Demoni deghizați în animale, bușteni ciudați, creaturi care pândesc ușile sunt doar unele dintre cele mai ciudate tradiții de Crăciun.
Șapte dintre cele mai ciudate tradiții de Crăciun în întreaga lume.
Tradiții neobișnuite de Crăciun în Islanda
Crăciunul este sărbători în întreaga lume, însă unele tradiții pot părea ciudate pentru anumite persoane din alte părți a globului.
Copiii islandezi nu au parte doar de un Moș Crăciun. Ei au parte și de 13 troli răutăcioși care cutreieră țara în cele două săptămâni dinaintea Crăciunului. La fel ca cei șapte pitici ai lui Albă ca Zăpada, fiecare dintre cei 13 „jólasveinar" (Yule Lads) are propria personalitate.
Printre acestea se numără cel care adulmecă ușile, cel care linge lingurile, cel care mănâncă cârnați, cel care fură lumânări, cel care fură cașcavalul, cel cu nume amenințător și cel care privește ferestrele. Fiecare dintre ei vizitează pe rând copiii care își lasă pantofii la fereastra dormitorului, lăsând cadouri pentru copiii cuminți și cartofi stricați pentru cei răi.
Mari Lwyd, Țara Galilor
Cultura galeză este străveche și plină de superstiții. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că locuitorii din sudul Țării Galilor se bucură de apariția unui „cal-strigoi” prin satele lor.
Într-o demonstrație care datează (probabil) din timpurile celtice, obiceiul implică înfășurarea unui cearșaf alb peste un lemn de care este atașat un craniu de cal. Ulterior se merge la ușile locuitorilor orașului.
Cel care poartă acest echipament ciudat cântă apoi locuitorilor. Aceștia trebuie să cânte și ei înainte de a oferi mâncare sau băutură.
Tradiția de Crăciun Kentucky Fried Christmas, Japonia
Cel mai mare triumf de marketing de Crăciun de când Coca-Cola a popularizat imaginea veselă a lui Moș Crăciun.
Până nu demult, Crăciunul nu a fost un eveniment foarte important în Japonia. O campanie publicitară de succes a KFC din anii 1970 a stabilit tradiția familiilor care se înfruptă din gălețile de pui prăjit pe 25 decembrie.
De fapt, KFC a devenit atât de popular în Japonia încât rezervările la restaurant și comenzile de livrare cu pachete speciale sunt plasate cu luni de zile înainte.
Krampus, Austria
De parcă amenințarea de a pierde cadourile nu era suficient de rea, copiii austrieci care ajung pe lista de obraznici a Moșului trebuie să se îngrijoreze și de Krampus. Aceasta este o bestie cu coarne și păr care îi ia pe copiii neascultători în coșul său.
Multe orașe din Austria (și din țările învecinate), în special satele alpine din jurul Salzburgului și Tirolului, sărbătoresc Krampusnacht pe 5 decembrie. Atunci, zeci de bărbați îmbrăcați ca demonul pe jumătate capră defilează pe străzi fluturând bastoane și terorizând copiii.
La Befana, Italia
Crăciunurile italiene sunt sărbătorite cu o vrăjitoare care bea vin. La douăsprezece zile după vizita lui Moș Crăciun, pe 5 ianuarie, familiile din Italia oferă un pahar de vin și o farfurie de cârnați pentru „La Befana", care coboară pe horn pe mătura sa. Conform folclorului, bătrâna a respins invitația celor Trei Magi de a fi martoră la nașterea lui Hristos. A fost atât de devastată că a ratat evenimentul, încât își petrece fiecare Crăciun mergând prin țară în căutarea pruncului binecuvântat.
Ea găsește timp și pentru a se ocupa de împărțirea cadourilor copiilor cuminți și a cărbunelui celor obraznici.
Pânze de păianjen de Crăciun, în Ucraina
Ucrainenii au o abordare diferită în ceea ce privește decorațiunile de Crăciun, înlocuind luminile cu pânze de păianjen.
Legenda păianjenului de Crăciun explică faptul că o văduvă săracă și copiii ei au cultivat cândva un pom de Crăciun dintr-un con de pin, dar nu și-au putut permite decorațiuni.
Apoi, în dimineața de Crăciun, s-au trezit și și-au văzut bradul acoperit de pânze de păianjen. Lumina soarelui le-a transformat apoi în aur și argint. În prezent, pomii din Ucraina sunt decorați cu mici ornamente de păianjen numite "pavuchky" și pânze de păianjen false.
„Sculptură” de ridichi, Mexic
În fiecare an, în orașul mexican Oaxaca, zilele dinaintea Crăciunului sunt marcate de un eveniment cunoscut sub numele de Noaptea Ridichilor.
Participanții devin remarcabil de creativi. Sunt expuse de la scene simple și până la monștri fantastici. Mii de vizitatori coboară în oraș pentru a asista la distracție.
Ridichile în cauză sunt cultivate special și pompate cu substanțe chimice pentru a crește imens. „Sculpturile” pot fi expuse doar câteva ore înainte ca legumele să se ofilească.