Mii de sindicaliști din sistemul sanitar și-au strigat disperarea în fața Palatului Victoria. După ore de stat sub soarele dogoritor, guvernanții s-au înduplecat și i-au primit. Dar nu s-a rezolvat nimic!
În fața Guvernului, ieri, la miting au fost câteva mii de oameni, nu zecile de mii anunțate de sindicate. „Glasurile”, însă, le-au fost suficient de puternice, mai ales că de la corturile amplasate înspre Muzeul Antipa se distribuiau, pe lângă șepci și stegulețe, și fluiere și vuvuzele.
În fața Guvernului, pe o scenă mare, dotată cu difuzoare de concert, mai mulți lideri de la filialele Sanitas din întreaga țară, pe rând, îi antrenau pe sindicaliștii copți, la propriu, la cele 31 de grade câte arătau termometrele la prânz, în București. Multe dintre nemulțumirile lor erau legate de ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, căreia protestatarii îi cer demisia, considerând-o principala vinovată pentru „dezastrul din sănătate”. „Olguța, ai vrut să ne vezi în stradă? Uite, am venit! Demisia!”
Ore în șir, oamenii și-au strigat disperarea: „Au mărit salariile medicilor și a unei părți din asistenți. De restul nu le pasă! Ce? Medicul intră singur în sala de operație, pune el perfuzii?Îl spală el pe bolnav și-i schimbă patul sau îi duce plosca? Nu! Asta facem noi!”, țipa din toți rărunchii o infirmieră din Suceava.
Lângă ea, biologi, asistente, brancardieri și personal TESA, toți aveau același of. „Ne-au tăiat sporurile și au modificat codul fiscal, iar noi avem, acum, lefuri mai mici decât în februarie, pentru că majorarea aia de 25% pe care spun că neau dat-o nu acoperă mișmașurile făcute pe lângă lege! Au spus că nouă salariile or să ne crească eșalonat până în 2020. Și până atunci, ce facem? Mergem acasă cu salarii mai mici cu 2-3 sute de lei? Copiii noștri nu mănâncă? Nu merg la școală?”, explica o angajată TESA de la un spital din Arad.
Apă rece de la biserică și selfie la răcoare, cu caii Poliției
Zeci de protestatari, topiți de căldura care înmuiase asfaltul din Piață, s-au refugiat, după prânz, la umbră, în parcul Muzeului de Geologie. Stăteau pe iarbă, printre copaci și sorbeau cu disperare din sticlele cu apă încinsă. Până când și-au dat seama că alături, la Biserica Mavrogheni, e un izvor cu apă tămăduitoare și rece. „Hai să mergem să ne umplem sticlele”, a organizat escapada unul dintre sindicaliști, după care a adunat recipiente de la mai mulți colegi de-ai săi. Doamnele rămase pe iarbă admirau armăsarii Poliției Locale. Ba chiar unele dintre ele s-au pozat lângă imensele animale, mai ales că oamenii legii erau tare relaxați din moment ce la mitingul Sanitas nu s-au înregistrat incidente.
Soluția „necunoscută” a guvernanților
O delegație a sindicaliștilor a fost primită, la final, în Guvern, de vicepremierul Viorel Ștefan, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, și de doi consilieri, unul al premierului și unul de la Ministerul Sănătății. Ministrul Muncii n-a participat la discuții, deși în piață se scanda împotriva sa. La ieșirea din Palatul Victoria, președintele Sanitas, Leonard Bărăscu, a declarat că li s-a transmis că ar exista o soluţie, care nu a fost încă prezentată, dar care s-ar regăsi în materialul propus de managerii de spitale săptămâna trecută. „Se doreşte ca în mai salariile să nu mai fie mai mici decât nivelul din luna februarie, prima variantă, ceea ce e bine”, a spus Bărăscu. Sanitas continuă, însă, protestele. Potrivit calendarului anunțat, pe 7 mai ar urma o grevă de avertisment, iar în 11 mai - grevă generală.