Ce legătură are SĂRĂCIA cu FUMATUL, CONSUMUL DE ALCOOL şi DIABETUL
- Andrei Vi şan
- 5 februarie 2017, 13:45
Sărăcia a fost adăugată recent celor șase cei mai importanți factori de risc pentru sănătatea umană: fumatul, consumul de alcool, un stil de viață sedentar, hipertensiunea arteriala, obezitatea şi diabetul.
Sărăcia, ”noul factor nociv” a fost descoperit în cadrul unui studiu realizat de cercetatorii de la ”Lifepath”, un proiect finanțat de Comisia Europeană cu scopul de a identifica mecanismele biologice aflate la baza diferenţelor sociale de sănătate. Autorii studiului au comparat efectele pe care le are un statut socio-economic, sărăcia, scăzut asupra sănătăţii, cu cel al altor factori de risc cu semnificație clinică și au constatat, de fapt, că un profil profesional scăzut scurtează în medie viaţa cu mai mult de doi ani. Aproape la fel de mult ca și fumatul, diabetul sau sedentarismul, care ”mănâncă” respectiv, 4,8 ; 3,9 și 2,4 ani din viață. Autorii studiului au cercetat aproape două milioane de oameni din șapte țări diferite: Marea Britanie, Italia, Portugalia, Statele Unite ale Americii, Australia, Elveția și Franța. Participanții, care au fost monitorizaţi pe o perioadă medie de 13 ani, au fost clasificaţi în funcție de propriul statut de muncă. Informațiile au fost corelate cu starea de sănătate a participanților și confruntate apoi corespunzător cu cele referitoare la șase dintre factorii de risc (fumatul, consumul de alcool, lipsa de activitate fizică, hipertensiune arterială, obezitatea, diabetul zaharat) incluse în ” 25×25 „, planul strategic al OMS al cărui obiectiv este reducerea cu 25% până în anul 2025 a mortalităţii provocate de bolile netransmisibile. ”Faptul că un statut socio-economic, adică sărăcia, scăzut este asociat cu o mortalitate mai mare era cunoscut de mult timp de comunitatea științifică – explică Silvia Stringhini, coordonator al studiului şi epidemiolog la Spitalul Universitar din Lausanne -. Cu toate acestea, studiul noastru a fost primul care a comparat acest parametru cu alți factori de risc majori, demonstrând cantitativ că traiul în condiții sociale și economice precare diminuează cu peste de doi ani speranța de viață.”.
Pe scurt, un nivel de trai scăzut creşte cu 20% riscul de mortalitate prematură în rândul oamenilor, cu doar 10%, mai puțin decât tutunul și mult mai mult decât diabetul zaharat, consumul de alcool și hipertensiunea. „Cercetările efectuate – explică Stringhini – au demonstrat că cei care trăiesc în condiții socio-economice precare sunt supuşi unui risc cu 30% mai mare decât ceilalți”. Este foarte probabil ca motivul să fie sărăcia ”ascunde” şi alţi factori de risc, cum ar fi de exemplu creșterea expunerii la stres.