Bucureșteni, stați liniștiți! ELCEN a lăsat-o mai moale. Nu vă mai taie căldura la iarnă. A dat-o „la pace” cu Romgaz
Oare nu s-or fi săturat să joace, an de an, același pingpong cu bucu reștenii? Opresc apa, nu mai opresc apa, te lasă fără căldură, nu te mai lasă fără căldură! An de an același șantaj? Oare vor să ne anunțe ceva și nu ne prindem? Că tot a intrat în vigoare Directiva europeană prin care proprietarii de apartamente, ale căror centrale termice sunt mai vechi de 10 ani, vor fi obligați să și le schimbe cu unele mai puțin poluante, dar mult mai scumpe. În fiecare toamnă când dă prima ploaie, iar bucureșteanul își scoate geaca de la naftalină, se găsește câte un „războinic” care să-și umfle mușchii și să amenințe că îi va lăsa pe locuitorii Capitalei să dârdâie în propriile case. De data aceasta a fost Romgaz-ul, care a răbufnit și a spus că va tăia furnizarea de gaze naturale pentru ELCEN, dacă aceasta nu prezintă
Datoriile vor fi eșalonate
Vestea bună este că nu vor sta în frig la iarnă. Datoriile în valoare de 362 de milioane de lei vor fi eșalonate pe o perioadă de doi ani, anunță reprezentanții ELCEN. „Vom face o analiză la nivelul Primăriei să vedem în ce situație ne aflăm. Am înțeles că primarul general interimar a trimis o solicitare către Guvern pentru a aloca din fondul de rezervă bani sau o parte din bani pentru a plăti datoria ELCEN. Poate primim ajutor și din partea Guvernului. E posibil să pregătim și o rectificare de buget pentru necesarul de subvenție pentru RADET București”, ne-a declarat Cornel Pieptea, viceprimarul Capitalei. Potrivit premierului Victor Ponta, Guvernul poate acorda sprijin pentru asigurarea agentului termic în Capitală, dar soluția la această problemă o reprezintă o decizie a Consiliului General al Municipiului București legată de RADET.
„RADET-ul este în subordinea Consiliului General, acolo este o situație politică nu de acum, una destul de fluidă. Altfel, strict pentru această iarnă, am discutat cu doamna ministru (n.r. - Sevil Shhaideh, ministrul al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice) și strângem de la toate primăriile din țară și ajutăm cu tot ce putem”, a menționat Victor Ponta.
Majorare fără aprobare
Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice, care distribuie bucureștenilor apă caldă și căldură, a rămas cu o gaură de circa 227 milioane de lei, din cauza faptului că din 2011 până în 2015 prețul energiei termice a crescut cu circa 23% (majorare aprobată de Agenția Națională de Reglementare în domeniul Energiei pentru ELCEN - producătorul de energie termică), însă această majorare nu a fost aprobată de Consiliul General, deci nu a putut fi aplicată la populație sau subvenționată. Astfel că RADET a cumpărat energie scumpă de la ELCEN, dar a fost nevoită să o vândă mult mai ieftin către populație, din cauză că primarul Sorin Oprescu și consilierii generali nu și-au asumat această majorare. RADET susține că a cerut majorarea prețului la gigacalorie anul trecut, înainte de alegerile prezidențiale, însă cererea nu a fost aprobată. Și Oprescu și consilierii generali, cei care urmau să decidă dacă aprobă sau nu scumpirea, au declarat că nu sunt de acord cu această majorare, ba mai mult, că doresc scăderea prețului la populație. Datoriile totale ale RADET către ELCEN, la 31 august, erau în valoare de 3,58 miliarde de lei.