Şantierele au nevoie de încă 300.000 de constructori

Patronatul din construcţii susţine că, în acest domeniu, sunt disponibile 300.000 de locuri de muncă. Un faianţar poate câştiga lunar 1.000 €, iar un inginer - 2.000 €. Fie că citeşti anunţurile din ziare, fie că accesezi site-urile de specialitate, peste tot vei întâlni sute de oferte de locuri de muncă pentru construcţii. Anunţuri cu texte de genul „caut faianţar“ sau „angajez parchetar“ ori „salariu de muncitor necalificat: 10 milioane de lei vechi“ sunt lipite la avizierele blocurilor, pe stâlpi ori pe vitrinele magazinelor din piaţă.

Pe site-ul de recrutare ejobs.ro sunt 1.533 de joburi în sectorul Construcţii/instalaţii/amenajări, iar pe myjob.ro - 1.137. Pe bestjobs.ro, doar la secţiunea „instalaţii, reparaţii şi întreţinere“ sunt postate 636 de slujbe.

De altfel, potrivit studiului trimestrial realizat de compania de recrutare Manpower, privind perspectivele angajării de forţă de muncă în România, şi lansat în luna martie, cele mai multe locuri de muncă se vor ocupa în construcţii. „Cea mai puternică previziune netă de angajare este raportată în sectorul construcţii, cu un procent foarte ridicat, de 54%“, se spune în studiul Manpower. Chinezii vor veni să ne pună faianţă

Lipsa acută a forţei de muncă i-a determinat pe unii patroni să-şi îndrepte atenţia către salariaţi din alte ţări. Nicolae Boştină, directorul firmei Consola Grup, este decis ca, de pe 26 martie, să aducă 40 de muncitori din China şi Sri Lanka, pe care îi va angaja de probă. „Dacă se vor dovedi pricepuţi, vom aduce până la 500 de oameni“, spune Nicolae Boştină.

El crede că altă soluţie nu există: „N-avem ce face. Dacă ai noştri sunt plecaţi în Spania şi Italia, trebuie să punem în loc ceva. Nu cred în varianta reîntoarcerii românilor plecaţi la muncă peste hotare“. „Stranierii“ n-au încredere în patronii români

Sunt însă şi patroni optimişti, care au fost la târgul de joburi organizat de Ministerul Muncii la Roma şi care speră că românii vor veni să lucreze pe plaiuri natale. „Au început deja să ne contacteze muncitorii. De Paşte, vom avea interviuri cu ei. Mizez mult pe faptul că, după ce vor lucra o lună, se vor convinge de ceea ce le oferim, şi îi vor aduce şi pe alţii. Deocamdată, ei nu vin pentru că nu au încredere“, spune Călin Roman, directorul firmei de construcţii Selina, din Oradea, care are nevoie de 300 de muncitori şi 10 ingineri.

În Cluj, spune Daniel Don, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, sunt disponibile 2.000 de locuri de muncă. „Clujul este pe locul doi, în ţară, după Bucureşti, din punctul de vedere al dinamicii construcţiilor“, explică Daniel Don. Şi în zona Bihorului sunt aşteptaţi acasă muncitorii din Italia. Sunt disponibile 1.500 de slujbe.

„După ce am participat la târg, am primit telefoane din străinătate. Oamenii ne întreabă cât de serioasă este oferta şi cât pot să câştige“, spune Doru Drăghici, directorul Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor. În total, apreciază Adriana Iftime, directorul general executiv al Patronatului Societăţilor de Construcţii, în România sunt disponibile 300.000 de locuri de muncă în construcţii.

1.000 de euro pentru un fierar

Dacă ar trece înapoi graniţa, „stranierii“ ar putea să câştige salarii consistente. Totul depinde însă de calificarea pe care o au şi de ce ştiu să facă. „Un fierar poate să ia şi 1.000 de euro“, spune Călin Roman. Un tânăr inginer constructor, fără niciun fel de experienţă, poate să ridice, lunar, 6-700 de euro. Un project manager, spune Alexandra Oană, consultant al firmei de recrutare Von Consulting din Bucureşti, ajunge „şi la 2.000 de euro lunar şi chiar mai mult, dacă merită“. Mentalitate schimbată

Salariile sunt destul de bune, iar patronii se roagă să aibă cui să le dea. Pentru că, spun ei, lefuri foarte mari vor primi, cum este şi firesc, cei mai buni. Însă există o problemă: mentalitatea muncitorului român. „Am lucrat foarte bine cu un dulgher român, în Germania. Când a venit în România, nu s-a mai întâmplat aşa. L-am întrebat: «Nu aceeaşi operaţiune o făceai şi acolo?», iar el a dat din umeri“. Adriana Iftime are o explicaţie: „Când se întorc aici, se lenevesc pentru că îşi spun «patronul are nevoie de mine şi nu mă dă afară!»“. OFERTE > Muncitori necalificaţi, Bucureşti, Capitol Construct Impex. Salariu: între 800 şi 1.500 de lei. Tel: 0767.102.726 > Inginer proiectant, Braşov, Methexis. Salariu: 300 de euro. Tel: 0752.303.020 > Instalator sanitar, Sibiu, Mario Construct. Salariu: 1.200 de lei. Tel: 0269.244.880 > Maistru, Bacău, Job Hunting Trade. Salariu: 1.500 de lei. Tel: 0334.401.701 > Zugravi, faianţari, zidari, dulgheri, Bucureşti, Alpaad 90 imob. Salariu: 500 de euro. Tel: 0727.091.953

Angajări fac şi firme precum Bechtel, Selina, Bog’Art, Consola Grup, Holcim, Impact.