Săptămâna care a urmat alegerilor europarlamentare desfăşurate pe 7 iunie a fost dominată de teme politice. Luni, la ora 17, Biroul Electoral Central a anunţat rezultatele finale ale scrutinului de duminică. Potrivit acestora, alianţa PSD+PC a devansat la mustaţă Partidul Democrat, obţinând 31,07% din voturi, iar PDL este pe locul doi, cu 29,71%. Urmează PNL, cu 14,52%, UDMR cu 8,92% şi PRM cu 8,65%. Candidata independentă Elena Băsescu a obţinut 4,22% din sufragii, PNŢCD 1,45%, Abraham Pavel 1,03%, iar Forţa Civică 0,40%.
Astfel, PSD va avea 11 mandate, PDL+EBA tot 11, în timp ce liberalii vor trimite 5 reprezentanţi în Parlamentul European.
PRM a fost salvat de tandemul Vadim-Becali, obţinând trei europarlamentari, naţionaliştii fiind la egalitate cu UDMR.
Democrat-liberalii, membri ai familiei popularilor europeni, vor fi reprezentaţi în PE de Theodor Stolojan, fostul ministru al justiţiei Monica Macovei, publicistul Traian Ungureanu, fostul consilier prezidenţial Cristian Preda, Marian Jean-Marinescu, Iosif Matula, Sebastian Bodu, Petru-Constantin Luhan, Rareş Niculescu, Elena-Oana Antonescu şi "independenta" Elena Băsescu.
Candidaţii PSD care vor fi trimişi la Bruxelles sunt: Adrian Severin, Rovana Plumb, Ioan Mircea Paşcu, Adriana Ţicău, Daciana Sârbu, Corina Creţu, Victor Boştinaru, Sabin Cutaş, Cătălin Sorin Ivan, Ioan Enciu şi Viorica Dăncilă. Conservatorii au şi ei un loc în PE- Sabin Cutaş.
Liberalii care au prins cinci locuri: Norica Nicolai, Adina Vălean, Renate Weber, Ramona Mănescu şi Cristian Buşoi.
De pe listele PRM s-au calificat Corneliu Vadim Tudor, George Becali şi Ciprian Claudiu Tănăsescu. UDMR va trimite la Parlamentul European tot trei europarlamentari: Laszlo Tokes, Iuliu Winkler şi Sogor Csaba.
Nici nu s-au "răcit" buletinele de vor, că imediat au apărut nemulţumiri şi nemulţumiţi. În contrast cu bucuria generală din rândurile PDL, cu sau fără familia Băsescu, social-democraţii şi liberali au fost dezamăgiţi de rezultate. Tabăra PSD s-a trezit, din nou, aproape la egalitate cu partidul cu care împarte şi guvernarea, deşi liderii formaţiunii se aşteptau la un avans de până la 5 procente.
Cine i-a „furat” lui Geoană „victoria”? Rezultatele pe judeţe arată că problemele au fost chiar în rândul filialelor PSD conduse de baronii „electorali”.
Liberalii au pierdut patru procente faţă de ultimele alegeri, fapt care a atras criticile fostului preşedinte de partid şi premier, Călin Popescu Tăriceanu. El îi sfătuieşte pe liberali să nu se lase târâţi în "mocirla politicii" şi să îi lase pe Băsescu şi Geoană să se tăvălească în noroi.
Joi, nou aleşii eurodeputaţi şi-au primit certificatele. Ceremonia a fost presărată cu momente tensionate şi replici acide.
Aerul sobru al ceremoniei a fost dat peste cap chiar de la microfon, de preşedintele Traian Băsescu, venit pregătit să vorbească despre responsabilitate şi importanţa negocierii în politica europeană. „Domnule Vadim Tudor, te evacuez!", i-a spus acesta lui Corneliu Vadim Tudor, care îşi manifestase mai devreme dorinţa de a-l numi pe actualul preşedinte drept premier, atunci când va câştiga mandatul de şef al statului.
