Evenimentul Zilei > International > Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a retras ”Ordinul Republicii” lui Vlad Plahotniuc
Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a retras ”Ordinul Republicii” lui Vlad Plahotniuc

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a retras ”Ordinul Republicii” lui Vlad Plahotniuc

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a retras ”Ordinul Republicii” acordat lui Vlad Plahotniuc. Decretul de retragere a fost semnat joi, 18.02.2021 de către Maia Sandu.

Maia Sandu a retras lui Vlad Plahotniuc ”Ordinul Republicii”

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a retras „Ordinul Republicii’ acordat fostului lider al Partidului Democrat Vlad Plahotniuc, informează Radio Chişinău.

Decretul de retragere a celei mai înalte distincţii în stat a fost semnat joi de Maia Sandu, potrivit unui mesaj publicat pe pagina oficială de Facebook a preşedintei republicii Moldova.

Potrivit Maiei Sandu, ordinul a fost acordat cu încălcarea procedurii şi a normelor legale. În opinia noului președinte moldovean, a fost încălcat Regulamentului privind modul în care se fac propunerile pentru acordarea de distincţii de stat ale Republicii Moldova.

Maia Sandu se află într-o amplă campanie de îmbunătățire a imaginii Republicii Moldova în lume. Ea a găzduit într-un timp foarte scurt mai multe vizite oficiale fosrte importante pentri dezideratul propus. Atât autoritățile românești, cât și cele franceze au vizitat Republica Moldova recent.

Maia Sandu: „O persoană care a furat ţara, a atacat şi slăbit instituţiile statului şi a construit un regim autoritar nu se poate bucura de distincţii de stat”

Preşedintele Republicii Moldova a subliniat referitor la Vlad Plahotniuc că „o persoană care a furat ţara, a atacat şi slăbit instituţiile statului şi a construit un regim autoritar nu se poate bucura de distincţii de stat”.

Maia Sandu a mai amintit că propunerea pentru decorarea lui Vlad Plahotniuc a venit din partea organizaţiei municipale a Partidului Democrat. Propunerea reprezintă astfel o încălcare a normelor legale, întrucât legea nu prevede ca partidele politice să se numere printre subiecţii care pot face propuneri cu privire la acordarea de distincţii de stat.

Vlad Plahorniuc a primit distincția în 2014

Vlad Plahotniuc a primit distincţia „Ordinul Republicii’ în anul 2014.

Controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc a fugit din Republica Moldova în ziua când guvernul condus de Pavel Filip şi-a anunţat demisia. Vlad Plahotniuc, despre care s-a spus că ţinea sub control principalele instituţii ale statului din Republica Moldova, a fost dat în căutare internaţională şi interstatală.

Maia Sandu este considerată o speranță pentru democrația Republicii Moldova și de asemenea o speranță pentru orientarea europeană a acestui stat de dincolo de Prut.