Evenimentul Zilei > Social > Sărbătoare creștină importantă. Ce nu ai voie să faci în această zi
Sărbătoare creștină importantă. Ce nu ai voie să faci în această zi

Sărbătoare creștină importantă. Ce nu ai voie să faci în această zi

Sâmbătă, 11 ianuarie, creștin-ortodocșii îl sărbătoresc pe Sfantul Teodosie cel Mare, este unul dintre părnții ascetismului ortodox, trăinind izolat și hrănindu-se timp de 50 de ani cu ierburi sălbatice și legume.

Sfântul Teodosie cel Mare a trăit în perioada secolelor V-VI. S-a născut în satul Mogarisos din ținutul Capadociei, în estul Turciei de astăzi. Tatăl lui Teodosie se numea Proeresie și mama să Evloghia, și erau amândoi credincioși și cucernici.

Sfântul Teodosie cel Mare a intrat de tânăr în monahism, la o mânăstire din Ierusalim. După ce petrece o vreme alături de pustnicul Longhin, se retrage într-o peșteră din apropierea Bethleemului, unde timp de 50 de ani s-a hrănit doar cu ierburi sălbatice și legume.

Datorită vieții sale, Sfântul Teodosie cel Mare adună în jurul sau mulți ucenici. Va ridica o mânăstire lângă peșteră în care viețuia, unde va pune bazele vieții monahale de obște. De aici și supranumele de „începător al vieții de obste”. Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare a trecut la cele veșnice în jurul anului 529.

Sfântul Teodosie cel Mare a fost de-a lungul vieții sale un oponent înflăcărat al ereziei monofizite. După predică de la amvonul Bisericii Sfântului Mormânt, la rugămințile călugărilor palestinieni, despre importantă învățăturii sinodului ecumenic de la Calcedon, împăratul Anastasius I, îl suspendă temporar. Totuși, Sfântul Teodosie cel Mare este susținut de mai marile personalități ale vieții bisericești, precum Felix IV al Romei și patriarhul Efrem al Antiohiei.

Herbstmesse (Autumn Fair) in Basel [2019]

Simțind că urmează să părăsească lumea pamânteasca, chinuit de o dureroasă boală, Sfântul Teodosie cel Mare suportă cu mult curaj totul precum Iov, dând slavă lui Dumnezeu. Totuși, înainte de a muri, Teodosie cheamă la el trei episcopi apropiați, spunându-le că va muri curând. Trece la cele veșnice după trei zile. Trupul sau este îngropat cu mare cinste în peștera în care și-a început oştenile ascetice, pentru ca ulterior mormântul sau să fie transferat în mănăstirea pe care a ridicat-o.

Tot pe 11 ianuarie se face şi pomenirea Cuviosului Teodosie din Antiohia, Sfântului Ştefan din Plachidiane, Sfântului Teodor, Arhimandritului Agapie, Sfântului Mucenic Mal, Cuviosului Vitalie şi Cuviosului Teodosie, egumenul Mănăstirii Filoteu din Muntele Athos.