Războiul Băsescu-Geoană. Episodul- Armata
Preşedintele PSD Mircea Geoană şi-a anunţat plecarea de la CSAT, în semn de protest faţă de folosirea de către preşedintele Băsescu a Armatei drept instrument de propagandă politică. Şeful statului a ridicat mănuşa aruncată de liderul social-democrat şi a replicat că Geoană face un joc politic incorect pe seama armatei. El l-a ironizat pe Geoană pe motiv că nu înţelege nimic din regulile privind încheierea misiunii armatei române în Irak.
Geoană a mai spus că preşedintele continuă să îşi facă reclamă în loc să ceară scuze soldaţilor în faţa cărora plânge, din motive electorale. Mai mult, el l-a acuzat pe şeful statului că a tăinuit anumite informaţii legate de calendarul retragerii trupelor.
"Mica lovitură de stat" a lui Boc
Premierul doreşte să reducă şi mai mult atribuţiile Parlamentului. Cabinetul condus de el a emis o ordonanţă de urgenţă care prevede că orice act normativ adoptat de Parlament poate fi blocat înainte ca acesta să intre în vigoare, prin intervenţia Executivului, dacă există "situaţii temeinic justificate".
Practic, guvernul poate bloca orice lege adoptată de parlament sau o poate modifica în forma în care este agreată la Palatul Victoria. Guvernul Boc şi-a „inventat” astfel paravanul legal pentru a ocoli Parlamentul şi a legifera, la nevoie, în locul său.
Decizia Cabinetului Boc de a trimite Parlamentul în şomaj a stârnit valuri în rândul politicienilor din toate formaţiunile, mai puţin PDL. Lideri de partide sau parlamentari au acuzat încălcarea principiilor statului de drept. Acuzaţiile la adresa Guvernului Boc au curs pe bandă rulantă- de la "demenţă" la "catastrofă juridică" sau la "faţa diavolească" pe care şi-au arătat-o guvernanţii. UNIREA URZICENI, REGINA LIGII I
Liga I s-a încheiat miercuri cu o surpriză de proporţii- Unirea Urziceni a luat titlul. Echipa antrenată de Dan Petrescu este noua campioană a României după remiza obţinută în faţa Stelei (scor 1-1).
După ultima etapă, Steaua şi Vaslui au prins in extremis Europa League. Rapid şi Craiova au rămas în afara competiţiilor europene.
Titlul de campioană a României cucerit de Unirea Urziceni, după doar trei ani petrecuţi în Liga I, i-a scos în stradă pe locuitorii micuţei urbe ialomiţene. Campionii s-au distrat toată noaptea într-un club din Bucureşti, primul sosit la petrecere fiind chiar patronul Dumitru Bucşaru.
O echipă EVZ a aflat la Coşereni - comuna natală a misteriosului patron de la Unirea - detalii despre copilăria tristă a acestuia şi începutul ascensiunii printre bogaţii României.
Pandemie de gripă porcină Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a ridicat, joi, la şase nivelul de alertă pentru gripa porcină, ceea ce înseamnă declararea pandemiei. Aceasta este prima pandemie de gripă din ultimii 40 de ani.
Nivelul 6 de alertă se activează atunci când sunt atinse două regiuni distincte în lume, cu focare autonome. Anunţarea pandemiei nu înseamnă însă că va creşte rapid numărul de cazuri sau că virusul devine mai virulent, arată OMS. Potrivit bilanţului publicat miercuri de Organizaţie, virusul AH1N1 a contaminat până acum 27.737 de persoane din 74 de ţări. În România, s-au înregistrat până în acest moment 13 cazuri de îmbolnăvire.
Ministrul român al Sănătăţii, Ion Bazac, a declarat că această decizie arată că trebuie făcute pregătiri „pentru creşterea numărului de cazuri şi a severităţii bolii. Creşterea gradului de alertă nu înseamnă însă că se închid graniţele, nu trebuie făcute provizii de alimente şi nu se rescricţionează călătoriile”, a ţinut să precizeze ministrul.
România va produce, începând cu sfârşitul lunii iulie, vaccinul pentru gripa sezonieră, iar, potrivit declaraţiei lui Bazac, se va trece şi la producerea vaccinului pentru noul tip de gripă, de îndată ce va fi stabilită formula acestuia.