Sânge artificial pentru transfuzii, obținut din celule stem

Sânge artificial pentru transfuzii, obținut din celule stem

Cercetătorii britanici vor încerca să creeze sânge uman din celule stem embrionare.

Aceasta ar putea fi o sursă excelentă de sânge necesar în spitalele de urgență, fără a exista vreun risc de infecții pentru pacienți, se arată într-un articol apărut în publicația britanică „The Telegraph”.

Noua procedură ar putea revoluționa transfuziile de sânge, care în acest moment se bazează pe o rețea de donatori umani care în mod constant trebuie să vină la centrele de transfuzii.

Sângele artificial va fi făcut din celule stem provenite de la embrioni umani care au rămas de la fertilizările in vitro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cercetătorii vor testa embrionii pentru a-i identifica pe cei care sunt programați genetic să aibă grupa 0 negativ. Acesta este o grupă sanguină universală, sângele putând fi trasfuzat oricărui pacient fără a exista riscul de respingere. Această grupă sanguină rară, pe care o are doar 7 la sută din populație, poate apoi să fie produsă în cantități nelimitate datorită capacității celulelor embrionare de a se multiplica.

Sângele obținut are un beneficiu major: pacienții care primesc transfuzii nu prezintă niciun risc de a fi infectați cu virusul HIV sau cu hepatită. Proiectul, în valoare de 1 milion de lire sterline, va fi condus de profesorul Marc Turner, de la Universitatea Edinburgh. Un proiect similar au avut și cercetătorii americani de la Advanced Cell Tech nology, care pretind că ar fi realizat deja celule roșii funcționale din celule stem embrionare.