Sancțiunile Occidentului provoacă haos și suferință. Cine este responsabil pentru dezastrul economic

Sancțiunile Occidentului provoacă haos și suferință. Cine este responsabil pentru dezastrul economic sursa: arhivă EVZ

În ciuda faptului că există multă literatură și dovezi cu privire la ineficacitatea sancțiunilor ample, Statele Unite continuă să extindă utilizarea lor. Deci, cine este responsabil – într-o așa-zisă ordine internațională bazată pe reguli și responsabilitate – pentru suferința cauzată milioanelor de oameni?

Având în vedere că știm că astfel de sancțiuni sunt adesea ineficiente și că suntem conștienți de costul lor uman, există puțin loc pentru o negație plauzibilă. De fapt, atunci când se confruntă cu realitatea suferinței umane în masă, oficialii americani justifică aceste politici și merg înainte.

Continuarea politicilor SUA

În aprilie 2020, candidatul de atunci Joe Biden a emis o declarație cu privire la sancțiunile administrației Trump asupra Iranului. În declarație, Biden a recunoscut că bunurile umanitare sunt scutite de sancțiuni, dar a recunoscut și că, în realitate, sancțiunile SUA împiedicau fluxul de bunuri esențiale către Iran, una dintre țările cel mai grav afectate la începutul pandemiei de coronavirus. În timp ce Biden a cerut administrației Trump să ia măsuri imediate pentru a aborda această problemă, propria sa administrație încă nu ține seama de aceste cuvinte.

În toate aceste cazuri, politicile SUA continuă fără încetare, cu cunoștința deplină a impactului lor asupra civililor. De fapt, pentru unii susținători ai sancțiunilor punitive, scopul propus este de a răni oamenii pentru a face presiune asupra populației pentru a acționa împotriva propriului guvern.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nimeni nu poate fi deasupra regulilor fără a le face lipsite de sens în acest proces, inclusiv Statele Unite, care este cea mai mare țară de sancționare din lume. Aceasta este natura centrală a răspunderii. Nu ar trebui să existe nicio îndoială că statele sunt într-adevăr responsabile pentru consecințele acțiunilor pe care le întreprind, mai ales atunci când sunt pe deplin conștiente de impactul lor.

Sancțiunile pot provoca mai multe dezastre

Cu toate acestea, este evident în ipocrizia modului în care sunt aplicate sancțiunile generale că o astfel de responsabilitate nu există. În timp ce Statele Unite și o mare parte din comunitatea internațională au luat măsuri extraordinare împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei, nu a fost luată nicio acțiune paralelă împotriva Statelor Unite pentru invadarea Irakului. Statele Unite sancționează țările pe care le consideră adversare sub masca dreptului internațional, dar închide ochii când prietenii sau aliații săi încalcă aceeași ordine, așa cum demonstrează clar cazul Israelului.

Dincolo de standardele duble cu care sunt impuse sancțiunile expansive este faptul că nicio altă țară în afară de SUA nu deține aceeași putere economică. Dacă sancțiunile ar fi un instrument de responsabilitate, atunci Statele Unite nu le-ar putea folosi într-un mod unilateral, ceea ce uneori contravine voinței comunității internaționale pe care oficialii americani o laudă retoric.

Spre deosebire de obiectivul declarat al sancțiunilor de a preveni flagelul războiului, suferința adusă populației civile din țările vizate - cum ar fi hiperinflația, pierderea veniturilor, lipsa medicamentelor și deficitul de bunuri esențiale - este asemănătoare războiului. În unele cazuri, cum se întâmplă în Afganistan chiar acum, politicile economice ale SUA pot cauza mai multe morți și devastări decât războiul, potrivit The National Interest.