Săptămâna începe cu 37 °C

Meteorologii anunţă că vom avea parte de un început fierbinte de săptămână. Miercuri vor apărea ploi, însoţite, pe alocuri, de grindină. După ce, săptămâna trecută, termometrele au arătat valori termice care au depăşit 30 de grade Celsius, astăzi şi mâine ne aşteaptă zile cu adevărat fierbinţi. Potrivit meteorologilor, temperaturile maxime vor depăşi 37 de grade Celsius, în special în sudul ţării. Canicula se va mai domoli abia spre mijlocul săptămânii, când temperaturile vor scădea uşor, iar instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi însoţite de intensificări ale vântului, descărcări electrice şi, pe alocuri, grindină.

Totuşi, valorile termice maxime anunţate de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru miercuri vor atinge, în sud şi sud-est, 33 de grade Celsius. Temperaturi periculoase

De altfel, conform prognozei pe trei luni emise de ANM, luna lui „Cuptor“ se anunţă mai fierbinte decât în mod obişnuit. Zilele caniculare vor fi însoţite de nopţi fierbinţi, cu minime termice care vor depăşi 20 de grade Celsius. Mai mult, în regiunile sud-estice precipitaţiile vor fi puţine.

Nici pentru august temperaturile nu vor să se încadreze în limite normale, în cele mai calde zile fiind aşteptate maxime de peste 35 de grade Celsius.

Drept urmare, medicii avertizează că, la astfel de temperaturi, organismul nu mai funcţionează normal. După 37 de grade Celsius, creierul este „debusolat“, iar celulele, rămase fără apă, nu se mai pot încărca cu oxigen. Astfel se explică starea de moleşeală resimţită după ce aţi petrecut o perioadă îndelungată în aer liber, în caniculă.

„Tensiunea arterială scade, după care se produc dezechilibre în metabolizarea oxigenului şi a anumitor substanţe nutritive, cum este glucoza. Deoarece transpiraţia antrenează ioni importanţi (potasiu, magneziu şi calciu), se poate produce şi o hipocalcemie sau o tahicardie“, explică Jan Balotă, medic de urgenţă. Potrivit acestuia, dacă nu intraţi într-un spaţiu răcoros imediat ce aveţi primele semne de disconfort, riscaţi un stop cardiac, chiar dacă nu aveţi probleme de sănătate evidente. Riscul nu dispare nici dacă v-aţi adăpostit la umbră. Medicii subliniază că starea vi se va îmbunătăţi dacă vă retrageţi departe de curenţii de aer cald şi petreceţi câteva minute într-un spaţiu ventilat. „Lipsa de ventilaţie duce la acumularea de umiditate în aer. Umiditatea excesivă, mai mare de 70-80, nu lasă organismul să transpire, ceea ce l-ar ajuta să se răcorească“, adaugă doctorul Balotă. (A contribuit Ionela Croitorescu)

RECOMANDĂRI

Evitaţi şocul termic provocat de aerul condiţionat! Pentru a suporta căldura, medicii vă recomandă să staţi, zilnic, cel puţin două-trei ore într-o încăpere ventilată. Specialiştii vă sfătuiesc să reglaţi aerul condiţ ionat la temperaturi de minimum 21 de grade Celsius. Diferenţa de temperatură dintre interior şi exterior nu trebuie să fie mai mare de cinci grade, pentru a evita un şoc termic. „La diferenţe mari de temperatură organismul se dezechilibrează. Te poate lua cu ameţeală, leşin şi pot apărea probleme de echilibru imediat ce ai ieşit de la răcoare în căldura de afară“, subliniază doctorul Jan Balotă. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii vă recomandă să nu deschideţi geamurile peste zi, ci numai seara târziu sau dimineaţa devreme. În rest, ţineţi o dietă formată, în mare parte, din lichide. În afara apei sau a ceaiurilor mentolate la temperatura camerei, beţi multe iaurturi, care hidratează şi oferă elemente nutritive. Consumaţi fructe bogate în potasiu, magneziu şi calciu, pentru că aceste minerale sunt primele care se pierd din organism prin transpiraţie şi evitaţi mâncărurile grase, care pun la lucru tubul digestiv şi îl obligă să producă şi mai multă căldură în organism.