Ecologiștii, idioții utili ai lui Putin. „Sancțiunile, periculoase pentru planetă”

Agenda globală de mediu s-a schimbat din cauza războiului Foto: EPA/SASCHA STEINBACH

Ecologiștii par să fie idioții utili ai lui Putin. În plin război, aceștia declară că politicienii occidentali vor fi nevoiţi să recunoască importanța Rusiei la rezolvarea problemei emisiilor cu efect de seră.

Președintele de onoare al celebrului Institut economic german "ifo", Hans-Werner Sinn, s-a exprimat critic cu privire la politica climatică a actualului Guvern german. Esența afirmațiilor sale se rezumă la faptul că coaliția germană "semafor" (după culorile partidelor) nu poate face față singură problemelor climatice din lume, deoarece acestea au caracter global.

După cum a declarat Sinn pentru ziarul "Bild", "emisiile de dioxid de carbon de pe urma folosirii combustibililor fosili ar putea fi reduse dacă toată lumea sau marea majoritate a țărilor lumii renunță la ele". Până la urmă, ceea ce economia germană nu consumă, consideră el, este folosit de industria altor țări.

Care este pericolul din spatele sancțiunilor ce vizează Rusia

Lanțul logic, în opinia lui Sinn, este următorul: dacă Germania refuză să cumpere petrol, atunci prețul său pe piața mondială scade din cauza formării unui exces, iar alte țări încep să-l cumpere și să-l consume în cantități și mai mari. Ca urmare, probabil, emisiile de gaze cu efect de seră în Germania vor scădea, dar în balanța globală vor crește. Iar atmosfera în toate țările lumii este aceeași și este imposibil din punct de vedere fizic să se ridice garduri între state.

Același lucru se poate observa și când vine vorba de tehnologie. Țările care nu folosesc tehnologii avansate pentru a combate emisiile de gaze cu efect de seră dăunează întregii planete. În consecință, vor avea de suferit și țările care le folosesc.

UE a adoptat deja 10 pachete de sancțiuni anti-ruse, a convenit asupra celui de-al 11-lea pachet și lucrează la elaborarea celui de-al 12-lea pachet de sancțiuni. În toate seturile de sancțiuni anti-ruse, o componentă importantă este izolarea Moscovei de tehnologiile moderne, inclusiv de cele cu emisii scăzute de carbon.

Rusia va rămâne în urmă

De exemplu, plecarea producătorilor de echipamente eoliene occidentale de pe piața rusă a forțat guvernul rus să caute producători de astfel de echipamente pentru energie verde în țările prietene. Dar, potrivit experților ruși, trebuie să treacă cel puțin câțiva ani înainte ca măsurile anti-sancțiuni să aducă rezultate.

Este clar că, în acest timp, punerea în funcțiune a noilor capacități de energie alternativă va încetini, iar Rusia va rămâne în urma tendințelor globale în acest domeniu. O încercare de a izola o țară atât de mare ar putea duce la o creștere a volumului total de gaze cu efect de seră în atmosfera Pământului.

Rusia încearcă să nu iasă din această agendă actualizată - solicită o cooperare internațională sporită în probleme de mediu și ridicarea sancțiunilor, care vizează tehnologiile și produsele cu emisii scăzute de carbon necesare tranziției energetice. De asemenea, Moscova speră să creeze noi canale de cooperare pe probleme de mediu cu țări neutre.

Cu toate acestea, într-un mediu în care accesul Rusiei la tehnologiile verzi și la finanțare este grav restrâns, șansele de succes pentru astfel de inițiative nu sunt prea mari. 

Agenda globală de mediu s-a schimbat

Mai mult, conflictul în desfăşurare din Ucraina nu a eclipsat, ci a modificat agenda globală de mediu, creând noi probleme pe piața energiei și forțând să aruncăm o privire nouă asupra tranziției la energia regenerabilă. Acest lucru a fost demonstrat de ultimele mari conferințe ale ONU - privind clima de la Sharm el-Sheikh (COP17) din noiembrie și privind biodiversitatea de la Montreal (COP15) din decembrie.

Iar creșterea complexului militar-industrial, care a început în contextul confruntării militare dintre Occident și Rusia, este de așteptat să înrăutățească situația climatică de pe planetă.

Politicienii occidentali mai devreme sau mai târziu vor trebui să realizeze că Rusia nu poate fi ignorată în rezolvarea problemei emisiilor cu efect de seră, deoarece este a cincea țară din lume în ceea ce privește volumul lor. La urma urmei, esența politicii climatice globale este asigurarea participării tuturor statelor la ea, indiferent de regimul politic dintr-o anumită țară și de respectarea drepturilor omului în aceasta.

sursa: RADRO / www.ng.ru