Sancţiunile pentru magistraţi: din mici, un pic mai mari

Sancţiunile pentru magistraţi: din mici, un pic mai mari

Măsuri puţin mai aspre pentru judecătorii şi procurorii care săvârşesc abateri grave.

Deocamdată, doar pe hârtie, la rangul de propuneri către Ministerul Justiţiei. Este o iniţiativă a plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), transpusă generic, ieri, într-un proiect de modificare a legilor referitoare la Inspecţia judiciară.

Printre propunerile de dezbatere se află şi Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor, în special articolul legat de sancţionarea acestora în funcţie de gravitatea abaterilor săvârşite.

Astfel, prin proiectul depus ieri, membrii CSM doresc mărirea, de la 3 la 6 luni, a perioadei de diminuare a indemnizaţiei lunare pentru magistraţii care „calcă strâmb”, precum şi introducerea unei noi sancţiuni: „mutarea disciplinară, pentru o perioadă de la o lună la 6 luni, la o instanţă ierarhic inferioară sau, după caz, la un parchet ierarhic inferior”.

Cea mai aspră metodă de sancţiune rămâne, ca şi în vechea lege, excluderea din magistratură. Amenzi şi „sperietori” Lăudabile în formulare, propunerile înaintate ieri par, mai degrabă, adaptate celebrei expresii româneşti, „o frecţie la picior de lemn”.

Şi asta pentru că noile intenţii sunt construite pe marginea unei legi deseori criticată de opinia publică pentru permisivitatea de care dă dovadă, construită pe amenzi financiare infime şi o „sperietoare” fără rost: „excluderea din magistratură”. Concret, potrivit raportului de activitate al CSM de anul trecut, măsura excluderii a fost discutată doar în cazul a doi judecători şi a unui singur procuror, dar niciuna dintre cele trei decizii nu este încă definitivă, aflându- se la recurs.

În fine, cea mai mare amendă care poate fi acordată unui magistrat pentru o abatere gravă este reducerea indemnizaţiei de încadrare lunară cu 15%. Cu alte cuvinte, un judecător a cărui indemnizaţie de încadrare se ridică, prin lege, la 4.380 de lei poate fi sancţionat financiar cu 657 de lei, dacă, spre exemplu, pune în libertate un infractor periculos, fără argumente solide.

Ne puteți urmări și pe Google News