor Legii.
Povestea spune că Isus a fost întâmpinat în Templu este întâmpinat de Simeon și de Ana. Amintim că după legea iudaică, la 40 de zile de la nașterea pruncului de parte bărbătească, mama acestuia trebuia să meargă la Templu că să-l închine lui Dumnezeu, cu gândul că din acesta se poate ridică Mesia.
Totodată, în aceeași zi avea loc și curățirea mamei, care se făcea prin aducere de jertfă a unui miel ca ardere-de-tot și a unui porumbel ca jertfă pentru păcat, în cazul familiilor bogate sau a doi porumbei – unul pentru ardere-de-tot și altul jertfă pentru păcat, în cazul celor săraci, informează Crestinortodox.ro.
Tradiția spune că în această zi de sărbătoare, copiii erau unși cu grăsime de urs. Potrivit tradiției, prin acest obicei se credea că puterea acestui animal era transferată asupra copiilor. Bolnavii erau tratați în această zi prin afumare cu păr de urs.
În același timp, în această zi nu se consumă miere. Acest obicei este considerat o ofensă la adresa muncii ursului. În această zi nu este bine să muncești.