Șantajul gazelor funcționează. Zece companii acceptă condițiile Rusiei. UE pregătește ofensiva: Răspunsul nostru va fi imediat și coordonat

Gazprom pune condiţii Chişinăului/ Sursa foto. Arhiva EVZ

Zece companii europene au deschis conturi la Gazprombank pentru ca Rusia să nu sisteze livrarea de gaze cum s-a întâmplat în cazul Poloniei și al Bulgariei. Comisia Europeană a anunțat că ia măsuri ca decizia Gazprom să afecteze cât mai puțin țările din UE.

Mai mulți clienți europeni ai holdingului energetic rus Gazprom au aranjat deja să-și plătească aprovizionarea cu gaze în ruble, conform cererilor decretului publicat de președintele rus Vladimir Putin, scrie Bloomberg, care citează o sursă care a vrut să își păstreze anonimatul.

Chiar dacă alți clienți europeni ai Gazprom refuză în continuare să accepte condițiile Kremlinului, după întreruperea de astăzi a livrărilor de materii prime către Bulgaria și Polonia, este posibil ca și alții să accepte condițiile Rusiei.

Și-au deschis conturi la Gazprombank

Zece companii europene care cumpără gaze naturale și-au deschis deja conturile curente la Gazprombank, care este principala cerință a Moscovei pentru continuarea normală a relațiilor comerciale. Sursa agenției nu precizează care sunt companiile și nici țările din UE care au făcut astfel de demersuri. Oficial, doar Germania, Austria și Ungaria și-au exprimat disponibilitatea de a răspunde cererilor Kremlinului de a plăti gazul natural în euro sau dolari, iar prin conturile de la Gazprombank plățile să fie transformate ulterior în ruble. Patru clienți au acceptat să plătească direct în ruble, potrivit sursei citate.

Ultimele două țări sunt direct dependente de transportul de gaze prin teritoriul Bulgariei și conform ultimelor date din timpul zilei nu au cunoscut o scădere a aprovizionărilor.

Livrările Gazprom către Bulgaria și Polonia au fost suspendate miercuri dimineață, după ce cele două țări nu s-au alăturat mecanismului de plată în ruble propus de Moscova, despre care gigantul de gaze naturale a spus că nu a încalcă sancțiunile UE. Rusia furnizează gaze către 23 de țări europene.

Reacția Comisiei Europene

Europa vrea să reducă dependența de gazul rusesc. „Lucrăm de luni de zile la reducerea dependenței de gaze și acum dă roade. Am redus deja fluxul de gaz din Rusia și asta este spre binele tuturor. Nu suntem surprinși că Kremlinul folosește combustibili fosili pentru a încerca să ne șantajeze. Răspunsul nostru va fi imediat și coordonat. Ne vom asigura că decizia Gazprom are cel mai mic impact posibil asupra consumatorilor europeni. Polonia și Bulgaria primesc deja gaze de la vecinii lor din UE“, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la un briefing la Bruxelles.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Rusiei a declarat că furnizarea de gaze va fi reluată pentru Polonia și Bulgaria, doar dacă va fi respectat noul sistem de plată, a informat agenția TASS.